Proč je lepší hnědá rýže než bílá?

Hnědá rýže

Jednu ze základních složek stravy lidí po celém světě tvoří už po tisíce let rýže, nejčastěji je to rýže bílá. Nahrazuje velmi často brambory, přidáváme ji do polévek, salátů, a někdy dokonce i dezertů. Ale stále častěji slyšíme, že mnohem lepší volbou je hnědá rýže. Ta se liší od bílé nejenom barvou. Proč byste vlastně měli vyměnit bílou rýži za hnědou?

Trumfne svoji konkurentku

Rýžová zrna se od sebe liší barvou, tvarem, velikostí, nutriční hodnotou i chutí. Nejčastěji se konzumuje bílá rýže. Vaří se rychle a dokonale nabude ve hmotě, ale je velice chudá na živiny. Hnědá rýže je v tomto ohledu mnohem lepší, i když potřebuje více času v hrnci, aby byla správně měkká a vhodná ke konzumaci. Vaši trpělivost ale odmění tím, že obsahuje mnohem více živin, které jsou pro lidské tělo velmi důležité. V tomto ohledu velmi snadno trumfne svoji bílou konkurentku. Je to nejméně zpracovaná odrůda rýže, a proto zároveň také z výživového pohledu nejcennější. Nebyly z ní totiž odstraněny její nejvýživnější části.

Obsahuje výživné plevy i klíčky

Obvykle je rýžové zrno zbaveno všech ochranných vrstev, takže ke konzumaci zůstává pouze endosperm. Hnědou rýži, na druhé straně, tvoří celé zrno složené ze všech prvků, kromě endospermu zde zůstávají i plevy a klíčky, a právě dodávají tělu spoustu důležitých látek. Díky tomu, že hnědá rýže není vystavena tolika čisticím procesům, zachovává si mnohem větší nutriční hodnotu. Kromě mnoha výhod má však také svoje určité nevýhody. A nejde jenom o to, že vyžaduje delší vaření. Hnědá rýže také velmi dobře nahradí brambory, krupici a těstoviny. Hodí se stejně dobře k masovým a zeleninovým pokrmům, do polévek, salátů, a dokonce i dezertů. Ideální volbou je například pro orientální pokrmy. Je to vynikající náhrada za tradičně používanou bílou rýži.

Zdroj vitamínů i vlákniny

Ale k čemu je vlastně dobré nahradit bílou rýži hnědou rýží? Jak jsme již zmínili, ve srovnání s bílou rýží má hnědá rýže mnohem více co nabídnout, tedy především pokud jde o živiny. Poskytuje tělu vitamíny, minerály a antioxidanty, jde zejména o vitamíny skupiny B (včetně vitaminu B1 a vitaminu B6), vitamín E, vápník, mangan, hořčík, fosfor, železo, zinek, draslík, selen. Tmavší bratranec bílé rýže je zároveň také cenným zdrojem bílkovin a vlákniny. Glykemický index hnědé rýže je nižší než u bílé rýže a je 50-55.

Obsahuje antioxidanty

V hnědé rýži především najdete spoustu fenolů, a kromě nich také flavonoidů. Jedná se o antioxidanty, látky chránící lidské tělo před škodlivými molekulami, kam počítáme také volné radikály poškozující buňky. Studie ukazují, že kvůli jejich antioxidačním hladinám mohou celá zrna, která zahrnují hnědou rýži, pomoci předcházet mnoha chorobám, včetně srdečních onemocnění, některých typů rakoviny a diabetu 2. typu. Hnědá rýže je také prospěšná pro srdce, protože poskytuje hořčík. Kromě toho snižuje hladinu cholesterolu. Nahrazení bílé rýže hnědou rýží může být přínosem pro lidi s diabetem. Hnědá rýže má nižší glykemický index než bílá rýže. Tráví se pomaleji, tělu proto naprosto zákonitě dodává energii také pomaleji a poskytuje stabilnější hladinu cukru. Výzkumníci naznačují, že nahrazením bílé rýže hnědou rýží lze snížit riziko diabetu 2. typu.

Přirozeně bezlepková

Nahrazení rafinovaných zrn bílé rýže hnědou rýží může velmi pomoci při hubnutí. Hnědá rýže poskytuje mnohem více vlákniny než bílá rýže. Tato složka pomáhá udržovat sytost po delší dobu, což znamená, že výběr potravin bohatých na vlákninu vám pomůže zkonzumovat celkově méně kalorií. Studie ukazují, že lidé, kteří jedí více celozrnných potravin, jako je hnědá rýže, dosahují menší hmotnosti. A to není vše. V jedné studii ženy s nadváhou, které konzumovaly hnědou rýži po dobu šesti týdnů, dosáhly významného snížení hmotnosti a obvodu pasu ve srovnání s ženami, které konzumovaly stejné množství bílé rýže. Navíc hnědá rýže je přirozeně bezlepková, což z ní činí bezpečnou volbu pro ty, kteří ji nemohou nebo nechtějí konzumovat. To vypadá dost slibně. Chcete-li hubnout, vyzkoušejte hnědou rýži.

Pozor na arsen

Hlavní nevýhoda hnědé rýže? Obvykle má vyšší obsah arsenu než bílá. Rýže má vysoký obsah anorganického arsenu. Arsen, patřící k těžkým kovům, se v případě hnědé rýže hromadí hlavně ve vnějších částech zrna. Obsah arsenu v rýži je ovlivněn druhem rýže, způsobem a místem pěstování, druhem půdy a způsobem následného zpracování. Dlouhodobé vystavení působení arsenu z anorganických sloučenin vede ke zvýšenému riziku vzniku různých typů rakovinných poškození, včetně rakoviny kůže, močového měchýře, plic, ledvin, jater a prostaty. Kromě toho je působení anorganického arsenu doprovázeno dysfunkcemi trávicího, kardiovaskulárního, oběhového, respiračního, neurologického, imunitního a reprodukčního systému a poruchami normálního vývoje. Měli byste si tedy na tuto okolnost dávat pozor.

Všeho moc škodí

Celková vysoká spotřeba rýže může vést ke zvýšení koncentrace tohoto těžkého kovu v těle, nicméně, jak zdůrazňují odborníci, pokud zachováte základy racionální výživy a vaše strava bude pestrá, vaše zdraví bude v bezpečí. Studie ukazují, že opláchnutím a vařením rýže ve velkém množství vody (v poměru nejméně 5: 1) může být hladina arsenu snížena až o 30 %.

Hnědá rýže také obsahuje více kyseliny fytové. Kyselina fytová je antinutriční látka, která váže a blokuje vstřebávání složek, jako je železo, vápník, zinek nebo hořčík. Strava, ve které je příliš mnoho množství hnědé rýže, může vést k nedostatku těchto složek. Jaký je tedy závěr? Všeho moc škodí. Doplnit svůj jídelníček o hnědou rýži a nahradit touto rýží její bílou konkurentku je určitě dobrým krokem. Samozřejmě by ale vaše menu nemělo být postaveno jenom na ní, ale mělo by být pestré. Pokud to dodržíte, výše uvedené nevýhody vás určitě trápit nebudou.