Snězte každý den hrstku mandlí pro zdraví

Shutterstock.com - ořechy

Stačí jich sníst pouhou hrstku denně a přínos pro svoje zdraví uvidíte velice rychle. Mandle jsou jednou z nejzdravějších svačinek, které si můžete z rozsáhlé nabídky potravin vybrat. Obsahují hodně hořčíku, draslíku nebo vitamínu E. Nemusíte se jimi přecpávat, protože postačí sníst pouhou hrstku denně, ke zlepšení střevního zdraví, snížení krevního tlaku a hladiny „špatného“, tedy LDL cholesterolu. Podívejte se, jak ještě můžete využít mandle.

Mandle: Patří mezi ořechy nebo ne?

Mandle nejsou ořechy vůbec. Jedná se vlastně o jedlá semena mandlového stromu (běžná) - vytrvalá rostlina, jejíž vlastí je střední a menší Asie. Dnes se mandloně nacházejí také v Africe, Severní Americe nebo Evropě a zemích jako Španělsko, Portugalsko, Francie, Itálie a Chorvatsko. Největším producentem mandlí na světě jsou Spojené státy. Obecně platí, že mandle jsou rozděleny na sladké a hořké. Sladké mandle se pěstují ve větším měřítku. Jsou jedlé v syrovém stavu, chutnají skvěle a používají se v potravinářském průmyslu, kosmetice a medicíně. Hořké mandle na druhé straně nejsou vhodné pro přímou spotřebu. Tato odrůda se používá k výrobě olejových nebo potravinářských příchutí.

Vsaďte na přírodní variantu

V obchodech si můžete koupit mandle v různých formách – syrové, pražené, solené mandle, mandle ve vločkách, celé, nasekané a můžete je dlouhodobě konzumovat. Při výběru byste měli být ostražití, protože některé přísady jsou pouze prázdné kalorie, cukr a sodík. Proto volte spíše přírodní mandle než například pražené a solené – tím jenom zbytečně navyšujete už tak dost vysoký podíl soli, který denně jíte společně s potravou. Podobně nejsou dobrou volbou mandle v čokoládě, tím jenom zbytečně zvyšujete počet zkonzumovaných kalorií.

Mandle: Vitamíny a minerály

Mandle jsou vynikajícím zdrojem především vitamínu E a hořčíku a dobrým zdrojem riboflavinu (vitamín B2), vlákniny a fosforu. Obsahují mnohem více nenasycených mastných kyselin než nasycených. Jsou přirozeně bez soli a mají nízký obsah cukru.

Kromě toho v mandlích najdeme:

  • vápník

  • draslík

  • železo

  • mangan

  • měď

  • vitamín B3,

  • vitamín B4.

Přínos mandlí pro vaše zdraví

Mandle jsou zejména velice bohaté na antioxidanty – sloučeniny, které neutralizují volné kyslíkové radikály. Díky tomu, že antioxidanty na sebe vážou právě zmiňované záporně nabité částice, které narušují buněčné membrány a poškozují buňky lidského organismu, tímto mechanismem chrání vaše tělo před rozvojem celé řady civilizačních mnoha nemocí včetně kardiovaskulárních onemocnění nebo rakoviny. Silné antioxidanty obsažené v mandlích jsou z velké části koncentrovány v jejich hnědé slupce – z tohoto důvodu nejsou blanšírované mandle tou nejlepší volbou. Měli byste tedy v obchodě raději sáhnout po neloupaných mandlích ve slupce, uděláte tak velice důležitý krok pro svoje zdraví.

Působí kladně na krevní oběh a tlak

Silný antioxidant nalezený v mandlích je vitamin E. Mandle patří mezi nejlepší zdroje této složky na světě. Vitamin E se nazývá „vitamín mládí“, protože jeho vhodná hladina v těle zajišťuje především vitalitu a zářivý vzhled pokožky. Podporuje také zdraví vašeho zraku a reprodukčního systému. Pravidelná konzumace mandlí pomáhá snižovat „špatný“, tedy LDL cholesterol a naopak zvyšovat „dobrý“ HDL cholesterol. Jedna hrst mandlí snězená denně přitom postačí. Mandle mají také pozitivní vliv na hladinu krevního tlaku, zlepšují krevní oběh, stabilizují hladinu cukru v krvi.

Vynikající svačinka, zdravé mlsání

Mandle mají nízký obsah sacharidů a vysoký obsah bílkovin a vlákniny, což je jejich další významné pozitivum. Jak bílkoviny, tak vláknina zvyšují pocit sytosti v žaludku, což je důvod, proč jsou mandle skvělým občerstvením mezi jídly. Po jejich konzumaci hlad nepřijde tak rychle a snížíte množství spotřebovaných kalorií. Z těchto důvodů doporučujeme mandle jako vynikající výživnou svačinku, která vám dodá chybějící vitamíny a minerály. Výbornou volbou jsou také jako zdravé mlsání k televizi. Rozhodně je doporučujeme jíst místo slaných chipsů, uděláte tak něco dobrého pro svoje zdraví.

Zlepšíte si střevní mikrobiom

Hořčík je nesmírně důležitou složkou pro tělo (především pro fungování nervového systému). Jeho nedostatek je jednou z nejčastěji se vyskytujících poruch tohoto typu. Jako zdroj vápníku a fosforu mají mandle pozitivní vliv na zdraví kostí. Jedna nedávná studie zjistila, že konzumace hrsti mandlí denně po dobu pouhých čtyř týdnů zvýšila produkci butyrátu sodného, mastné kyseliny s krátkým řetězcem, která byla spojena se zlepšením zdraví střevního mikrobiomu – hlavního zdroje energie pro buňky lemující tlusté střevo.

Mandle – jak je využít?

Mandle jsou vynikajícím občerstvením – jedním z nejlepších pro lidi, kteří se starají o svoji štíhlou linii. Jsou velmi chutné a zároveň poskytují cenné vitamíny a minerály. Malé balení mandlí stojí za to vzít s sebou do práce a žvýkat je, když se cítíte trochu hladoví. Jde o perfektní antistresový doping před náročnou poradou u šéfa. Místo chipsů křupejte mandle při sledování filmu nebo sportovního zápasu. Mandle jsou skvělým doplňkem různých dortů, sušenek a dezertů. Přidávají se také do zeleninových i ovocných salátů, dušených pokrmů, nádivek, těstovin, ale také do jídel, ve kterých hraje hlavní roli maso nebo ryby. Mandle ve vločkách lze použít k dekoraci cukrovinek. Mleté se používají k výrobě marcipánové nebo mandlové pasty.