Tvrzení „zdravé jídlo musí být drahé“ je mýtus aneb večeře za 59 Kč

Proteinová jídla a saláty - Shutterstock

Výživoví odborníci stále dokola omílají tvrzení, že bychom měli jíst zdravě. Spousta lidí má tento fakt spojen s tím, že zdravá strava řádně provětrá naše peněženky. Není to pravda. I když ceny potravin v poslední době výrazně stouply, stále ještě můžete uvařit chutné jídlo, které vás finančně nezruinuje. Poradíme vám.

Nejšetrnější je vaření v páře

V průběhu dne se stravujete jinde než doma a ne vždy jídlo odpovídá zásadám zdravého stravování. Stejně tak vaše děti, které dostanou oběd ve školní jídelně nebo si něco koupí či mají s sebou svačinu. I proto se snažíte večer připravit něco zdravého, ale zároveň i chutného a pokud možno také levného. Receptů, jak ukuchtit lehkou večeři podle zásad pestré a vyvážené stravy je spousta. Technologie jejich přípravy obvykle sází buď na klasické vaření, nebo ještě lépe na vaření v páře, které je šetrnější. Dále se nabízí restování či dušení. Zakažte si naopak smažení. I když je rychlé, není zdravé.

Výhodnější velká balení

Mluvíme-li o mase, sáhněte po krůtím, kuřecím nebo rybách. Vyplatí se kupovat větší balení, které vás vyjde levněji a pokryjete z něho večeři pro celou čtyřčlennou rodinu, někdy třeba i na dvakrát. Nemusíte se masem také přecpávat, porce může být menší, i tak ušetříte. Příloha se dá nahradit zeleninou. Aby vás i tohle vyšlo lacino, pořiďte si do mrazáku velká balení mražené zeleniny. Z jednoho sáčku opět nakrmíte čtyři osoby. Pokrmy budou levné, chutné a připravené během krátké doby. Zároveň dodržíte trojpoměr – bílkoviny obstará maso, sacharidy zelenina, tuky najdete v mase a k přípravě používejte ty s obsahem omega 3 mastných kyselin (olivový olej). Zároveň zelenina dodá vlákninu.

Úspora díky plátkům a nudličkám

Kuřecí maso je dietní. Pokud ale budete připravovat třeba řízky, finančně se dost prohnete – na každou osobu přijde jeden velký kus kuřecích prsou. Ušetřit můžete, když budete připravovat kuřecí kousky. Potom vám stačí jeden kus kuřecích prsou na dvě osoby. Nakrájejte prsa na tenoučké plátky – skvěle půjdou krájet mražená. Vznikne dojem, že masa je spousta a vystačíte s polovinou množství v porovnání s tím, kdybyste zpracovávali celé řízky. Podobně můžete kuřecí či krůtí maso nakrájet také na nudličky, tepelná úprava tak bude ještě rychlejší.

Kuře na tisíc způsobů

Tenounké plátky kuřecího lehce osolte a obalte v hladké mouce. Vhoďte na pánev s trochou rozpáleného oleje. Můžete tak připravovat kuře na mnoho způsobů. Například kuře s jablky: Přidáte na tenké plátky nakrájená 1-2 jablka, dusíte, zalijete sklenicí jablečného moštu, necháte výpek vydusit. Kuře na citronu zalijte šťávou z 1-2 citronů, když se výpek odpaří, přidejte trochu vody. Další variantou je přisypat na pánev na plátky nakrájené mražené žampiony a zalít smetanou na vaření a opět na nechat vydusit, budete mít kuře na houbách se smetanovou omáčkou. Jako příloha se na hodí na páře uvařená zelenina (baby karotka, hrášek, kukuřice, zelené fazolky – podle vaší chuti). Můžete také zeleninu restovat společně s masem. Úprava masa na kousky a dodání většího množství levnější přílohy znamená, že budete mít za málo peněz hodně muziky.

Plněné rolády a kapsy

Další vhodnou variantou, jak ušetřit drahou surovinu, tedy maso, je jeho plnění. Díky využití rozmanité náplně vám opět bude stačit polovina množství masa než byste použili při klasické úpravě na větší plátky. Existují dva způsoby plnění. Při první vyklepete maso z krůty nebo kuřete do tenkých plátů, na které navrstvíte náplň. Třeba dušený špenát s tvarohem. Zarolujete a proti otevření zajistíte jehlou na špízy. Upečete a z rolády pak krájíte napříč tenké plátky. Druhý styl plnění spočívá v tom, že maso podélně naříznete, ale nesmíte doříznout do konce. Potom náplň vkládáte do vzniklé kapsy a nakonec také zajistíte špízovací jehlou. I tady pak můžete upečené kapsy příčně krájet na plátky.

Levné polévky

K levným, chutným a zdravým večeřím se řadí také polévky. Z relativně nevelkého množství zeleniny, tedy asi čtvrt kila hmotnosti klidně pořídíte plný hrnec zeleninového vývaru, který ani čtyřčlenná rodina najednou nesní – zbyde i na zítra. Za finančně nenáročný můžeme považovat i kuřecí vývar. Když na jeho přípravu použijete skelety, vaše peněženka tolik neutrpí, bývají lacinější. Podobně rybí vývar se dá vyrobit z rybích hlav. Relativně hodně jídla tak uvaříte s malými náklady. Využijte při přípravě polévek aktuální sezónní suroviny, které jsou k dostání a vzhledem k tomu, ze je jich právě na trhu dostatek, bývají levnější než v jiném období.

Zachrání vás rizoto

Stejně tak levně vychází třeba i rizoto, které může mít spoustu rozmanitých variant. Rýži doplníte aktuální sezónní zeleninou. Teď v září to může být třeba brokolice, růžičkové kapustičky, červená řepa nebo pastinák. Nebojte se toho, že některé suroviny jste do tohoto pokrmu dosud nikdy nepoužili. Všechno je jednou poprvé. Dochuťte jídlo vhodnými bylinkami a budete příjemně překvapeni jeho lahodností i cenou – hlavní surovina, tedy rýže, není tak drahá.

Do salátů dejte sezónní zeleninu

Nezapomínejte ani na saláty. Těstoviny doplníte zeleninou. V aktuálním období druhé poloviny září je nutné se rozloučit například s paprikami, rajčaty, okurkami, mrkví, cuketami či ředkvičkami, takže je ještě využijte dokud jsou za rozumnou cenu. Opět směs vytvoří dostatek jídla pro celou rodinu. Můžete přidat natvrdo uvařené vejce. Vynikající a nikoli drahá je také vařená čočka, kterou doplníte zeleninou a také vejcem coby zdrojem bílkovin. Můžete také připravit karbanátky z čočky nebo například červené řepy. Využijte i další luštěniny – fazole, hrách. Najdete v nich kvalitní rostlinné bílkoviny a nakrmíte z nich celou rodinu. Z jogurtu a surimi tyčinek můžete připravit také levný salát. Jogurtové zálivky také skvěle dochutí rozmanité saláty.

Kupujte celé kuře

Jak ještě v kuchyni ušetřit a vejít se s jídlem do oněch 59 Kč na porci? Kupte si kuře celé, je to levnější než když si kupujte už porcované – neplatíte práci řezníka, která se samozřejmě do procovaného masa započítává. Není tak složité kuře rozporcovat a vykostit. Využijete pak každou jeho část včetně skeletů na vývar. Mějte vždy po ruce větší balení těstovin a rýže, připravíte s nimi lehká a výživná jídla bez větších nákladů. V mrazáku by neměla chybět široká paleta mražené zeleniny. V lednici by neměla chybět vejce a jogurty.