Snídaně je základ dne. Jak zajistit, aby byla zdravá a správná? Poradíme

Ovesná kaše - shutterstock

Při stravování dělá řada lidí mnoho chyb. A většina z nich se odehraje už ráno, během snídaně. Velkou chybou je u mnohých to, že snídani dokonce vynechávají. Toto rozhodně nepatří mezi směr, kterým byste se měli vydávat. Pamatujte na to, že po noci, kdy nejíte ani nepijete, může mít tělo určité deficity některý látek. A ty je třeba mu doplnit. Pokud možno co nejdříve po tom, co se probudíte. To je primární důvod, proč snídani nikdy nevynechat a také důvod, proč se o ní říká, že je základ úspěšného dne.

Pozor ne nezdravé varianty

Mnoho lidí si pod vydanou snídaní představí kopec nezdravého jídla. I toto je velká chyba. Na nezdravé varianty snídaně byste si měli dát pozor. Rozhodně vynechte typické anglické snídaně, s opečenou slaninou a s vařenými párky. V tu chvíli vaše tělo dostane ohromnou porci tuků, soli, ale mnohdy i různých éček a dochucovadel. Nejenom, že to není obecně zdravé, ale také svůj organismus natolik zatížíte, že se následné hodiny bude věnovat jenom trávení vašeho ranního kalorického nezdravého pokrmu.

Velkým rizikem je také snídaně obsahující mnoho cukru. Máme na mysli cukry jednoduché, které nejsou vhodné v podstatě vůbec. Ani při snídani. Tím logicky musíte vyloučit typické sladké pokrmy, které někteří tolik milují. Příkladem jsou třeba různé koblihy a koláče, moučníky z předchozího dne, stejně jako může být rizikem i palačinky, wafle a podobné alternativy. I ty jsou doslova nacpány jednoduchým cukrem, což není to pravé.

Správná snídaně by měla mít optimální výživovou hodnotu

Jak tedy na správnou snídani? Není to zase až tak složité, když víte, co byste měli vašemu tělu doplnit a co po ránu potřebuje. Určitě to jsou bílkoviny, které se dají načerpat třeba z bílého jogurtu, z mléčných výrobků v podobě sýrů, stejně jako z tvarohu. Dobrým zdrojem bílkovin je ale i kvalitní šunka.

Dále určitě nezapomínejte také na doplnění vlákniny, která je prospěšná jak pro navození určitého pocitu sytosti, tak proto, že dokáže prospívat vašemu trávení. Možnou volbou může být třeba celozrnné pečivo, ale i různé druhy ořechů nebo semen, které jsou na vlákninu bohaté.

Zatímco jednoduchý cukr zakazujeme, ten složitý doporučujeme. Máme na mysli takzvané sacharidy, které jsou pro tělo běžným zdrojem energie. Odkud je načerpat? Opět se může jednat třeba o celozrnné pečivo, může jít také o ovesné vločky, nebo lze sáhnout také po některém z druhů ovoce, které je na sacharidy bohaté.

Snídani přizpůsobte současnému stravovacímu plánu

Nyní již vidíte, jak by taková optimální snídaně měla vypadat, a co by měla a co by naopak neměla obsahovat. Když znáte základ, můžete ji také snadno upravit podle svých potřeb. Podle současného stravovacího plánu. Pokud držíte běžnou dietu založenou na počítání kalorií, je třeba skladbu a množství upravit tak, abyste se do daného limitu snadno vešli.

Pokud je naopak dodržována takzvaná ketonová dieta, jsou pro vás zase nežádoucí nejenom jednoduché cukry, ale také sacharidy. Ty by v těle narušily proces ketózy a proto by jich měla zdravá snídaně obsahovat minimum. Místo nich raději přidejte na bílkovinách.