Mix Slim Dieta na 2 týdny - 70 porcí
Celkem 60 jídel (33kč/jídlo) 1x Velký dietní koktejl = 40 jídel 1x Dietní polévka = 10 jídel 1x Dietní omeleta = 10 jídel 3x Příchuť 1x Shaker …
Dnes je těžké cokoliv sníst, aniž byste se úplně vyhnuli průmyslově zpracovaným potravinám. Dokonce i zdánlivě velice zdravé produkty jako jogurt, cereálie, celozrnný chléb, sýry nebo dietní uzeniny jsou plné látek zvýrazňujících chuť, glukózovo-fruktózového sirupu, soli a konzervačních látek. Jejich nadměrná konzumace způsobuje civilizační nemoci související se stravou, jako je ateroskleróza, cukrovka nebo rakovina.
Výroba potravin v megaměřítku způsobuje, že proces zpracování potravinářských výrobků jde ještě dále. Podívejte se, co jsou ultra-zpracované potraviny a naučte se je rozpoznávat.
Co je UPF nebo ultra zpracované potraviny? Ultra-zpracované potraviny (UPF) jsou potravinářské výrobky, které se vyznačují vysokým obsahem soli, cukru (hlavně glukózo-fruktózového sirupu), látek zvyšujících chuť (glutamát sodný zde naprosto jednoznačně vede) a umělých aromat a konzervačních látek.
Jednoduše řečeno, UPF je potravina, která se na první pohled nepodobá tomu, z čeho byla vyrobena (např. v kukuřičných lupíncích, nebýt názvu, bylo by obtížné najít ingredienci, ze které byly vyrobeny, tj. přírodní kukuřičná zrna). Je také chudá na nutriční hodnoty, ale zároveň bohatá na kalorie a takzvané trans-tuky. Jak ukazují současné statistiky, čím rozvinutější je země, tím více kalorií zkonzumovaných průměrným občanem pochází z takového jídla. V západních zemích, včetně Kanady, UPF představuje téměř 50 % spotřebovaných kalorií. V USA je tento ukazatel ještě mnohem horší, protože až 90 % denní spotřeby průměrného Američana tvoří právě ultra-zpracované potraviny. Jedna věc je naprosto jistá. Všichni jíme takové jídlo každý den, někdy dokonce úplně nevědomky.
Ultrazpracované potraviny mají vysoký karcinogenní potenciál. Zpracované potraviny jsou globálním problémem. Konzumované v nadbytku způsobují kardiovaskulární onemocnění, ovlivňují vývoj aterosklerotických plaků, což vede k srdečnímu selhání, infarktu a mozkové mrtvici. UPF je přímou příčinou obezity, diabetu typu II, nealkoholického tukového onemocnění jater a všech nemocí souvisejících se stravou, které stále narůstají. Již dlouho existuje podezření, že konzumace ultra-zpracovaných potravin také přispívá k množení rakovinných buněk. Nedávná studie vědců z Imperial College London zjistila, že zvýšení podílu ultra-zpracovaných potravin ve stravě pouze o 10 % zvyšuje riziko vzniku rakoviny až o 2 %. Podle vědců přispívají tyto potraviny především k rozvoji nádorů mozku a vaječníků. Cukry a látky zvyšující chuť obsažené v UPF potravinách jsou zodpovědné za tak vysoký karcinogenní potenciál.
Potraviny lze rozdělit na přírodní, zpracované / zpracované a vysoce a ultra-zpracované. Rozpoznání fází zpracování potravinářských výrobků se snadno naučíte na příkladu brambor. Brambory ve slupce, umyté a uvařené budou přírodní potraviny. Pokud je oloupete, posypete je kořením, nalijete na ně olej a upečete je, budou zpracované nebo jednoduše zpracované. Nakrájené a smažené ve formě hranolků, takové brambory budou již vysoce zpracované potraviny a bramborová hmota z nich vyrobená a použitá do chipsů s přídavkem látek zvyšujících chuť, tou je ultra-zpracovaná potravina, která je pro lidské zdraví zdaleka nejhorší.
Mezi nezpracované nebo minimálně zpracované potraviny řadíme především zeleninu, jednoduché obiloviny, luštěniny, ovoce, ořechy, maso, mořské plody, bylinky, koření, vejce a mléko přímo od krávy. V ideálním případě by tyto skutečné, opravdu výživné a zcela přírodní potraviny měly tvořit základ vaší stravy. Proto můžete-li, vařte z kvalitních základních surovin. Nemusíte si připravovat žádné velmi složitá jídla a trávit v kuchyni dlouhé hodiny. Bohatě stačí vsadit na dvě, tři, čtyři základní suroviny, vybrat je pozorně a sáhnout jenom po těch kvalitních a připravit z nich jednoduché jídlo. Budou-li tyto potraviny skutečně kvalitní, pak jsou samy o sobě dostatečným nositelem chuti a v žádném případě je není třeba nijak složitě dochucovat umělými přípravky, stačí použít jeden či dva druhy koření a máte vynikající pokrm.
Zpracované potraviny jsou obvykle takové, při jejichž přípravě byl použit olej, cukr a sůl. Tyto výrobky jsou většinou tepelně ošetřeny, zabaleny a pasterizovány. Příklady uvedených potravin jsou jednoduché, jde třeba o chléb, sýr tofu, sleď a tuňák nebo konzervované fazole. Tyto potraviny byly v průběhu procesu změněny, ale ne způsobem, který by byl škodlivý pro zdraví. Jsou stále naprosto vhodné pro použití a pomáhají vám rychle sestavit výživná jídla. Proto se jich nemusíte bát a v obchodě po nich můžete směle sáhnout, žádné zdravotní riziko nepředstavují.
Vysoce zpracované a ultrazpracované potraviny jsou ovšem potravinářské výrobky, které procházejí velice mnoha procesy zpracování (např. mletí, smažení, pražení, tvarování), obsahují mnoho látek zlepšujících chemickou konzistenci a zvýrazňovačů chuti, dále barviv, konzervantů – máme na mysli ona pověstná éčka. Příkladem jsou slazené a sycené nápoje, včetně energetických nápojů, hranolky, brambůrky, čokolády, sladkostí, zmrzliny, slazené a dochucované snídaňové cereálie, balené instantní polévky, kuřecí nugety, klobásy a mnoho dalších. Na nich už není zdravého vůbec nic, protože společně s nimi dodáváme svému tělu bohužel i pestrý koktejl chemie.
Celkem 60 jídel (33kč/jídlo) 1x Velký dietní koktejl = 40 jídel 1x Dietní polévka = 10 jídel 1x Dietní omeleta = 10 jídel 3x Příchuť 1x Shaker …
Proteinový koktejl na hubnutí je neochucený, k němu si prosím vyberte ZDARMA příchutě. Intenzitu chuti a sladkost volíte sami přidáním nebo ubráním…