Vliv glykémie na hubnutí

Shutterstock.com - Glykemický index

Jak souvisí glykémie, tedy hladina krevního cukru s hubnutím? Samozřejmě velice úzce. Pokud máte vysokou glykémii, je to záležitost špatného stravování, tedy nevhodného výběru potravin v jídelníčku a rovněž trvale nadměrného příjmu kalorií. Jestliže jíte příliš mnoho potravin a vybíráte ty špatné, promítá se to do množství cukru v krvi a jednoduše se vám zhubnout nepodaří.

Nestaňte se kandidáty na cukrovku

Jestliže budete pokračovat ve stravování, které jste praktikovali až dosud, to znamená vysoký příjem jednoduchých cukrů a tučných potravin, problém s vysokou glykémií neodstraníte a stáváte se kandidáty na propuknutí cukrovky druhého typu, pokud už u vás tato nemoc nepropukla. Jestliže máte cukrovku druhého typu, potom glykémii upravujete pomocí léků, ale tím tento problém neodstraníte. Léky vám sice udrží hladinu cukru v krvi na přijatelnou úroveň, ale nevyléčí vás. Základem je vyřešit jádro problému, a to se neobejde bez úpravy životosprávy, životního stylu a jídelníčku.

Pozor na příjem kalorií

Jednou z příčin vysoké glykémie může být skutečnost, že váš kalorický příjem je trvale vyšší, než by měl být. Máte-li nadváhu, potom máte tendenci nabírat další tuk. Příčinou příliš vysokého kalorického příjmu může být konzumace potravin s vysokým obsahem jednoduchých cukrů a minimum vlákniny ve stravě. Pokud je váš jídelníček takový, není divu. Po konzumaci jednoduchých cukrů vám rychle vyletí glykémie nahoru a pak poklesne. To je velmi negativní jev. Pokud byste jedli více vlákniny, projevilo by se to v tom, že se bude glukóza do krve uvolňovat postupně během delšího časového intervalu. Zároveň bude mít na stabilitu glykémie vliv, omezíte-li potraviny s jednoduchými cukry. Proto dodejte tělu více vlákniny a zaměřte se na konzumaci komplexních sacharidů.

Nejezte moc masa

Možná vás to překvapí, ale na výši vaší glykémie má vliv i nadměrná konzumace masa a průmyslově zpracovaných masných výrobků, které obsahují hodně aminů. Tyto látky reagují za vzniku nitrosaminy, jež mají negativní vliv na buňky slinivky břišní, které produkují inzulín. Následně může docházet i k inzulínové rezistenci. Glukózy máte dost, ale nedostanete ji do buněk a zůstane v krvi, což vede ke zvýšení glykémie. Proto buďte i v konzumaci masa hlavně výrobků z něho jako jsou salámy, klobásy a další buďte opatrní. Nic se nemá přehánět.

Jezte ovoce a zeleninu

Snažte se jíst více zeleniny a ovoce. Důvodem je především skutečnost, že v obojím najdete hodně antioxidantů a vitamín C. Antioxidanty pomáhají lidskému tělu bojovat proti oxidačnímu stresu, který má také špatný vliv na slinivku břišní. Vitamín C zase brání vzniku nitrosaminů, látek, které poškozují buňky pankreatu. Proto změna skladby jídelníčku ve prospěch většího podílu těchto potravin vám rozhodně prospěje. V konečném důsledku pomůže snížit hladinu glykémie.

Pozor na viscerální tuk

Dalším negativem, které zvyšuje hladinu glykémie je také množství viscerálního tuku, tedy tuku, který obaluje vnitřní orgány v břiše. Nevhodná strava, vysoký příjem kalorií, tento koktejl znamená zvýšení množství uloženého tuku. Tuk se ukládá i v játrech, které jsou rovněž ztučnělá. Proto je třeba, abyste změnili jídelníček a dbali na to, aby se vám neukládal nadbytek tuku.

Souvislosti glykémie s jídlem a aktivitou

Musíme upozornit také na to, že glykémie závisí na tom, jaká je denní doba, co jste jedli, jakou jste měli fyzickou námahu. Proto také hladina glykémie během dne kolísá, což můžete pocítit i na tom, že budete unavení z nedostatku energie. Dojde-li k poklesu glykémie pod 2,2 mmol/l, dochází ke stavu hypoglykémie, kdy vázne zásobování těla a mozku glukózou. Lehkou hypoglykémii může způsobit třeba velká fyzická námaha, nebo malý příjem potravy.

Jak na nadbytek cukru?

Naopak nadbytek cukru se projevuje různými formami jako častější močení a přítomnost cukru v krvi, únava, rozmazané vidění, žízeň a hlad, bolesti hlavy, také nespavost, nemoci dásní. Jak se dá cukr v krvi účinně snižovat? Především jezte pravidelně, nedopřávejte si mezi jídly příliš dlouhé pauzy. Obecně se doporučují maximálně tři hodiny. Pokud budete jíst pravidelně po menších dávkách, zajistíte si stabilitu hladinu krevního cukru bez významnějších výkyvů.

Celozrnné potraviny pro stabilizaci křivky

Omezte pití slazených nápojů a také alkoholu, obojí představuje velkou dávku kalorií, která následně významně zvyšuje hodnotu glykémie. Stejně tak je nezbytně nutné osekat konzumaci živočišné tuky ve stravě. Znamená to vyloučit fastfoodová a smažená jídla. Zařaďte větší množství celozrnných potravin a zeleninu, obojí pomáhá pomalejšímu uvolňování glukózy do krve a tím stabilizuje glykemickou křivku. Omezte stres, který také negativně ovlivňuje glykémii.

Pravidelně se hýbejte

Nezapomínejte na pravidelný pohyb. Ideální je dopřát si trochu pohybu každý den, stačí krátká třeba půlhodinová procházka. Pokud jste se nikdy pořádně nehýbali, nesportovali, zvyšujte si fyzickou zátěž pomalu a postupně, aby si tělo zvyklo. Je potom dobré zařadit náročnější cvičení tak dvakrát do týdne. Fyzická aktivita vám pomůže spalovat přijaté kalorie a bude tak podporovat snižování glykémie.

Norma glykémie

Nebojte se říci o pravidelnou kontrolu glykémie svému praktickému lékaři. Půjdete-li na odběr krve, samozřejmě se její hodnotu dozvíte. Můžete si také domů pořídit glukometr, abyste měli o svojí glykémii přehled kdykoliv budete chtít. Zdravým životním stylem si ji udržíte ve správných mezích. Norma je nyní 3,9-5,9 mmol/l.