Zelená listová zelenina se stává požehnáním pro tělo i mozek

Zeleninové šťávy

Má více vitamínu C než citron a více vápníku než mléko. Řeč je o kapustě. Měli byste ji jíst po celý rok. V mnoha zemích je velmi ceněna pro své zdravotní vlastnosti. U nás je však docela opomíjená, příliš mnoho jídel s ní nejíme. Teprve opřed nedávnem začala získávat svoji popularitu. Pro koho je tato odrůda zelenina doporučena? Proč jíst kapustu? Ale nejde jen o kapustu. Podle vědců a jejich výzkumů zelená listová zelenina všeobecně pomáhá i proti psychickým chorobám. A nejde jenom o známé a tradičně konzumované listy. Třeba také z kedlubny nemusíte sníst pouze jablko, ale klidně i listy. Zelená listová zelenina podle studií také omlazuje mysl, podporuje kognitivní funkce.

Jaké vitamíny obsahuje kapusta?

Kapusta poskytuje našemu tělu vitamíny A, B1, B2, C, E a K. Kromě toho obsahuje velkou sílu mikroživin. Tmavě zelené vlnité listy kapusty skrývají mimo jiné vápník, draslík, měď, mangan, vlákninu, thiamin, železo a fosfor. Tato rostlina má více minerálů a vitamínů než jiné odrůdy zelené zeleniny. To rozhodně důvodem, proč by zelená zelenina neměla na vašem talíři chybět. Tato zelenina chutná trochu jako brokolice nebo špenát. Její chuť se může značně lišit, od hořké a až pepřové, až po sladkou a jemnou. Všechno závisí na teplotě. Čím je chladnější počasí, tím sladší je kapusta díky škrobu, který obsahuje, takže zima je nejlepší čas jíst kapustu. Samozřejmě si ji můžete dopřát i v létě, vlastně kdykoliv, ale musíte potom počítat s trochu odlišnou a ostřejší chutí. Kapusta obsahuje antioxidanty, které zpomalují proces stárnutí. Má také protirakovinné vlastnosti díky síře. Je také bohatý na quercin, který podporuje tělo při zánětu.

Hodí se při hubnutí

Tato odrůda zeleniny bude ideální součástí hubnoucí stravy. 100 gramů produktu obsahuje pouze 50 kcal. Je také dobrým doplňkem pro diabetiky, protože má nízký glykemický index. Kapusta by měla být také konzumována alergiky, protože obsahuje polyfenoly, které snižují hladinu histaminu v krvi. Navzdory mnoha výhodám není kapusta potravinou pro každého. Listy rostliny obsahují velké množství oxalátů. Může proto být nebezpečná pro lidi, kteří se potýkají s ledvinovými kameny nebo se dnou. Pacienti trpící štítnou žlázou by také měli být opatrní. Zelenina obsahuje velké množství goitrogens. Můžete se jich však zbavit po řádném tepelném zpracování výrobku.

Čerstvá nebo zmrazená?

Zdá se, že kapusta poskytuje nejvíce ceněných živin, když je čerstvá. Zmrazená rostlina je však také bohatá na vitamíny a minerály. Neskladujte ji ale déle než půl roku. Po uplynutí této doby již nebude vhodná ke spotřebě. Výhodou této zeleniny je skutečnost, že může být také zmrazena, když je mletá nebo dušená. To však může změnit její chuť. Mražená kapusta může být o něco sladší než její čerstvá verze, což je dáno právě výše popisovaným faktorem, tedy tím, že chuť je závislá na teplotě. Můžete kapustu konzumovat každý den? Kapusta má mnoho cenných živin, které pozitivně ovlivňují práci celého těla. Proto se doporučuje konzumovat ji několikrát týdně. Může to být dokonce denní složka stravy, ale měli byste být opatrní s jejím množstvím. Koneckonců, 100 gramů této zeleniny obsahuje dvojnásobnou denní dávku vitamínu C.

Kedlubna je dobrým tipem do těhotenské stravy

Další vynikající zeleninou na váš stůl je kedlubna. Nejenom její kulová část, někdy nazývaná jablko, ale i listy. Paradoxně právě v nich najdeme nejvíce živin. Jak ony, tak samotná hlíza obsahují sodík, draslík, hořčík, vápník, mangan, železo, fosfor, chlor, jód, karoteny a vitamíny B1, B2 a B6. Obsahuje také kyseliny nikotinové a pantothenové, zvláště potřebné v těhotenství, kyselinu listovou a šťavelovou. Kedlubna zavedená do každodenní stravy podporuje správné fungování trávicího traktu a správnou střevní peristaltiku. Sloučeniny síry obsažené v něm mají fungicidní a baktericidní účinek. Studie dokazují, že jsou účinné i v boji proti bakterii Helicobacter pylori, která je nejčastější příčinou žaludečních vředů a dvanáctníkových vředů. Kedlubna, stejně jako jiná zelená listová zelenina, má protirakovinné vlastnosti. Podle studie publikované čínskými vědci kedlubny, stejně jako salát, zelí, brokolice, kapusta a květák, snižují riziko rakoviny prsu a v některých případech pomáhají porazit onemocnění.

Listovou zeleninou proti schizofrenii

Vědci říkají, že strava bohatá na zelenou listovou zeleninu může chránit před vážnými nemocemi, jako je schizofrenie a další psychotické epizody. Vědci se shodují, že zelená zelenina, zejména ta, která obsahuje sulforafan, má obrovský vliv na hladinu glutamátu. Po dlouhém výzkumu vědci dospěli k závěru, že glutamát je nezbytný pro komunikaci mezi mozkovými buňkami. Pokud chybí glutathion, pacienti mají větší pravděpodobnost vzniku deprese a schizofrenie. Když laboratorní hlodavci interferovali s konverzí glutamátu na glutathion, došlo k nadměrné stimulaci mozku, podobné schizofrenii. Pak byly učiněny pokusy zvrátit tento proces a zvířatům byl podán sulforafan získaný ze zelené zeleniny, stav zvířat se významně zlepšil.

Zelenou barvou proti překyselení

Barvu zelené zeleniny způsobuje chlorofyl. Toto barvivo pomáhá při čištění jater, regeneraci přirozené střevní flóry, je nezbytné pro správnou absorpci živin a práci imunitního systému.Reklama Zabraňuje okyselení těla. Čistí krev, zvyšuje její srážlivost a transport kyslíku červenými krvinkami. Proto se v boji proti anémii doporučuje zelená listová zelenina. Nejenom kedlubna, ale i brokolice a kapusta obsahují již zmiňovaný sulforafan. Zelená zelenina se nejlépe konzumuje syrová. A pokud je chceme vařit, pak krátce, hodit ji až do vroucí vody. To snižuje vyluhování chlorofylu. Sůl přidaná k vaření zředí kyselinu šťavelovou, která ničí chlorofyl.

Omlaďte si mysl

Zelená listová zelenina, jako je salát, špenát, kapusta, může přispět k udržení mladistvosti mysli a zlepší kognitivní funkce. Strava bohatá na tyto složky může omladit mysl až o 11 let. Jak naznačují výzkumy, konzumace zelené listové zeleniny v každodenní stravě přispívá ke zpomalení stárnutí mysli. Analýzy provedené na skupině více než 900 žen a mužů ve věku 58 až 99 let nedávno ukázaly, že lidé, kteří sáhli po produktech, jako je salát, špenát nebo kapusta, a to alespoň dvakrát denně, dosáhli lepších výsledků v kognitivních testech, včetně těch, které kontrolují paměť, prostorové schopnosti a rychlost vnímání. Zároveň bylo poukázáno na to, že jejich strava přispěla k „omlazení“ jejich mysli v průměru o 11 let. Jak vědci vysvětlují, zelená listová zelenina obsahuje kyselinu listovou, beta-karoten, lutein, živiny, které mají příznivý vliv na stav naší mysli.