Zimní jídla: Jak v chladném období získat energii a nepřibrat?

Proteinová jídla - Shutterstock.com

Každé roční období si žádá specifickou stravu a zima není výjimkou. Venkovní chlad se promítá i do jídelníčku. Mnoho lidí si nevědomky dělá zásoby jako kdysi v dobách pravěku. Tehdy bylo pro člověka velmi důležité se pořádně vykrmit, aby zimu vůbec přežil. Proto vytváření tukových zásob rozhodně bylo na místě. Dnes už ale je situace jiná. Jak a co jíst v zimě, abyste nepřibrali?

Hledejte zahřívací potraviny

Dnes už si nepotřebujeme dělat na zimu zásoby tuku, protože veškeré potraviny seženeme v supermarketu. Přesto máme v zimě častěji tendenci se více vykrmovat, abychom zahnali chlad. Navíc máme méně pohybu než v létě. To všechno vede k tomu, že přibíráme, i když nechceme. Nechcete-li na jaře řešit, že se nevejdete do kalhot a na břiše vám přibyly špíčky, je třeba věnovat pozornost zimnímu jídelníčku. Velmi důležité je volit zahřívací potraviny, které tělu dodají energii.

Omega-3 nenasycené kyseliny dodají ryby

Pokud přizpůsobíte stravu zimnímu období, ušetříte svému tělu také dost energie, kterou musí vynaložit na zahřívání. Navíc se správnou volbou potravin mnohdy podaří i předcházet nachlazení, což je velmi důležité. Prvním tipem na vhodné pokrmy jsou ty, které obsahují velké množství omega-3 nenasycených mastných kyselin. Jde hlavně o ryby, semínka, ořechy, oleje jako olivový nebo lněný. Vařené nebo pečené ryby se stávají chutným obědem nebo večeří. Semínka nebo ořechy v kombinaci se sušeným ovocem vám zajistí svačinu.

Metabolismus nažhaví zázvorový čaj

Nepodceňujte také pitný režim. I v zimě je nutné doplňovat tekutiny, i když tuto potřebu nepociťujete tolik jako v létě. Ideální tekutinou je kvalitní neperlivá voda. Pro zahřátí jsou vhodné v zimě ale především bylinkové čaje. Skvělým tipem je zázvorový čaj, který povzbuzuje trávení a spalování tuků, pomáhá nastartovat metabolismus. Rozhodně vás podpoří ve snaze odbourat nadbytečné kilogramy.

Koření rozproudí trávení

Ohřívací efekt můžete docílit i dalším kořením používaným do pokrmů a nápojů. Nebojte se přidat do čaje tyčinku skořice, i ona má zahřívací efekt, navíc pomáhá snižovat hladinu glykémie. Podobný tepelný efekt vykazuje i hřebíček a kardamom. Masové pokrmy zase pořádně nažhaví chilli nebo cayenský pepř, pokud ovšem nemáte rádi příliš ostré, můžete se spokojit s cibulí, česnekem a křenem.

Luštěniny zasytí

Pro posílení imunity v zimě je zásadní, aby správně fungovala mikroflóra ve střevech. Proto je vhodné konzumovat potraviny s vysokým obsahem vlákniny jako zeleninu či ovoce. Dobrým tipem jsou pokrmy z luštěnin. Zasytí, obsahují kromě jiného i velké množství rostlinných bílkovin. Pomohou vám hubnout. Aby vás nenadýmaly, vařte je dohromady s bylinkami.

Jídla z jednoho hrnce

Skvělou možností jsou takzvaná jídla z jednoho hrnce, tedy různé eintopfy, jídla stylu, co dům dal. Typická jsou hlavně pro německou kuchyni, ale znají je i Francouzi či Poláci. Při jejich přípravě můžete zužitkovat zbytky. Jídla z jednoho hrnce se dají vařit, dusit i péct. Mohou to být brambory či rýže nebo fazole doplněné dušenou zeleninou, přidat se dá i kousek uzeniny, tedy šunky, salámu, hodí se sem i všechny druhy mas. Přidávají se bylinky a koření, přilije se vývar. Vůně a chutě všech ingrediencí se společně propojí a vytvoří skutečnou lahůdku. Ideální je servírovat taková jídla jako hlavní chod. Variantou je i vyměnit těžké přílohy jako hranolky, za směs tepelně zpracované zeleniny třeba s bramborami, rýží či fazolemi.

Snídaně s ovesnou kaší

Dá se říct, že nejlepším zdrojem sacharidů pro zimní období jsou obiloviny, kam spadá oves, i pohanka. Můžete ale vyzkoušet i ječmen, jáhly, bulgur nebo kuskus. Větší zahřívací efekt obilovinám dodáte, když je před vařením lehce orestujete. Horká ovesná kaše s mlékem ořechy a sušeným ovocem může být výbornou snídaní, která vám dodá energii na celé dopoledne, stejně dobře ale zastoupí i večerní jídlo.

Pohanku si dopřejte na slano i na sladko

Podobně šikovnou volbou je pohanka s ořechy a povidly. Pohanka je trochu podceňovanou potravinou, která v posledních letech zažívá renesanci. Zimní jídelníček výborně doplní. Můžete ji připravit nejenom na sladko k snídaní, ale i na slano k večeři se slaninou a zelím. Chcete-li vyřadit z jídelníčku vepřové, a přitom máte chuť na prejt, můžete si ho připravit z pohanky. S cibulkou, postrouhanou okurkou a trochou oleje se dá přichystat výborná pohanková pomazánka na celozrnný chleba, ať už na snídani či večeři. Zdravým obědem nebo večeří je pohankové rizoto.

Vývary správně táhněte

Neobejdete se také bez zeleninových polévek. Zelná tvoří klasiku, nezapomínejte ale ani na hrachovou, fazolovou. Důležité jsou i zeleninové a masové vývary. Více energie jim dodáme tím, že je budeme vařit déle při nižší teplotě, tzv. táhnout, tak se má správný vývar připravovat o dodá vám více energie. Volte pro přípravu kořenovou zeleninu, tedy mrkev, petržel, celer. Zrovna tak ale můžete zužitkovat do polévek i dýně, ředkve a řepu. Obecně je v zimě dobré připravovat jídla déle pod pokličkou, pro přípravu masa můžete využít i tlakový hrnec.

Nejenom kvašené zelí dodá vitamíny

Salát z kvašeného zelí s nastrouhaným křenem a jablky je zimní vitamínovou bombou, kterou můžete servírovat jako přílohu k pečenému masu. Skvěle ho doplní, ale dá se jíst i samotný. Kvašené potraviny kdysi představovaly v zimě hlavní zdroj vitamínů. Zároveň pomáhaly udržovat v kondici trávicí systém, mikrobiom totiž velice úzce souvisí s imunitou. Nemusí jít ale nutně jenom o kvašení. I čalamády, pikantní směsi přílohové zeleniny nakrájené na nudličky s cukrem, solí, octem vám dodají pořádnou porci vitamínů a minerálů. Můžete je i sterilovat stejně jako zelí.

Ochlazující potraviny vynechte

Naopak byste měli zapomenout na ochlazující potraviny, ty se hodí na léto. Které potraviny jsou ochlazující? Například tropické ovoce, mléčné výrobky, zmrzlina, chlazené nápoje, ale i zelenina jako salátové okurky, rajčata, ledový salát a veškeré studené saláty. Například rajčata ale můžete tepelně upravit a tím se dostávají do kategorie potravin, které jsou pro zimní konzumaci vhodné. Místo tropického ovoce pak můžete sáhnout k ovoci z našich luhů a hájů, třeba k sušeným křížalám z jablek a hrušek. V zimním období váš žaludek potěší i ovocné kompoty, které jste si zavařili v létě.