Potraviny zakázané po padesátce. Mohou zničit vaše zdraví!

Cvičení - ladies fitness - Shutterstock

Jak stárneme, dochází ve vašem těle k mnoha změnám, které vyžadují, abyste věnovali větší pozornost tomu, co jíte. Po dosažení věku 50 let se lidský metabolismus výrazně zpomaluje a váš trávicí systém se stává citlivějším na určité produkty. Co byste neměli jíst po padesátce?

Čemu se obloukem vyhnout

Strava má významný vliv na vaše zdraví a tělesnou a duševní pohodu. Zvláště si toho všimnete, jak stárnete. Po dosažení věku 50 let začne vaše tělo vyžadovat určité živiny, které podpoří jeho fungování. Ukazuje se také, že některé produkty jsou v tomto věku obzvláště škodlivé a je třeba se jim vyhnout širokým obloukem. U lidí nad 50 let se významně zvyšuje riziko vzniku cukrovky a aterosklerózy a metabolismus se zpomaluje. Odborníci na výživu a lékaři tvrdí, že by měli změnit stravu a vzdát se produktů, které mají negativní dopad na jejich zdraví. Zde jsou tři produkty, které je lepší vzdát po 50!

Na zpracované brambory zapomeňte

Brambory samy o sobě nejsou ani nezdravé, ani neslouží k nadměrnému výkrmu. Jsou bohatým zdrojem takových složek, jako vitamín C, vitamíny skupiny B, hořčík, draslík, fosfor, vápník, železo, sodík, zinek. Zpracované brambory se však stávají skutečnou kalorickou bombou, a když je jíte příliš často, jde o nadbytečné kalorie a mohou mít negativní dopad na zdraví. Lidé nad 50 let, jejichž metabolismus se výrazně zpomaluje a často si stěžují na střevní potíže, by se měli vyvarovat brambor ve formě hranolků nebo pyré a brambor velkoryse zalitých hustými, často hotovými omáčkami. Stojí za zmínku, že vařené brambory mají vysoký glykemický index! Takže jejich konzumace by měla být omezená. Čím nahradit brambory? Brambory by měly být nahrazeny celozrnnými těstovinami nebo hnědou rýží.

Cukr jako příčina epidemie obezity

O škodlivosti cukru bylo řečenou už téměř všechno. Je příčinou šíření epidemie obezity a vývoje nemocí s ní souvisejících, jako je diabetes II. typu nebo onemocnění endokrinního, kardiovaskulárního a nervového systému a chronický zánět. Obecně se za bezpečnou dávku cukru zkonzumovanou během jediného dne považuje šest odměřených čajových lžiček. Ovšem i když si při slazení nebudete takto poctivě odměřovat, stejně tuto dávku patrně překročíte, protože se cukr nachází i v potravinách, ve kterých byste to nečekali včetně kečupu, hotových omáček nebo třeba i uzenin. Jde o takzvaný skrytý cukr, o jehož obsahu velmi často vůbec nemáte ani tušení. Cukr je proto všude, takže lidé nad 50 let by se měli vyvarovat sladkostí a čaj nebo kávu sladit jenom výjimečně a výhradně medem. Čím nahradit cukr? Vyměňte ho za javorový nebo datlový sirup či med.

Konzervované okurky

Lidé nad padesát let by také měli přestat jíst okurky v konzervované podobě. Nebo i další konzervovanou zeleninu. V tomto věku se zvyšuje riziko hypertenze, takže byste měli omezit spotřebu soli, a té je v nakládaných okurkách a nakládané zelenině obecně velká hojnost. Stojí za zmínku, že sůl je všudypřítomná v potravinářských výrobcích a podle doporučení WHO bychom neměli konzumovat více než 6 g soli denně! Přitom běžně denně spotřebováváme až čtyřikrát více a přitom si to neuvědomujeme. Čím nahradit konzervované okurky a další produkty tohoto typu? Například kvašenou zeleninou, která je vynikajícím prebiotikem – podporuje imunitu, povzbuzuje práci střev a má příznivý vliv na fungování celého těla! Dále samozřejmě čerstvou zeleninou, ideálně z místních zdrojů.

Co nekonzumovat po dosažení věku 50 let?

Trista Best, odborník na výživu a environmentální zdraví, který pracuje ve zdravotnictví již 10 let, odhalil, kterým produktům je třeba se po 50 letech vyhnout. Abyste si udrželi dobré zdraví a mladistvý vzhled, měli byste z nabídky vyhodit především:

  • zpracované potraviny (zejména konzervované maso, klobásy, klobásy, polévky a práškové omáčky)

  • sladké nápoje sycené oxidem uhličitým,

  • bílý chléb.

Tyto druhy potravin mohou přispět k mnoha zdravotním problémům, včetně srdečních onemocnění, cukrovky a hypertenze. Místo toho, abyste sáhli po zpracovaných potravinách a sladkých občerstveních, měli byste zvážit zahrnutí více čerstvých potravin do své stravy včetně: ovoce, zeleniny, tmavého chleba a celozrnných produktů. Ideální je připravit si jídlo z čerstvých lokálně dostupných surovin, a to třeba i na několik dní dopředu.

Tajemství zdraví a mládí

Správná strava se samozřejmě promítá do délky vašeho života, takže po 50 musíte věnovat zvláštní pozornost tomu, co jíte. Ve své stravě byste se měli zaměřit na konzumaci potravin s nízkým obsahem nasycených tuků a cholesterolu, stejně jako s vysokým obsahem vlákniny a antioxidantů. Podle časopisu American Journal of Lifestyle Medicine je vláknina do značné míry zodpovědná za správné fungování trávicího systému lidí starších 50 let. Dokonale pozitivně ovlivňuje složení střevního mikrobiomu a pomáhá zbavit se usazenin v nich. Zkrátka a jednoduše pomáhá v dobré kondici udržovat trávicí systém, aniž byste trpěli zácpami nebo naopak průjmy, dále nadýmáním a plynatostí. Pravidelná konzumace vlákniny zároveň také účinně snižuje hladinu cholesterolu v krvi, stejně jako krevné tlak. Díky tomu snižuje riziko vzniku srdečních onemocnění, stejně jako diabetu typu 2 nebo hypertenze. Kromě toho vláknina přispívá k udržení zdravé tělesné hmotnosti a zanechává pocit sytosti po jídle. Nebudete tak trpět vlčím hladem jako se tomu děje při konzumaci potravin s vysokým obsahem jednoduchých cukrů:

Vlákninu lze nalézt v potravinách jako jsou:

  • celozrnný chléb,

  • neloupaná rýže

  • ovesné vločky

  • Krupky

  • zelenina

  • ovoce

  • Ořechy.