Rizika grilování. Pozor na kombinace, které jsou toxické pro játra

Shutterstock.com - zdrave grilování

S blížícím se létem se blíží také doba grilování. Z tohoto důvodu mnoho lidí již vytahuje zaprášené grily a připravuje je na zahájení grilovací sezóny. Grilované pokrmy chutnají výborně, ale nejsou vždy zdravé. Lékaři proto stále varují před určitým spojením, tedy kombinace potravin, které se stávají obrovskou zátěží pro trávicí systém a někdy mohou vést k hepatitidě.

Pro mnoho lidí je grilování oblíbenou formou trávení volného času už od pozdního jara přes celé léto. Pokrmy připravené na grilu vypadají a voní lahodně. Vepřová krkovice, špízy, slaninové rolky nebo steaky jsou jedním z nejčastěji volených mas. Mnoho lidí si nedokáže představit grilování bez studeného piva. Tento osvěžující nápoj dokonale doplňuje chuť grilovaného masa. Ukazuje se však, že taková kombinace může být velmi nebezpečná.

Těžko stravitelný pokrm

Bohužel grilování masa rozhodně není nejzdravější způsob, jak ho zpracovat. Tuk kapající na žhavé uhlíky grilu či jiný tepelný zdroj, během přípravy pokrmu uvolňuje karcinogenní sloučeniny, které se pak usazují na mase. Čím více tuku maso obsahuje, tím více škodlivých látek se potom objeví na našem mase, tedy pokrmu, který se chystáme sníst. Grilované maso je také těžko stravitelné a výrazně zatěžuje játra, což způsobuje onemocnění trávicího systému. Jde o pocit plnosti v žaludku, tedy těžkého břicha, pálení žáhy, nevolnost, křeče, plynatost, nadýmání. Zvláště nebezpečná pro játra je kombinace tučného masa s pivem. Jedná se o vysoce kalorický nápoj a jeho spotřeba vede k hromadění tuku kolem jater a dalších orgánů. Alkohol obsažený v pivu je považován za jed, kterého se játra musí zbavit. V okamžiku, kdy metabolizuje škodlivou látku, se v našem těle ukládá tuk z grilovaného masa.

Pokud konzumujeme příliš mnoho tuku, můžeme být ohroženi tzv. ztučnělými játry, tedy ukládáním tuku v jaterních buňkách. Steatóza brání práci jater, jejichž úkolem je odstranit toxiny z těla. Toxiny nahromaděné v játrech způsobí, že orgán nebude schopen plnit svůj úkol. Konzumace grilovaného masa společně s pivem také nese riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění, aterosklerózy, hypertenze a cukrovky. S pivem by měli být obzvláště opatrní lidé, kteří již zažili některá onemocnění z trávicího systému. Zánětlivá onemocnění střev jsou stále častějším problémem. Pro pacienty, kteří se potýkají s tímto problémem, je pivo také nevhodné kvůli procesu fermentace spojenému s výrobou. Pivo může zesílit příznaky onemocnění pacientů: pocit přetečení ve střevech, plynatost, bolest břicha.

Pokud začnete grilovat, měli bychom nejprve myslet na výběr co nejkvalitnějšího masa. To rozhodně nepodceňujte, protože většina chuti pokrmu pochází z masa. Koření je určeno pouze ke zdůraznění jeho chuti. Pro dosažení nejlepších výsledků odřízněte z masa přebytečný tuk. Solte až na samém konci přípravy pokrmu, pokud byste to udělali dříve, může to vést k vysušení masa. Pokud je to možné, vyhněte se solení masa, místo toho lze použít bylinky.

A to nejdůležitější: pomalé, dlouhé a důkladné pečení je vždy lepší než pečení na velmi silném a prudkém ohni. U grilu byste neměli spěchat. Pak bude maso šťavnaté a aromatické.

Grilování je umění, které nespočívá jenom v házení masa na gril. Musíte pečlivě naplánovat každou fázi přípravy, aby pokrm byl dokonalý. Zároveň je třeba zajistit odvádění tuku, který z masa odkapává právě kvůli tomu, abyste omezili tvorbu karcinogenních sloučenin na minimum.

Grilované telecí

    Potřebujete:
  • 900 gramů libového telecího masa
  • 4 lžíce arašídového oleje
  • 3 lžíce horké vody
  • 2 lžíce mletých para ořechů
  • 4 lžičky citronové šťávy
  • 4 lžičky limetkové šťávy
  • 2 lžičky melasy
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • kajenský pepř, koriandr, granulovaný česnek

Maso nakrájejte na malé kostičky a napíchejte na bambusové tyčinky a vložte do velké mělké misky. V další misce smíchejte zbývající ingredience. Nalijte marinádu na maso a vložte do chladničky po dobu 4 hodin. Pečte špízy nad velkým ohněm. Nejlépe po dobu 10-12 minut, dokud není maso dobře pečené. V době pečení pravidelně potírejte marinádou.

Zkuste citronádu nebo kefír či podmáslí

Zmiňovali jsme se, že není ideální kombinace grilovaného masa s pivem, i když ji lidé mají rádi. Jaký jiný nápoj si tedy dopřát? Dobrou volbou jsou letní limonády, které si můžete připravit sami doma. Například citronáda s meduňkou, nebo s lístky máty. Není vůbec kalorická a velmi dobře osvěží, což v teplých dnech oceníte. Špatnou volbou není také kefír nebo podmáslí. Budete překvapeni, jak skvěle tyto mléčné nápoje chutnají, když jsou v letním horku dobře vychlazené. Zároveň doladí chuť grilovaných pokrmů. Povzbudí váš žaludek a střeva k činnosti, těžko stravitelné grilované pokrmy díky nich vaše útroby zpracují s mnohem větší lehkostí. A hlavně nezatížíte játra, protože oba zmíněné mléčné nápoje je naopak šetří a podporují v jejich práci.

Jak grilovat zdravě?

Celkem 200 gramů klobásy připravených na tradičním grilu na dřevěné uhlí vám poskytuje 100krát více benzo(a)pyrenu než 20 vykouřených cigaret – podle studie vědců z Lodži z roku 2017. Podle odborníků z Varšavské technické univerzity byla při přípravě jídla na grilu na dřevěném uhlí zjištěna přítomnost 13 ze 16 škodlivých karcinogenních látek. Nejzdravější je jednoznačně grilování na plynovém grilu. Při porovnání grilů na dřevěné uhlí a brikety z dřevěného uhlí a plynových grilů se jednoznačně pozitivním hrdinou testování stal plynový gril, na kterém nebyly nalezeny žádné škodlivé aromatické uhlovodíky. Takové grily se také snadno čistí (bez sazí a popela) a jsou ekonomické. Proto pokud máte starý gril na dřevěné uhlí, vyměňte ho za nový na plyn, příprava pokrmů bude jednoznačně zdravější, máte také zaručenu konstantní teplotu během celé doby přípravy grilovaných pochoutek.