Snídaně bez lepku: Proso pro srdce a krásnou postavu a proti anémii

Shutterstock.com - Sacharidy

Hledáte nový nápad, jak si udělat na zdravou snídani bez lepku? Chcete něco plného, teplého a chutného a zároveň dobrého pro vnitřní orgány a zlepšujícího práci střev a srdce? Zapomeňte na chléb, vejce nebo dokonce kaši. Nejlepší volbou bude proso! Je velmi prospěšné pro lidi, kteří se chtějí starat o své srdce, bojovat s anémií a také chtějí ztratit zbytečné kilogramy. Proč stojí za to jíst proso a jak ho připravit? Přinášíme vám vysvětlení.

Co je proso?

Prosná krupice se získává z vyloupnutých jahel. Obsahuje vysoký obsah tuku, což ji činí nevhodnou pro dlouhé skladování – snadno ztrácí své vlastnosti a získává hořkou chuť.

Krupice z prosa obsahuje vysoký obsah bílkovin a tuků, ale je také zdrojem cenných vitamínů, jako jsou: vitamín C, vitamíny B, vitamín E a foláty. Je považována za kalorický produkt, který poskytuje energii, protože ve 100 gramech proso krupice je až 378 kalorií.

To, co proso neobsahuje, je lepek. To ocení lidé, kteří se snaží omezit spotřebu lepku nebo dokonce mají jeho nesnášenlivost, např. lidé s celiakií.

Prosná krupice pomáhá vašemu srdci

Je ideální potravinou k snídani, protože poskytuje spoustu energie a je to první jídlo, které by mělo být nejvíce kalorické a poskytnout asi 30 % denní energie, kterou budete v celodenní stravě potřebovat, abyste zvládli všechny nezbytné úkoly. Doporučuje se do stravy lidí s vysokým krevním tlakem a vysokým LDL cholesterolem. Jáhlové krupice tak zvyšují hladinu lipoproteinů s vysokou hustotou neboli HDL - tzv. „dobrého cholesterolu.“

Vysoký obsah hořčíku v prosu zlepšuje funkci srdce, snižuje krevní tlak, a proto se doporučuje lidem s rizikem srdečního infarktu nebo mrtvice. Pravidelná konzumace prosné krupice se také zbaví nepříjemných onemocnění, kterými jsou svalové křeče.

Podporuje udržení štíhlé postavy

Obsahuje tryptofan – aminokyselinu, která je zodpovědná za náladu, celkovou pohodu a chuť k jídlu. Tryptofan je tráven pomalu, což poskytuje pocit sytosti po delší dobu a vyvolává to dojem plného žaludku, poskytuje pocit sytosti po delší dobu. Vláknina obsažená v krupici z prosa také zlepšuje metabolismus a čistí střeva od zbytkových usazenin. Pravidelná konzumace produktů s vysokým obsahem vlákniny potlačuje chuť k jídlu, což zabraňuje přejídání, které vede k pocitu těžkosti, nadváhy a inzulínové rezistence.

Užitek pro pacienty s anémií

Pravidelná konzumace prosa se doporučuje lidem, kteří mají problémy s udržováním normální hladiny železa v krvi. Krupice bohatá na tento prvek podporuje tvorbu červených krvinek a také udržuje správnou hladinu hemoglobinu v krvi.

Jak připravit proso?

Nejoblíbenější verzí je kaše z prosa, tedy proso s kravským nebo rostlinným mlékem. Jak ji připravit? Sklenici prosa krupice nalijte vroucí vodou a nechte odstát. Pak nalijte jednu sklenici spařené kaše z prosa do dvou sklenic mléka a lehce osolte. Vařte, dokud krupice neabsorbuje téměř veškeré mléko. Pokud je příliš tlustá, můžete přidat trochu mléka. Takto připravená snídaně by měla být obohacena o čerstvé ovoce: banán, borůvky nebo jahody a přidejte k ní trochu kvalitního tuku, např. arašídové máslo, ořechy, mandle nebo sušený kokos. To není ovšem ani zdaleka není konec kuchyňského využití prosa, protože vařené ho můžete přidávat do masových pokrmů, k zelenině, paštikám, a dokonce i salátům.

Kdo by neměl jíst kaši z prosa?

Konzumace prosné krupice by měla být zapovězena především lidem, kteří jsou na netučné dietě s omezením vlákniny, stejně jako lidé na dietě spojené s onemocněním jater, tj. snadno stravitelné a nízkotučné. Důležité je, že jáhlové krupice jsou ideální pro bezlepkovou dietu, protože jsou od přírody bezlepkové.