Proč jíst nebo nejíst ryby: Které druhy jsou nejkontaminovanější?

Losos - Shutterstock

Výživoví odborníci doporučují konzumovat hodně ryb, protože jsou zdravé. Ovšem ne vždy to bohužel platí, protože znečištění vod je obrovské a my společně s rybami chtě nechtě jíme i spoustu toxinů, protože je tito tvorové během svého života absorbovali do svého těla. Proč tedy ryby jíst nebo nejíst a jaké druhy si vybrat na svůj stůl?

Získáte 20 % kvalitních bílkovin

Lékaři a nutriční specialisté apelují na lidi, aby ve svém jídelníčku pamatovali na ryby a nahradili jimi z části červené maso, protože jde o zdravější alternativu. Podle nich bychom měli mít ryby na talíři alespoň dvakrát týdně. Proč? Argumenty jsou nezpochybnitelné. V rybím mase najdete cca 20 % kvalitních bílkovin. Nechybí v něm vitamíny A, B, D a E. Z minerálů se jedná například o fosfor, jód, železo, zinek nebo hořčík. Některé skupiny ryb se vyznačují malým procentem tuku pod 5 % jako například pstruh, okoun či štika. Tučnější ryby jako síh, maréna nebo úhoř mívají do 9 %.

Snížíte riziko mrtvice a infarktu

Ovšem i mořské ryby s větším obsahem tuku jako losos nebo tuňák či makrela se hodně doporučují, protože jde o zdravé, nenasycené omega-3 mastné kyseliny, především dokosahexaenovou (DHA) a eikosapentaenovou (EPA), které narozdíl od nasycených živočišných tuků lidskému organismu opravdu prospívají. Pomáhají správnému vývoji a fungování mozku a nervové soustavy, podporují kognitivní funkce, to má na starosti například vitamín B12. Snižují riziko mozkové mrtvice a infarktu myokardu, protože snižují hladiny LDL cholesterolu a triglyceridů. Tlumí deprese a pomáhají zlepšovat paměť.

Recept na plodnost a pokožku bez vrásek

Také rybí maso pomáhá proti vzniku autoimunitních onemocnění, a to i cukrovky 1. typu. V rybách obsažený vitamín D prospívá srdci, imunitě i pevnosti kostí. Zinek zase u mužů podporuje plodnost a kvalitu spermií. Rybí tuk a v něm obsažený fluor a zinek podporuje i pevnou a pružnou pokožku bez vrásek. Železo podporuje krvetvorbu a účastní se i na syntéze hormonu dobré nálady serotoninu. Můžeme říci, že energetická hodnota rybího masa je velmi nízká, má velmi málo kalorií, takže se hodí jako doplněk diet. Nabízí celou řadu benefitů v podobě obsahu cenných látek. To jsou jasné důvody, proč by ryby na vašem talíři rozhodně neměly chybět. A byste si měly dopřávat opravdu uvážlivě a pečlivě vybírat?

Pozor na kvalitu prostředí

Celkově je ve hře také kvalita rybího masa, která závisí na spoustě faktorů. Například jde o prostředí, ve kterém žijí, zda jde o ryby z volného lovu nebo z farem, krmivo a přikrmování, sádkování. Zastavíme se u prostředí, protože to je velmi důležité a v kvalitě masa, které putuje na náš stůl hraje zásadní roli. Bohužel dynamický rozvoj civilizace jde ruku v ruce s horší kvalitou ryb obývajících moře a oceány. Znečištění těchto vodních plocha, které bohužel postupuje alarmujícím tempem, znamená, že některé ryby již nejsou vůbec zdravé, naopak obsahují spoustu toxinů. Mluvíme hlavně o mikroplastech a těžkých kovech, kterých jsou dnes bohužel ryby plné, a to vinou člověka. Ten znečištění vypouští. Sám potom toxiny, jež se dostaly do půdy a vody, konzumuje právě v rostlinných a živočišných potravinách, které jsou jimi kontaminovány. Odhaduje se, že průměrný člověk sní asi 5 gramů plastu týdně – přibližně tolik jako platná platební karta.

Ryby na farmách přikrmují antibiotiky

Ušetřena není ani sladká voda, kterou kontaminují především dusičnany a pesticidy, spláchnuté do řek a rybníků z okolní zemědělské půdy. Kdo by si myslel, že ušetřeny znečištění budou ryby z farem, kde v chovných nádržích nehrozí ani ohrožení mikroplasty a těžkými kovy, ani zbytky chemikálií ze zemědělství, se také mýlí. Ryby totiž nejsou vždy správně ošetřovány a řádně krmeny. Někdy jsou přikrmovány antibiotiky, které tak později sami sníme. Některé druhy ryb přitom mají silnou schopnost absorbovat vše špatné. Jakým rybám je tedy třeba se vyhnout? Uvádíme ty, na které byste si měli dát pozor.

Maso s minimální hodnotou

Pangasius je ryba, kterou lidé často kupují. Vyznačuje se dobrou chutí, je široce dostupná a většinou i levná. Dnes je ale cena jediným kladem. Tato sladkovodní ryba pochází z poloostrova Indočína, kde pangasiové plavou v silně znečištěné řece Mekongu. Farmy pro chov pangasiů ve Vietnamu jsou špinavé a přetékají rybami, které jsou krmeny umělými granulemi s rybí moučkou a dokrmovány antibiotiky a hormony. Jde hlavně o růst těchto ryb na masovou hmotu, ta ale potom vykazuje minimální nutriční hodnoty. Navíc tato ryba má jedinečnou tendenci hromadit těžké kovy, a proto se nedoporučuje do stravě dětí a těhotných žen. Příležitostná konzumace nemusí mít negativní vliv na zdraví, ale nepřinese vám ani žádné zdravotní benefity.

Tilápie absorbuje těžké kovy

Pokud jde o další z poměrně oblíbených ryb, tilápii, u ní je situace podobná jako u pangasia. Tento druh se k nám dováží hlavně z Číny a Vietnamu, kde jsou ryby chovány v těžkých podmínkách. Maso tilápie obsahuje hodně olova, rtuti a kadmia. Alarmující množství těžkých kovů v této rybě znamená, že její častá konzumace může mít negativní účinky na zdraví. Kromě toho tilápie obsahuje nepříliš vhodný poměr omega-3 a omega-6 mastných kyselin. Z tohoto důvodu by se jí lidé trpící srdečními chorobami, nemocemi kloubů, alergiemi a astmatem měli vystříhat.Reklama

Losos z farem odrazuje nízkou kvalitou

Spousta lidí si ráda pochutná na mase lososa, které je považováno za velkou lahůdku. Nedávno byla zařazena mezi nejzdravější ryby a doporučována do stravy starších a těhotných žen. Vědci a lékaři ale v posledních letech změnili svůj postoj k tomuto tématu a dnes nedoporučují jíst lososy z farmových chovů. V mase těchto ryb se totiž nalézá velké množství dioxinů, pesticidů a antibiotik. Divoký losos se živí jinými rybami, zatímco losos chovaný pro hospodářské účely je obvykle nadopován krmivem s moučkou obsahující barviva. Navíc cena lososa odrazuje od koupě stejně jako jeho kvalita.

Tuňák obsahuje histamin

Maso tuňáka si nejčastěji kupujeme v plechovkách. Odborníci na výživu přitom před touto formou již léta varují. I když je tuňák rybou bohatou na bílkoviny a nízkokalorickou, malé děti a těhotné ženy by ji ale jíst neměly, a to ze stejných důvodů, které platí u tilápie nebo pangasia. Tuňák, a to především zejména konzervovaný tuňák, obsahuje obrovské množství těžkých kovů. Zároveň maso této ryby bývá také zdrojem histaminu, hormonu přítomného v lidském těle, který může být příčinou alergických reakcí. Antibiotika a hormony se přidávají do seznamu dalších jedovatých složek, které v tuňákovi bohužel také nechybí.

Budoucí maminky musí být opatrné

Zmiňovali jsme se o těhotných ženách. Jak by tato skupina obyvatel měla nakládat s rybami? Těhotné ženy by si měly tedy dopřávat hlavně ryby, vyskytující se na nízkém stupni potravního řetězce a maximálně v množství 340 gramů za týden. Jde třeba o sardinky, pstruha či lososa. Kyselina dokosahexaenová (DHA) je důležitá pro vývoj mozku a očí nenarozeného miminka. Některé ryby ale obsahují rtuť, která naopak může mozek plodu poškodit. Proto by právě nastávající maminky měly být ve výběru ryb obezřetné.

Nejméně znečištěné druhy

Jaké ryby tedy celkově vybrat do jídelníčku? Treska je další oblíbená ryba. Její maso je jemné chuti a může se různě upravovat. Bude určitě lepší volbou než výše uvedené druhy, i když obecně to s ní také nevypadá příliš dobře. Podle analýz má treska velmi často vysoké koncentrace PCB, dioxinů a furanů. Dobrou volbou je i kapr, který patří k vánočním tradicím. Můžete zkusit oblíbeného sledě, který je vynikajícím zdrojem vitamínů, minerálů a omega-3 kyselin. Pstruh je chutný i velmi zdravý, což platí i o pražmě a makrele. Prima tipem jsou i sardinky.