Vysoce zpracované potraviny mají na svědomí rakovinu, přesto je každý den jíme

Dnes je těžké cokoliv sníst, aniž byste se úplně vyhnuli průmyslově zpracovaným potravinám. Dokonce i zdánlivě velice zdravé produkty jako jogurt, cereálie, celozrnný chléb, sýry nebo dietní uzeniny jsou plné látek zvýrazňujících chuť, glukózovo-fruktózového sirupu, soli a konzervačních látek. Jejich nadměrná konzumace způsobuje civilizační nemoci související se stravou, jako je ateroskleróza, cukrovka nebo rakovina.

Co znamená zkratka UPF?

Výroba potravin v megaměřítku způsobuje, že proces zpracování potravinářských výrobků jde ještě dále. Podívejte se, co jsou ultra-zpracované potraviny a naučte se je rozpoznávat.
Co je UPF nebo ultra zpracované potraviny? Ultra-zpracované potraviny (UPF) jsou potravinářské výrobky, které se vyznačují vysokým obsahem soli, cukru (hlavně glukózo-fruktózového sirupu), látek zvyšujících chuť (glutamát sodný zde naprosto jednoznačně vede) a umělých aromat a konzervačních látek.

Jídelníček tvoří až 90 % zpracovaných potravin

Jednoduše řečeno, UPF je potravina, která se na první pohled nepodobá tomu, z čeho byla vyrobena (např. v kukuřičných lupíncích, nebýt názvu, bylo by obtížné najít ingredienci, ze které byly vyrobeny, tj. přírodní kukuřičná zrna). Je také chudá na nutriční hodnoty, ale zároveň bohatá na kalorie a takzvané trans-tuky. Jak ukazují současné statistiky, čím rozvinutější je země, tím více kalorií zkonzumovaných průměrným občanem pochází z takového jídla. V západních zemích, včetně Kanady, UPF představuje téměř 50 % spotřebovaných kalorií. V USA je tento ukazatel ještě mnohem horší, protože až 90 % denní spotřeby průměrného Američana tvoří právě ultra-zpracované potraviny. Jedna věc je naprosto jistá. Všichni jíme takové jídlo každý den, někdy dokonce úplně nevědomky.

Přispívají ke vzniku rakoviny

Ultrazpracované potraviny mají vysoký karcinogenní potenciál. Zpracované potraviny jsou globálním problémem. Konzumované v nadbytku způsobují kardiovaskulární onemocnění, ovlivňují vývoj aterosklerotických plaků, což vede k srdečnímu selhání, infarktu a mozkové mrtvici. UPF je přímou příčinou obezity, diabetu typu II, nealkoholického tukového onemocnění jater a všech nemocí souvisejících se stravou, které stále narůstají. Již dlouho existuje podezření, že konzumace ultra-zpracovaných potravin také přispívá k množení rakovinných buněk. Nedávná studie vědců z Imperial College London zjistila, že zvýšení podílu ultra-zpracovaných potravin ve stravě pouze o 10 % zvyšuje riziko vzniku rakoviny až o 2 %. Podle vědců přispívají tyto potraviny především k rozvoji nádorů mozku a vaječníků. Cukry a látky zvyšující chuť obsažené v UPF potravinách jsou zodpovědné za tak vysoký karcinogenní potenciál.

Jak rozpoznat zpracované a ultra-zpracované potraviny?

Potraviny lze rozdělit na přírodní, zpracované / zpracované a vysoce a ultra-zpracované. Rozpoznání fází zpracování potravinářských výrobků se snadno naučíte na příkladu brambor. Brambory ve slupce, umyté a uvařené budou přírodní potraviny. Pokud je oloupete, posypete je kořením, nalijete na ně olej a upečete je, budou zpracované nebo jednoduše zpracované. Nakrájené a smažené ve formě hranolků, takové brambory budou již vysoce zpracované potraviny a bramborová hmota z nich vyrobená a použitá do chipsů s přídavkem látek zvyšujících chuť, tou je ultra-zpracovaná potravina, která je pro lidské zdraví zdaleka nejhorší.

Vařte ze základních surovin

Mezi nezpracované nebo minimálně zpracované potraviny řadíme především zeleninu, jednoduché obiloviny, luštěniny, ovoce, ořechy, maso, mořské plody, bylinky, koření, vejce a mléko přímo od krávy. V ideálním případě by tyto skutečné, opravdu výživné a zcela přírodní potraviny měly tvořit základ vaší stravy. Proto můžete-li, vařte z kvalitních základních surovin. Nemusíte si připravovat žádné velmi složitá jídla a trávit v kuchyni dlouhé hodiny. Bohatě stačí vsadit na dvě, tři, čtyři základní suroviny, vybrat je pozorně a sáhnout jenom po těch kvalitních a připravit z nich jednoduché jídlo. Budou-li tyto potraviny skutečně kvalitní, pak jsou samy o sobě dostatečným nositelem chuti a v žádném případě je není třeba nijak složitě dochucovat umělými přípravky, stačí použít jeden či dva druhy koření a máte vynikající pokrm.

Tepelné ošetření a pasterizace

Zpracované potraviny jsou obvykle takové, při jejichž přípravě byl použit olej, cukr a sůl. Tyto výrobky jsou většinou tepelně ošetřeny, zabaleny a pasterizovány. Příklady uvedených potravin jsou jednoduché, jde třeba o chléb, sýr tofu, sleď a tuňák nebo konzervované fazole. Tyto potraviny byly v průběhu procesu změněny, ale ne způsobem, který by byl škodlivý pro zdraví. Jsou stále naprosto vhodné pro použití a pomáhají vám rychle sestavit výživná jídla. Proto se jich nemusíte bát a v obchodě po nich můžete směle sáhnout, žádné zdravotní riziko nepředstavují.

Procházejí mnoha výrobními procesy

Vysoce zpracované a ultrazpracované potraviny jsou ovšem potravinářské výrobky, které procházejí velice mnoha procesy zpracování (např. mletí, smažení, pražení, tvarování), obsahují mnoho látek zlepšujících chemickou konzistenci a zvýrazňovačů chuti, dále barviv, konzervantů – máme na mysli ona pověstná éčka. Příkladem jsou slazené a sycené nápoje, včetně energetických nápojů, hranolky, brambůrky, čokolády, sladkostí, zmrzliny, slazené a dochucované snídaňové cereálie, balené instantní polévky, kuřecí nugety, klobásy a mnoho dalších. Na nich už není zdravého vůbec nic, protože společně s nimi dodáváme svému tělu bohužel i pestrý koktejl chemie.