Pozor na toxické ovoce a zeleninu: Kde najdete nejvíce pesticidů

BMI Kalkulačka - Zdravý životní styl

Která zelenina a ovoce mají nejvyšší množství pesticidů? Na základě provedeného výzkumu bylo vybráno dvanáct druhů zeleniny a ovoce, jejichž dávky chemických látek rozhodně překračují normy. Možná vás překvapí, co všechno výzkum odhalil.

Neslavné první místo

Členové skupiny EHS se ve výzkumu zaměřili na ovoce a zeleninu a testovali je na pesticidy a další chemikálie. Na první místo se dostaly jahody, ve kterých bylo zjištěno více než 20 různých škodlivých sloučenin. Aktivisté ze skupiny EWG ovšem poukazují na to, že to neznamená, že byste měli přestat jíst jahody, ty jsou naopak velmi cenným zdrojem vitamínu C, kyseliny listové a vitamínu B6, ale také manganu, mědi a hořčíku. Stojí za to hledat jahody z osvědčených zdrojů, nejlépe organické plodiny, ve kterých se omezuje používání hnojiv. Měli byste také pamatovat na to, abyste syrovou zeleninu a ovoce před konzumací důkladně umyli v teplé vodě. Další ovoce a zelenina, která byla na řadě, pokud jde o obsah pesticidů je špenát, nektarinky, jablka, broskve, hrušky, třešně, hrozny a také celer. V průběhu studie byl také zjištěn vysoký obsah pesticidů v rajčatech a bramborách.

Nejzdravější ovoce a zelenina

Seznam zveřejněný EHS zahrnuje kromě toxických druhů také nejzdravější druhy ovoce a dalších plodin včetně kukuřice, avokáda, ananasu, zelí, cibule a hrachu. Nízký obsah pesticidů byl také zaznamenán u ovoce a zeleniny, jako je papája, chřest, mango, lilek, meloun, kiwi, květák a grapefruit. Ideálním řešením by bylo jíst ovoce a zeleninu z vlastního pěstování, protože jen tak si můžete být jisti, že se jedná o přírodní produkty vyrostlé bez použití umělých hnojiv a pesticidů. To je samozřejmě nemožné, takže stojí za to hledat ekologické zdroje ovoce a zeleniny, testované na použití hnojiv nebo jiných „zesilovačů“, které zaručují hojné výnosy. Zdravá strava je stále populárnější, také v supermarketech najdeme čerstvé produkty označené biosymbolem. Při pěstování těchto rostlin se nepoužívají umělá hnojiva, chemické postřiky, růstové stimulátory (včetně umělého světla) nebo konzervační látky.

Účinky pesticidů na zdraví

Pesticidy jsou látky, které mají takové složení, aby udržovaly rostliny v dobré kondici a pomáhaly jim v rozvoji. Zabraňují růstu plevelů, ničí houby a hmyz, které jsou škodlivé pro plodiny. V současné době existuje více než 10 různých chemikálií, které působí jako pesticidy. Bylo však prokázáno, že bohužel nejsou bez dopadu na lidské tělo. Množství pesticidů v plodech, ať už jde o ovoce nebo zeleninu, zvyšuje riziko rakoviny, neurodegenerativních onemocnění (Parkinsonova choroba, Alzheimerova choroba), ale také alergií a bronchiálního astmatu.