Zimní nákupy: Jak se vyhnout kalorickým bombám?

Ovoce a zelenina v obchodě - Shutterstock

Strategie nakupování je velmi důležitá. Organismu se v zimě stýská po potravinách, které by mu dodaly energii. Proto nejednou můžeme přijít z obchodu s něčím, co jsme původně ani nechtěli. Jaké pasti na naši štíhlou linii chystají obchodníci a jak se jim vyhnout?

Nechoďte do obchodu hladoví

Krátké dny spojené s pozdním rozedníváním a brzkým stmíváním nám lidem přinášejí nedostatek energie. Trápí nás malé množství slunečního svitu. Venkovní chlad nepřispívá k nějaké aktivitě. Sportovat se nám většinou moc nechce. Když vyrazíme do obchodu, často saháme po potravinách, které nám zlepší náladu. Mnohdy jsou to kalorické bomby. Jak v zimě nakupovat, abyste se zasytili a nepořizovali zbytečně potraviny, po kterých budete přibírat? Především nikdy nechoďte nakupovat hladoví, a to nejenom v zimě, ale pokaždé, když do obchodu zamíříte. Pokud se vydáte nakupovat a budete mít prázdný žaludek, určitě toho nakoupíte mnohem více než sytí. Zároveň budete podvědomě sahat po potravinách obsahujících větší množství sacharidů a tuků. Najezení ale budete nakupovat s větším rozmyslem.

Nákupy si pečlivě promýšlejte

Promyslete si také předem, co budete vařit. Sestavte si seznam pro nákupy a v obchodě postupujte podle něj. Nenechte se zlákat slevami, protože pak nakoupíte věci, které nezužitkujete. Pokud jde o potraviny dlouhodobé spotřeby – třeba těstoviny nebo rýži, potom je to v pořádku, ale jinak se vám může stát, že koupíte něco na hranici trvanlivosti, zabere vám to místo v ledničce a už to nesníte a zkazí se to. Zrádné je třeba kupovat jogurty ve slevě, kterým právě končí trvanlivost – ostatně tyto mléčné výrobky navíc v zimě ochlazují. Pokud ale odoláte a budete se řídit seznamem, vyberete po zralé úvaze kvalitní potraviny s vysokou výživovou hodnotou, které zužitkujete. Nic nevyhodíte.

Některé potraviny vás rozpálí až o 15 %

Naši předkové to v zimě dělali správně. Chystali si husté polévky, které je nasytily, vařili si rozmanité čaje z bylin, snídali husté obilné kaše. Tyto prověřené zásady platí. Vytvářejte si zimní jídelníček podle nich. Při nákupech přemýšlejte, co vám právě v kuchyni chybí. Vybírejte zahřívací potraviny, které doplní energii. Tělo zásobí teplem, po kterém teď v zimě touží, ale nebudou znamenat pohromu pro vaši štíhlou linii. Existuje řada potravin, které vykazují termogenní efekty, což znamená, že po jejich konzumaci se vám v těle uvolní teplo. Mají kladný vliv na zrychlení metabolismu, dokážou ho povzbudit třeba o 10-15 %, to už je znát. Tyto věci dokážou třeba bylinky – koření, ale stejně tak i bílkoviny.

Pijte bylinkové čaje

Ve vašem nákupním košíku by v zimě určitě neměly chybět bylinkové čaje. Vybírejte kvalitní a při jejich přípravě dejte na rady odborníků pokud jde o dávkování. Většinou doporučují nepřekračovat předem daný počet šálků denně – jak se říká, všeho moc škodí. Také je vhodné dodržet určitou dobu pití – často se doporučuje danou byliny pít třeba tři týdny a pak si dát přestávku například týden a začít znovu. I toto je dobré dodržet. Meduňkový či heřmánkový čaj vám rozlije po těle pocit blaha, zvláště když ho lehce dosladíte medem. Bylinky mají uklidňující efekt, který se v době zimních depresí rozhodně počítá. Metabolismus zase rozžhaví zázvorový nebo zelený čaj. V supermarketech je běžně k dostání čerstvý zázvorový kořen, ten je k přípravě nejlepší.

Vynechte alkohol

Opatrně zacházejte s množstvím vypité kávy a alkoholu. Zejména alkohol je zrádný. Dát si grog venku na sjezdovce – na chvilku vás zahřeje a díky zdánlivému pocitu tepla pak prochladnete, nemluvě o tom, že vaše pozornost při sjížděná následně výrazně klesá a může velmi snadno dojít k úrazu. Navíc jde o prázdné kalorie, výživová hodnota je nulová. Supermarkety v zimě často zlevňují právě alkohol určený k přípravě teplých nápojů – nabídky levného tuzemáku vás praští hned jak vejdete, tak se snažte odolat. Zásobte se tedy hlavně kvalitními čaji a samozřejmě pamatujte i na minerálky a neperlivou vodu.

Zásobte se zelím

Pokud jde o zeleninu, s tou je v zimě složitější situace. Farmářské trhy jako zdroj kvalitní čerstvé zeleniny teď nefungují. Po čem se tedy v obchodě porozhlédnout? Rozhodně po zelí. Kupte v sáčcích čerstvé nakrouhané a kvašené – to je pro rychlou spotřebu – připravíte si z něj dobrou zelňačku. Vyplatí se také mít doma zásobu sklenic sterilovaného zelí, které si ohřejete třeba k masu. Nemusí to být rozhodně tučné vepřové – můžete zkusit třeba mnohem dietnější a chutné králicí maso. Mezi zahřívací zeleninu řadíme křen. Kupte si ho dost a připravte si ho k masu nebo jako křenovou pomazánku.

Udělejte si polévku z červené řepy

Kořenová zelenina na polévku bohatou na vitamíny by ve vašem nákupním košíku také neměla chybět. Z pestrého sortimentu pak ohřívací efekt nabízí kapusta, červená řepa, špenát či pórek. Hlavně červená řepa je mnohdy nedoceněná, Obsahuje spoustu antioxidantů, můžete z ní připravit výbornou polévku. Na druhou stranu rajčata, papriky a okurky mají naopak ochlazovací efekt. Pokud si je přesto chcete dopřát, dejte si je po tepelné úpravě, dušené či ve formě leča. V zimě také jde o skleníkové plody, které vás zdaleka tolik nezasytí vitamíny jako ty z letní sklizně.

Trávení bílkovin dá tělu práci

Důležitým zdrojem energie v zimě se stávají bílkoviny. Zavítejte tedy v supermarketu do oddělení masa nebo do řeznictví. Kupte si tučnější ryby jako je tuňák, makrela nebo losos. Nejsou sice nejlevnější, ale dobrá koupě se dá ve slevách vyčíhat. Přinesou vám hodně omega 3 mastných nenasycených kyselin, které pomáhají v boji proti zimním depresím. Navíc trávení bílkovin dá organismu docela zabrat a vyvíjí při něm teplo, což je jenom dobře. Vegetariáni, ale nejenom oni, mohou sáhnout po masových náhražkách jako je seitan či tempeh. Dejte si také luštěniny. Z vašeho košíku by do spíže měly putovat zásoby fazolí, hrachu i čočky. Do polévky, ve formě kaše jako příloha k masu anebo takové mexické fazole – to je pokrm, které vás v zimě skvěle zahřeje a zasytí bílkovinami. Právě sáčky s luštěninami Mají dlouhou trvanlivost, a když jsou k dispozici ve slevě, rozhodně se vyplatí jich koupit víc.

Velká balení jablek potěší

Co ovoce? Určitě kupte jablka a hrušky, hlavně z domácí produkce. Vyplatí se kupovat levnější vetší balení jablek, třeba 2 kg i více. Můžete si z nich uvařit skvělý kompot, který vás zahřeje. Na kousky pokrájené je přidáte do ovesné kaše k snídani. Výborné je i sušené ovoce – švestky, meruňky. Obsahují hodně hořčíku, což pomáhá vyrovnat se se stresem. Ale pozor na sacharidy. Minout byste neměli ani citrusy. Sice ochlazují, ale zase patří k nedocenitelným zdrojům vitamínu C. Takže sáhněte s klidem po pomerančích nebo citronech.

Ochlazovací potraviny jezte v teplé podobě

Budete-li se držet při zimních nákupech uvedených zásad, neprohloupíte. Nakoupíte kvalitní zahřívací potraviny a odoláte nástrahám v obchodech. Ovšem například lidé, kteří trpí vysokým tlakem či ženy v menopauze by měly postupovat se zahřívacími potravinami obezřetně. Důležité je také kombinovat zahřívací potraviny s ochlazovacími nebo si ty ochlazovací dát v tepelné úpravě. Třeba místo studeného mléka si dopřát horké kakao. Místo studeného rajského salátu zase dušená rajčata.