Psychobiotika. To, co jíte, ovlivňuje váš mozek

Shutterstock.com - Bolest hlavy a stres

Hodně se mluví o blahodárných účincích probiotik a probiotik na celý lidský trávící systém, protože ovlivňují správné fungování vašich střev a významně chrání před rozvojem škodlivých bakterií, a tím výrazně podporují imunitu celého těla. Psychobiotika jsou zase potraviny plné živých bakterií, které pro změnu ovlivňují práci vašeho mozku a jsou zodpovědné například za zvýšenou produkci hormonu štěstí. Jak přesně psychobiotika fungují a v jakých potravinových produktech se tyto živé kultury vlastně nacházejí?

Psychobiotika – bakterie užitečné pro váš mozek

Psychobiotika jsou probiotické bakterie, které působí na osu střevo-mozek, podporují komunikaci mezi těmito dvěma orgány. Zdá se vám, že tyto orgány spolu nijak nesouvisí? Omyl, opak je pravdou. Velice intenzivně se spolu baví, a to prakticky neustále, i když vy si to ani neuvědomujete. Například střeva a žaludek posílají do mozku signály o nasycení nebo naopak hladu. Komunikace je obousměrná a děje se nervovými impulsy a chemickými procesy. Možná vás překvapí i skutečnost, že proud informací směřující ze žaludku do mozku je intenzivnější než naopak, i když byste to nejspíše na první pohled vůbec nepředpokládali. Ale opravdu je to tak. Mozek řídí stravování, a proto potřebuje spoustu informací o tom, co se v trávicím systému děje, aby dokázal aktuální situaci správně vyhodnotit.

Bakterie reagují i na stres

Vědci prokázali, že stav střev hraje velmi důležitou roli v práci mozku. Mikroorganismy obývající lidská střeva představují téměř 2 kg hmotnosti lidského těla – je jich více než sto milionů. To byste nejspíše na první pohled také neřekli, ať už jde o odhad množství či hmotnosti. Tyto mikroorganismy se podílejí na trávení, účastní se mnoha biochemických procesů, jsou zodpovědné za protirakovinné účinky, regulují růst a dělení buněk, aktivně se podílejí na replikaci DNA a reagují na úroveň stresu. Střevní flóra také ovlivňuje mineralizaci kostí, podporuje imunitní systém těla a jak se ukazuje, ovlivňuje neurotransmisi v našem mozku. Proto se v posledních letech pojem mikrobiom tolik skloňuje. Vědci objevují jeho důležitost.

Psychobiotika – jak fungují?

Probiotické bakterie ovlivňují práci mozko-intestinální osy. Regulace jeho práce je ovlivněna třemi systémy:

  • Nervovým – podílejí se na tvorbě neurotransmiterů, jako je serotonin, acetylcholin, GABA, melatonin, histamin,

  • Endokrinním – snižují úrovně stresu (kortizol),

  • Imunitním – zvyšují tvorbu protizánětlivých cytokinů.

S pomocí neurotransmiterů jdou informace z gastrointestinálního traktu přímo do mozku.

Psychobiotika proti depresi

Podporou produkce serotoninu mají psychobiotika silně pozitivní vliv na zlepšení nálady a jsou přirozenými podporovateli v boji proti depresi a kognitivním poruchám. Navíc snížením množství vylučovaného kortizolu usnadňují snížení nervového napětí a jsou celkově užitečné při léčbě úzkosti.

Psychobiotika proti Parkinsonově chorobě

Regulace kortizolu je také velmi důležitá při léčbě neurodegenerativních onemocnění. Bylo prokázáno, že psychobiotika pomáhají zmírnit příznaky Alzheimerovy choroby a Parkinsonovy choroby. Vyvažují propustnost střevní bariéry, v důsledku čehož je úspěšně udržována správná mikrobiologická rovnováha, což zase snižuje propustnost mikroorganismů a snižuje riziko exacerbace příznaků (opětovné vzplanutí chronicky probíhající choroby) nervového systému. Proto by tyto potraviny měli jíst lidé trpící těmito nemocemi.

Psychobiotika proti stresu

Bakterie jsou velice důležité. Bakterie Lactobacillus a Bifidobacterium zvyšují aktivitu neurotransmiteru GABA. Kyselina gama-aminomáselná snižuje excitabilitu neboli vzrušivost nervových buněk. Používá se při výrobě anxiolytik, hypnotik a anestetik. Hraje velmi důležitou roli v nervovém systému, protože díky tomu je lidské tělo schopno relaxovat a snižuje se pocit úzkosti. Bylo také prokázáno, že správné množství psychobiotik ve střevech má pozitivní vliv na kvalitu spánku a paměti a celkově zlepšuje procesy učení. Tlumí agresivní chování, neurózy a snižuje celkovou úroveň stresu v lidském těle.

Psychobiotika – dobrá pro paměť

Studie zahrnující lidi ve věku 25 až 45 let byla provedena a před časem publikována v časopise Nutritional Neuroscience. Pacienti zahrnutí do tohoto výzkumu pravidelně konzumovali fermentované nápoje vyrobené na bázi mléka, tj. podmáslí a kefír. Vědci prokázali, že pravidelný příjem tohoto typu produktů velmi silně zvyšuje přítomnost specifických mikroorganismů ve střevech a zlepšuje relační paměť u zdravých lidí. Jsou tedy nejenom skvělým prostředkem pro léčbu lidí nemocných chronickými chorobami, ale zároveň účinně pomáhají i zdravým lidem. Odbornice na výživu Paulina Leeová zjistila, že změny ve střevním mikrobiomu negativně ovlivňují celkovou duševní i fyzickou pohodu. Prakticky v každém okamžiku dne vaše střeva komunikují s vaším mozkem prostřednictvím bakteriální flóry, i když vy si tento fakt vůbec neuvědomujete. Všechno probíhá skryto ve vašem těle, jde o dokonale sehraný orchestr.

Psychobiotika – co to vlastně je?

Bakterie, které mají příznivý vliv na fungování vašeho mozku, se nacházejí především ve fermentovaných potravinách a většina z nich je obsažena v kefíru, jogurtu a podmáslí. Kromě toho stojí za to obohatit vaši stravu fermentovanou zeleninou jako je zelí, okurky, řepa, protože tyto potraviny mají také významný příznivý vliv na budování střevní flóry a udržení její celkové rovnováhy. Proto byste uvedené potraviny určitě měli zařadit do svého jídelníčku, pokud již jeho součástí nejsou. Ideálně tak dělejte každý den. Fermentovaná zelenina se skvěle hodí k masu, ale klidně může být třeba samostatnou odpolední svačinou. Jogurty, kefír či podmáslí zase můžete konzumovat ráno k snídani nebo jako dopolední svačinu.