Tip na podzimní dny: Zhubněte s pomocí zázvoru

Shutterstock.com - zázvor

S přibývajícími chladnějšími dny roste aktuálnost boje proti nachlazení. Existuje jedna účinná přírodní zbraň, a to zázvor. Nejde ale jenom o to, že pomáhá zvyšovat imunitu, ve hře je i hubnutí. Zázvor totiž dokáže velmi dobře iniciovat i metabolické procesy. Můžete proto využít synergie zdravé životosprávy, pohybu a jeho působení. Výsledky na sebe nenechají dlouho čekat.

Jak nastartovat spalování

Podle čínské medicíny je zázvor jedním z nejúčinnějších léků. Jeho oddenky dorůstají 10 cm i větší délky, kořen má žlutou nebo okrovou barvu. Vykazuje všestranný vliv na lidské zdraví. V čínské kuchyni tvoří zázvor jednou z jejích základních složek. Přidává se do mnoha jídel, vlastně stěží najedete čínský recept, který by ho alespoň špetičku sušeného nebo kousíček čerstvého neobsahoval. Zázvor je kořením, které vám pomůže spalovat kalorie. Možná jste si všimli toho, že když sníte nějaké ostřejší jídlo, cítíte teplo. Ano, je to tak. Zrychlení metabolismu je způsobeno právě pálivým efektem koření, v tomto případě zázvoru. Jinak podobný efekt z koření vykazují i chilli papričky a kajenský pepř.

Snižuje cholesterol

Nemyslete si ale, že pokud sníte kousek zázvoru, rovnou zhubnete. Tak to rozhodně nefunguje. Pálivá chuť zázvoru ale dokáže prohřát organismus. To má velký význam nejenom v boji s nachlazením, ale také i v oblasti shazování nadbytečných kilogramů. Pomáhá stimulovat metabolismus a právě to je při hubnutí nezbytné. Zahřátím organismu velice dobře nastartuje spalování kalorií. Spálíte jich tak více, než kdybyste si dopřáli nějakou sladkou potravinu. Velmi důležité také je, že účinně snižuje cholesterol v krvi.

Snižuje chuť k jídlu

Při nachlazení, dýchacích potížích nebo angínách je zázvor vynikajícím lékem. Zázvorový čaj významně pomáhá tyto neduhy úspěšně zvládnout. Kromě toho napomáhá trávení, zjednodušeně řečeno díky němu spalujete lépe, rychleji a efektivněji. Odbouráte víc kalorií. Budete-li zázvor konzumovat pravidelně, vaše chuť k jídlu bude menší. I to je při snaze odbourat nadbytečná kila nesmírně důležité.

Povzbudí i mozek

Zázvor je také dobrým bojovníkem proti fyzické a duševní únavě. Mozek je orgánem, který je energeticky velice náročný a tento kořen ho dokáže svým působením také povzbudit. A s pozitivními myšlenkami jde shazování samozřejmě také lépe. Díky zázvoru se budete cítit svěžejší a snáze se například donutíte k nějakému pohybu. To má ve snaze hubnout pochopitelně také kladný efekt. Kombinací vyváženého jídelníčku a pohybu s konzumací zázvoru můžete tělo probudit a donutit k tomu, aby se zbavovalo nadbytečného tuku.

Zkuste zázvorový čaj

S jakými podobami zázvoru se setkáte? Nejlepší formou je čerstvý kořen, který koupíte v supermarketu nebo na trhu. Je ideální pro přípravu zázvorového čaje. Nakrájené plátky zázvoru zalijete vroucí vodou a necháte louhovat. I ten není jenom na nachlazení, ale významně ovlivňuje právě zmiňované trávení. Můžete do něj přidat citron a med, med ale samozřejmě až do vlažného čaje, abyste nepřišli o cenné látky, které obsahuje.

Popíjejte limonádu

Skvělým receptem je zázvorová limonáda. Můžete ji pít po celý den a povzbudí vaše trávení. Kousky oloupaného zázvoru nakrájíte na tenké plátky a zalijete vodou a necháte odstát, nejlépe 2 dny v ledničce. Na jeden litr vám postačí zhruba 3 cm dlouhý kus kořene. Můžete přidat i kousek citronu nebo pár lístků máty. Jde o vynikající osvěžující nápoj, který má zároveň detoxikační efekt. Kromě studené limonády můžete připravit i teplou variantu. Ta spočívá v tom, že plátky zázvoru vložíte do studené vody a tu zahříváte, ovšem jenom na 70 ºC, protože při vyšší teplotě už se prospěšné látky ničí. Prohřívejte po dobu 15 minut, poté odstavte z plotny a nechte vychladnout.

Dokonale vyčistí ústa

Můžete si zázvor klidně pěstovat i doma v květináči, není to nijak složité. Není-li k dispozici čerstvý zázvorový kořen, měli byste mít v kuchyní v záloze vždy sáček sušeného. Tam na litr vody stačí pro přípravu čaje jedna kávová lžička. S dávkováním ale buďte opatrní. Další formou je kandovaný zázvor, který můžete cucat, jde o skvělou prevenci angín a zánětů v krku. Dezinfekční působení zázvoru vám dokonale vyčistí dutinu ústní, což je pozitivum i pro zuby a dásně. Ovšem ne každý dokáže zázvor cucat kvůli jeho ostré a štiplavé chuti. Také je třeba mít u kandovaného zázvoru na zřeteli, že obsahuje dost cukru, což znamená další kalorie navíc a cukr pochopitelně zubům naopak škodí.

Využijte kořen v kuchyni

Vyzkoušejte zázvor i v kuchyni. Čerstvý i sušený můžete použít do vývaru, výborně zpestří jeho chuť. Zkuste si připravit masové nudličky na zázvoru, můžete použít kuřecí, hovězí i vepřové maso. Pokud jste si oblíbili různá smoothie, tedy mixované nápoje z ovoce, zeleniny, semínek a dalších ingrediencí, směle do nich vyzkoušejte přidat i zázvor. Uvidíte, že doslova rozsvítí jeho chuť a benefitem jsou tělu prospěšné látky, které obsahuje.

Bohatý zdroj vitamínů a minerálů

Co všechno v zázvoru najdete? Především vitamíny, a to B1 a B2, B6 a C a E, dále betakaroten pestrou škálu minerálů a stopových prvků, a to hlavně sodíku, hořčíku, fosforu, draslíku, vápníku, železa, fosforu a zinku. Nechybí samozřejmě gingerol ani aminokyseliny a také velké množství esenciálních olejů. Pochopitelně má velký podíl vlákniny. Jeho přínos je velký, ale platí jako u všeho, že nic se nemá přehánět. Jeho účinky jsou poměrně silně antibakteriální. Jde také zároveň o velmi silný antioxidant, který dokáže v lidském těle efektivně zredukovat volné radikály.

Kde zázvor pomáhá?

  • Na kašel, nachlazení, záněty průdušek, kašel a rýmu

  • Na chřipku a bolest v krku

  • Na zlepšení imunity

  • Na podporu metabolických procesů

  • Na střevní poruchy a trávení

  • Na tvorbu žaludečních šťáv

  • Na nadýmání, plynatost

  • Na nevolnosti obecně i při cestování, také na nevolnosti v těhotenství, tam se ale musí opatrně dávkovat

  • Na bolesti kloubů, revmatismus a artritidu

  • Na bolesti hlavy

  • Na zlepšení fyzické i psychické kondice

  • Na chronickou únavu

  • Na relaxaci

  • Na bolesti a otoky svalů způsobené fyzickou námahou

  • Na zmírnění menstruačních bolestí

  • Na kardiovaskulární choroby

Kdo by se měl konzumace zázvoru vyvarovat?

Čerstvý kořen má ostrou chuť, kterou způsobuje látka zvaná gingerol. Sušený kořen má chuť Konzumace zázvoru ale může mít i negativní účinky. Především jde o to, že dráždí žaludek. Může vás po něm pálit žáha, také můžete dostat průjem. To vše způsobují jeho silné účinky. Pro někoho může být konzumace zázvoru problémem. Obecně by si na konzumaci kořene měli dát pozor lidé, kteří trpí žaludečními vředy. Další kontraindikací jsou ti, kteří trpí onemocněním močových cest, tedy ledvinovými kameny a chorobami močového měchýře.

Pozor na kombinace s léky

Jestliže užíváte nějaké léky, měli byste konzumaci zázvoru konzultovat se svým lékařem. Může totiž zadržovat působení některých léků. Potom se v těle kumulují, jejich účinky se zvyšují a tím pádem to může bát nebezpečné. Jde hlavně o tabletky na cukrovku – diabetici by se měli mít u zázvoru na pozoru, potom betablokátory a také antikoagulanty.

Kdo by měl být obezřetný?

Na pozoru by se měli mít i lidé s vysokým nebo nízkým krevním tlakem, vzhledem k tomu, že kořen krevní tlak stimuluje. Obezřetní by měli být hemofilici, protože zázvor roztahuje cévy. Někdy mohou být na škodu i trávicí problémy, někde se působení zázvoru v tomto případě projeví pozitivně, u jiných osob ale může zvýšit například nadýmání. Lidé s podváhou, kteří se snaží naopak kilogramy nabrat, by rovněž měli být opatrní – zázvor může jejich snahu zhatit. Stejně tak není ideální ho konzumovat v případě žen, pokud se snaží otěhotnět. Může rozhodit menstruační cyklus.

Nepředávkujte se

Doporučením je neužívat zázvor dlouhodobě a po třech týdnech si dát vždy týdenní přestávku. Mírnější, ale zrádné může být předávkování s ním, protože právě koncentrovaná sušená forma k tomu svádí. Zároveň byste také neměli překračovat doporučenou denní dávku, která činí 4 gramů čerstvého zázvoru, u sušeného je to ovšem jenom 1 gram. Rozhodně není vhodné se zázvorem přecpávat pod dojmem, že čím více ho sníte, tím lépe. Těhotné ženy by měly ale konzumovat maximálně 1 gram čerstvého zázvoru denně, a to jenom v prvních dvou trimestrech.