Přírodní blokátory histaminu. Zbavíte se nepříjemných příznaků alergií

Shutterstock.com - Poradce

Komplikuje vám život alergie nebo nesnášenlivost histaminu? Úlevu mohou přinést přírodní rostlinné výtažky a potraviny, které působí jako antihistaminikum. Jejich zavedení do každodenní stravy podporuje léčbu klasickou medicínou, tedy především pomocí léků a pomáhá snižovat příznaky zánětu způsobeného alergeny. Zkontrolujte, co stojí za to jíst, abyste neutralizovali účinek histaminů a cítili příjemnou úlevu v rozmanitých projevech alergií.

Jak antihistaminika fungují?

Histamin je protein, který tělo vylučuje v reakci na kontakt s alergeny nebo po úrazech. Vysoké hladiny histaminu způsobují alergické reakce a u některých lidí nesnášenlivost tohoto proteinu. V obou situacích je kvalita života pacienta výrazně snížena, existují nepříjemné příznaky, jako je rýma, svědění, otoky nebo zažívací potíže. Naštěstí můžete snížit dopad histaminů správně zvolenou stravou, takzvanou antihistaminovou dietou. Antihistaminika účinně blokují aktivitu histaminu v těle. Látky jako dimenhydrinát, cetirizin, fexofenadin, desloratadin nebo levocetirizin jsou účinné při zmírnění příznaků, ale mohou způsobit nežádoucí účinky, jako je ospalost a nevolnost. Proto stojí za zvážení zavedení přírodních antihistaminik do stravy.

Přírodní antihistaminika

Antihistaminika neodstraňují histamin z těla, ale inhibují jeho působení. Díky tomu, že vazba tohoto proteinu na příslušné receptory v těle je blokována, neexistují žádné nepříjemné příznaky nebo se vyskytují pouze v minimální míře. Podívejte se, jak fungují přírodní antihistaminika.

Vitamin C jako blokátor histaminu

Oxidační stres je jedním z faktorů, které vyvolávají alergie. Vitamin C je nejznámější a jeden z nejsilnějších antioxidantů s velice silným protizánětlivým účinkem. Německá studie z roku 2018 zjistila souvislost mezi pravidelným příjmem vitamínu C a sníženými příznaky alergie.

Subjekty dostávaly vitamín C intravenózně, ale můžete jednoduše doplnit stravu o produkty s vysokým obsahem této látky, mezi které především patří:

  • paprika

  • brokolice

  • meloun

  • květák

  • citrusy

  • kiwi

  • acerola

  • zelená petržel

  • dýně

  • quercetin a histaminy

Velmi silný antioxidant

Quercetin je silný antioxidant, který má antihistaminový účinek. Studie publikovaná v roce 2016 o antialergických vlastnostech quercetinu, kterou provedl tým českých vědců, naznačuje, že tento flavonoid může působit proti zánětu způsobenému sekrecí histaminu a zmírnit příznaky alergické rýmy. Quercetin je přirozeně přítomen v mnoha potravinách a bylinách. Zahrnuje:

  • jablka

  • bobule

  • černý čaj

  • brokolice

  • hrozny

  • ginkgo biloba

  • zelený čaj

  • paprika

  • červená cibule

  • červené víno

Vyšší koncentraci tohoto antioxidantu najdete také v potravinových doplňcích. U některých lidí však může způsobit bolesti hlavy a brnění v pažích a nohou. Velmi vysoké dávky, zejména pokud jsou užívány dlouhodobě, mohou způsobit poškození ledvin.

Probiotika k posílení odolnosti

Prospěšné mikroorganismy, které žijí ve střevě, mohou také pomoci snížit příznaky alergie. Nepůsobí přímo na histamin, ale posilují imunitu těla. Mechanismem účinku probiotik je snížení rizika nepříjemných příznaků vysokých hladin histaminu.

Přírodní probiotika jsou:

  • jogurt

  • kefír

  • kombucha

  • kvašené zelí a okurky

  • kimchi

  • chleby s přírodním kváskem,

  • miso

  • tempeh

  • bromelain

Působení užitečného enzymu

Bromelain je enzym nacházející se v jádru a šťávě z ananasu. Nejčastěji se však užívá ve formě doplňků stravy. Bromelain je populární přírodní lék na otoky nebo záněty, zejména dutin a po úrazech nebo operacích. Studie prováděné na myších naznačují, že bromelain může snížit alergickou senzibilizaci a respirační alergická onemocnění díky svým protizánětlivým a antialergickým vlastnostem. U některých lidí ale perorální podání bromelainu může způsobit nežádoucí účinky, jako:

  • poruchy menstruačního cyklu

  • zažívací potíže

  • zrychlená srdeční frekvence

Lidé alergičtí na ananas by se měli vyvarovat užívání potravinových doplňků ve formě bromelainu.

Extrakt z devětsilu a histamin

Byliny mohou také velice dobře působit jako antihistaminika. Devětsil je rostlina, kterou lze nalézt prakticky po celém světě, a to od Asie až po Severní Ameriku. Bylinkáři doporučují extrakt z devětsilu pro léčbu migrény a senné rýmy, známé také jako alergická rýma. To bylo potvrzeno studiemi 10 rostlinných přípravků, mezi nimiž byl uveden také devětsil. Lidé, kteří užívali extrakt z této rostliny, netrpěli tak silnou sennou rýmou jako skupina alergiků užívajících placebo. Byliny, včetně zmiňovaného devětsilu, je však třeba užívat s velkou opatrností. Lidé, kteří jsou alergičtí na pyl, by se měli vyhnout extraktům z devětsilu. Než sáhnete po tomto přírodním antihistaminiku, musíte vědět, že surový extrakt obsahuje alkaloidy, což jsou potenciálně karcinogenní látky. Podívejte se na bylinné produkty, které jsou bez alkaloidů.

Přírodní látky, které stojí za to zavést do stravy

Mnoho dalších potravin bylo testováno na zmírnění příznaků alergie, včetně kapsaicinu, extraktu z hroznových jader, omega-3 mastné kyseliny, pycnogenolu (extraktu z kůry francouzské námořní borovice), spiruliny, kopřivy a byliny často používané v ajurvédské medicíně zvané tinospora nebo guduchi. Ve všech případech je ale důkaz antihistaminové aktivity neprůkazný. Samozřejmě ale probíhají a budou probíhat další výzkumy, které mohou přinést nové výsledky v této oblasti.