Rajčatová šťáva omlazuje, zeštíhluje a posiluje srdce

Shutterstock.com - Jídlo, menu

Často krčíme nos, když někdo říká, že pije rajčatovou šťávu. Okamžitě se divíme, proč. Je to o chuti? Jejích vlastnostech? Na otázku, zda stojí za to sáhnout po rajčatové šťávě, odpovídáme – rozhodně ano. Zvláště v zimě, kdy čerstvá rajčata nechutnají nejlépe a nemají příliš mnoho živin. Zde je osm zdravotních přínosů, které pocházejí z konzumace rajčatové šťávy.

Rajčatová šťáva – živiny

Kvalitní rajčatová šťáva poskytuje mnoho vitamínů, minerálů a silných antioxidantů. Je obzvláště bohatá na lykopen – sloučeninu s působivými zdravotními vlastnostmi, stejně jako vitamín C (jedna sklenice rajčatové šťávy uspokojí asi 70% denní poptávky po této složce) a vitamín A (v tomto případě pokrývá asi 20% denní potřeby).

Kromě toho rajčatová šťáva obsahuje také:

  • vitamíny B (zejména vitamíny B1, B3, B6, B9),

  • vitamín E,

  • vitamín K

  • draslík,

  • mangan

  • měď

  • hořčík,

  • železo,

  • fosfor

  • vápník,

  • zinek.

Rajčatová šťáva může být pohodlným způsobem, jak uspokojit vaši potřebu mnoha živin. Je to vynikající volba pro lidi se zvýšenou poptávkou po živinách – starší osoby a kuřáky. A co víc, je nízkokalorická, takže bude fungovat při hubnutí. Není dobrým zdrojem sacharidů, bílkovin nebo tuků.

Rajčatová šťáva – zdravotní vlastnosti

Nejlepší je připravit si šťávu sami. Pokud se rozhodnete koupit rajčatovou šťávu, měli byste si pečlivě přečíst informace na štítku. Zkontrolujte, zda výrobek neobsahuje přidanou sůl, cukr a konzervační látky. Proč rajčatovou šťávu tak chválíme? Zde je osm důvodů, proč byste ji měli pít.

Rajčatová šťáva je zdrojem silných antioxidantů

Rajčatová šťáva je obzvláště bohatá na lykopen. Je to sloučenina známá jako jeden z nejsilnějších přírodních antioxidantů, a protože je stále účinná při zahřátí, může být zahrnuta do vaší stravy v čerstvé i zpracované formě. Lykopen bojuje proti volným radikálům, které poškozují buňky. Toto poškození bylo spojeno s řadou zdravotních stavů, včetně rakoviny, cukrovky a srdečních onemocnění. Vědci se domnívají, že lykopen může stabilizací volných radikálů snížit riziko vzniku chronických onemocnění. Ačkoli je zapotřebí více výzkumu, několik z nich prokázalo souvislost mezi konzumací lykopenu a prevencí rakoviny, jako je rakovina kostí, plic a prostaty. Ve studiích na zvířatech bylo zjištěno, že produkty z rajčat mohou chránit před rakovinou kůže. Podle vědců lykopen brání růstu zhoubných nádorových buněk. Je také uvedeno, že tato sloučenina snižuje hladinu špatného cholesterolu (LDL) a zároveň zvyšuje hladinu dobrého cholesterolu (HDL). V rajčatové šťávě najdeme další silný antioxidant – beta-karoten.

Rajčatová šťáva je dobrá pro zdraví srdce

Lykopen, beta-karoten, vitamíny C a E podporují zdraví srdce. Rajčatová šťáva (nesolená) snižuje vysoký krevní tlak, snižuje hladinu cholesterolu, působí proti ateroskleróze a infarktu. Lidé, jejichž strava byla bohatá na rajčata a produkty, ve kterých byla tato zelenina přítomna, měli významně snížené riziko srdečních onemocnění ve srovnání s lidmi, kteří se k nim zřídka dostali.

Rajčatová šťáva zabraňuje poruchám srážení krve

Rajčatová šťáva zabraňuje abnormálnímu shlukování krevních destiček. Snižuje riziko srážení krve.

Rajčatová šťáva pomáhá při redukci hmotnosti

Rajčatová šťáva má protizánětlivé vlastnosti. Její pravidelná konzumace může podpořit proces hubnutí. Poskytuje pocit sytosti, aniž by poskytovala mnoho kalorií. Kromě toho, jak bylo uvedeno, rajčata pomáhají stimulovat produkci aminokyseliny zvané karnitin, o které je známo, že zvyšuje schopnost těla spalovat tuky. A jak jsme již zmínili, tento produkt je dobrým zdrojem lykopenu, který přirozeně urychluje metabolismus. Rajčatová šťáva, na rozdíl od ovocných šťáv, má nízký obsah cukrů, dá se konzumovat i večer, např. jako doplněk k večeři, je také výbornou svačinou pro lidi na dietě. Kolik kalorií má rajčatová šťáva? Moc ne. 100 g rajčatové šťávy poskytuje tělu pouze 17 kcal, takže ve sklenici takové šťávy je asi 37 kalorií (kcal).

Rajčatová šťáva má detoxikační účinek na tělo

To vše je způsobeno přítomností chloru a síry. Stojí za to vědět, že játra a ledviny jsou zodpovědné za detoxikaci našeho těla. Přírodní chlor podporuje správné fungování jater a ledvin a síra je chrání před všemi druhy infekcí.

Rajčatová šťáva podporuje trávení

Pravidelná konzumace rajčatové šťávy pozitivně ovlivňuje trávení. Tento produkt stimuluje pravidelné pohyby střev a zabraňuje zácpě.

Rajčatová šťáva podporuje ochranu očí

Rajčatová šťáva je plná fytonutrientů, které chrání oči. Je zmiňována v souvislosti s makulární degenerací nebo šedým zákalem, proti těmto chorobám je dobrou zbraní.

Rajčatová šťáva také pro kůži a vlasy

Rajčatová šťáva působí proti změně barvy kůže, pomáhá při léčbě a prevenci akné, zužuje rozšířené póry a reguluje sekreci kožního mazu v mastné pleti. Díky přítomnosti vitamínů a železa pomáhá posilovat vlasy a obnovit jejich lesk.

Nevýhody

Ačkoli rajčatová šťáva je velmi výživná a zdravotní vlastnosti, které jsou jí připisovány, jsou působivé, má také některé nevýhody. Většina rajčatových šťáv na trhu má vysoký obsah sodíku. Studie ukazují, že strava bohatá na sodík je spojena s vysokým krevním tlakem, který je rizikovým faktorem pro mnoho nemocí. Musíte počítat s tím, že ve šťávě je samozřejmě méně vlákniny než v plodech. Při nákupu rajčatové šťávy je třeba věnovat pozornost jejímu složení. Pro její přípravu mohou být použity plody, které ovlivňují obsah kalorií a cukru. Nejlepší je zvolit 100% rajčatovou šťávu bez přidání soli a cukru. Lidé s refluxní chorobou jícnu by se měli spíše vyvarovat rajčatové šťávy, protože může zhoršit příznaky nemoci.

Jak vyrobit rajčatovou šťávu? Recept

Rajčatová šťáva se snadno připravuje. A stojí za to udělat si ji sami, za předpokladu, že máme dobrá, čerstvá rajčata. Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme. Aby vám semena při pití nevadila, vyjměte semena. Rajčata se vaří na středním ohni po dobu 30 minut. Po ochlazení je promíchejte, dokud nedosáhnete požadované konzistence. Pak napněte síto. Rajčata mohou být kombinována s jinou zeleninou a bylinkami, jako je celer, červená paprika a oregano, aby se dále zvýšila nutriční hodnota a chuť. Užitečným tipem je přidat trochu olivového oleje při vaření rajčat. Vzhledem k tomu, že lykopen je sloučenina rozpustná v tucích, konzumace rajčat s trochou tuku zvyšuje její využití pro tělo.