Udělejte si skutečně zdravé saláty, které podpoří vaše letní hubnutí

Proteinové dresinky a omáčky na saláty - Shutterstock

Saláty jsou především letní záležitostí a ve většině případů jsou velmi zdravé. Existuje ale pár ingrediencí, které mohou vaše snahy o hubnutí zpomalit a přitom si to ani neuvědomíte. Mnoho z těchto přísad se totiž k salátům běžně podávají a jsou velmi oblíbené. Bohužel zbytečně zvyšují kalorický příjem a množství sacharidů, které konzumujete.

Během léta se salát hodí prakticky na cokoli. Dát si ho můžete k obědu i k večeři a úžasné jsou samozřejmě také při grilování. Udělat si můžete zeleninové, ale také ovocné saláty. Ovoce obsahuje přirozené, jednoduché cukry, zelenina na druhou stranu velké množství vlákniny a vitamínů. To znamená, že tam není tolik kalorií. Salát by ovšem měl být vyvážený, takže by měl obsahovat i dost bílkovin, mezi které patří: vejce (v jakékoli úpravě), sýr (pozor na tučnější druhy) nebo pohanka, quinoa, čočka, rýže apod.

Bez těchto surovin nebude salát tak sytý a budete mít velmi brzy hlad. Zároveň se jedná o potraviny, které nijak nenaruší vaši snahu zhubnout. Na druhou stranu ale u salátů najdete i celou řadu věcí, které byste měli vynechat a soustředit se spíš na základní, syté suroviny, které pro vás budou mnohem lepší.

Bílé pečivo

Krutony, bageta nebo toast chutnají skvěle, ale myslete na to, že s nimi znatelně zvyšujete konzumovanou kalorickou hodnotu. Pokud si bez pečiva nedokážete salát představit, zvolte celozrnné pečivo. Je mnohem lepší, zdravější a kromě toho také chutnější. Smažené krutony také nejsou ideální volbou. Nejen, že obsahují bílou mouku, ale také jsou připravované na tuku.

Zálivka

Dresing z majonézy nebo zálivka se k salátu běžně podávají, ale větší množství není vůbec dobré pro vaši váhu. Opatrní buďte také s pestem nebo sladkými zálivkami. V případě, že si dáváte salát v restauraci, požádejte obsluhu, aby vám ho přinesli zvlášť. Právě v restauraci ho používají opravdu hodně. Můžete se potom cítit těžko, nebude vám dobře a hubnutí to nepomůže. Věřte, že stačí jen trochu zálivky či dresingu.

Ještě lepší variantou je olivový olej, sůl a pepř. Salát bude chutnat úžasně a zvolíte tak mnohem zdravější a dietnější variantu. Nebojte se odmítnout velké množství dresingu a namočte si do něj pečivo nebo zeleninu jen trochu. Chuti to nijak neuškodí a vám to pomůže.

Co do salátu naopak přidat?

Chcete-li si užít trochu netradiční chutě a přitom sytého pokrmu, zkuste přidat pražené ořechy, semínka, ochucené balzamikové octy nebo klíčky. U klíčků můžete dobře experimentovat. Zvolit můžete klíčky mungo, cizrny, čočky, řeřichy, vojtěšky i obilných zrn. Ke klasické zelenině můžete přidat také ovoce, jako jsou hrozny, ananas nebo meloun. Fantazii se při přípravě salátů meze nekladou. Dát do nich můžete vše, co máte rádi. Jen dávejte pozor na suroviny, které jsme se již zmínili.