Potraviny, které přispívají ke vzniku rakovinných nádorů

Shutterstock.com

Již velmi dlouhou dobu je známo, že to, co jíme, tedy skladba našeho jídelníčku, má mimořádný dopad na naši celkovou duševní a fyzickou pohodu a samozřejmě také zdraví. Jak se ukázalo, vědci se rozhodli blíže se podívat na výběr potravin, které běžně konzumuje a zkontrolovat a zanalyzovat, jaké produkty přispívají k nástupu různých typů rakoviny a měli byste se jich tedy ve své stravě vystříhat.

Nevhodné jídlo pro srdce

Vyvážená strava plná vitamínů a minerálů je důležitá nejen pro udržení štíhlé postavy. Přispívá také k správnému fungování těla a udržení zdraví a plné síly. Pestrá a výživná strava je klíčem k minimalizaci rizika některých onemocnění, jako je obezita, cukrovka, hypertenze nebo ateroskleróza. Například kardioložka Elizabeth Klodasová sdílela rady ohledně prevence srdečních onemocnění. V seznamu produktů, které je lepší se vyhnout, abyste si dlouhodobě udrželi zdravé srdce, uvedla především bílý chléb, margarín, tučné mléko a nápoje sycené oxidem uhličitým. Jak se později ukázalo, s prevencí rakoviny je to velice podobné. Vědci se blíže podívali na výběr potravin v určitých skupinách lidí a odvodili z toho, co by mohlo přispět ke zvýšení výskytu rakoviny.

Jak vysoce zpracované potraviny ovlivňují zdraví?

Podle studie provedené v Imperial College London může být nadměrná konzumace vysoce zpracovaných potravin spojena se zvýšeným rizikem vzniku rakoviny. Možná jste o tom již slyšeli, že není dobré jíst vysoce zpracované potraviny jako jsou například bramborové chipsy nebo hranolky, trvanlivé salámy, lunch-meat a klobásy. Málokdo o tom ale přemýšlí a bere to v úvahu. Více pozornosti je obvykle věnováno reklamám, které propagují toto jídlo jako levnou, rychlou, a hlavně zdravou volbu. Ovšem tyto pokrmy rozhodně nemají se zdravím vůbec nic společného. Pravdou je, že jsou naplněny až po okraj solí, cukrem, nezdravými tuky a dalšími umělými přísadami.

Riziko rakoviny vaječníků a mozku

Britští vědci se rozhodli studovat 200 tisíc dospělých ve středním věku a podrobně se podívat na to, jak jídlo ovlivňuje jejich zdraví. Pozorování vývoje jakékoli rakoviny trvalo 10 let. Analýzy ukázaly, že nadměrná konzumace vysoce zpracovaných potravin byla spojena se zvýšeným rizikem rakoviny, zejména pokud jde o rakovinu vaječníků a mozku. Kromě toho bylo indikováno zvýšené riziko úmrtí spojené s rakovinou prsu a vaječníků. Během studie byly samozřejmě vzaty v úvahu další faktory, které vše ovlivňují, a to životní prostředí, výživy a další vzorce chování, jako je kouření a index tělesné hmotnosti.

Co jsou vysoce zpracované potraviny?

Vysoce zpracované potraviny nejsou ničím jiným než výrobky, které byly podrobeny mnoha průmyslovým metodám zpracování. To vše posloužilo pro urychlení procesu jejich přípravy a zvýšení trvanlivosti. Neobsahují velkou nutriční hodnotu, ale jsou bohaté na různé druhy umělých přísad. Mezi vysoce zpracované potraviny patří například:

  • klobásy

  • slazené snídaňové cereálie

  • sodovky, slazené limonády sycené oxidem uhličitým

  • sériově vyráběný chléb

  • jídla z fast foodů typu hamburger, smažená kuřecí křídla

  • hranolky

  • sladkosti, tedy různé dezerty, koláče, bonbony, čokoláda

  • zmrzlina

  • hotová jídla na ohřátí v mikrovlnce

  • omáčky na těstoviny

  • mražená pizza

  • instantní polévky a těstoviny

Udělejte krok pro své zdraví

Dr. Eszter Vamos, jedna z autorek výše uvedené studie, která vznikla na Imperial College London's School of Public Health, uvedla, že ačkoli jejich analýza nenaznačuje příčinnou souvislost se zrodem rakoviny, dá se to předpokládat, a dokonce existují důkazy, že omezení konzumace těchto vysoce zpracovaných potravin má skutečně příznivý vliv na zdraví. Takže chcete-li udělat něco pro svoji dobrou kondici, vynechte tyto produkty ze svého jídelníčku. To je ten nejlepší krok, který pro sebe uděláte.

Potřebujeme reformu v oblasti potravinářství

Dr. Kiara Chang uvedla, že spotřeba vysoce zpracovaných potravin ve Velké Británii je v současné době bohužel na velmi pokročilé úrovni, tyto produkty jsou mezi lidmi velice oblíbené a jedí se v opravdu širokém měřítku, což je skutečně znepokojující jev. Bohužel velice podobná situace panuje i v řadě dalších zemí. Dr. Chang dodala, že lidské tělo nemusí reagovat na vysoce zpracované produkty stejným způsobem jako na čerstvé, výživné a minimálně zpracované. Podle jejího názoru potřebuje naše potravinové prostředí naléhavou reformu, aby byla populace chráněna před vysoce zpracovanými potravinami a jejich dopadem na zdraví. Protože skutečnost, že tyto výrobky jsou masově nabízeny, často se objevují v reklamách, bývají mnohdy zároveň levné a lidé si je proto oblíbili a hojně je kupují, nevěští nic dobrého. Negativně se to promítne do jejich zdraví.

Do hry se dostává i politika

Je tedy na bedrech odborníků na zdraví a výživu, aby lidem vysvětlili negativa této volby. Zároveň to chce právě zmíněnou reformu, aby státní výživová politika podpořila konzumaci zdravých základních surovin, a naopak znevýhodnila produkci vysoce zpracovaných potravin. Tady už ale přichází ke slovu také politika, takže to není tak jednoduché. Zkrátka nelze popřít, že vysoce zpracované potraviny lákají lidi, kteří mají málo času na přípravu jídel. A dneska bohužel bojuje s časem většina lidí. Kromě toho jsou takové potraviny zpravidla levné, protože obsahují laciné základní suroviny, které zde nahrazují ty kvalitnější a vznikají v masové produkci, tím pádem jsou náklady na jeden kus nízké. Vybízí vás také k nákupu s barevným obalem. Dr. Chang se domnívá, že domácnosti s nízkými příjmy jsou nejvíce ohroženy nadměrnou konzumací těchto nezdravých potravin. Dodala, že je pro to, aby se na obalech objevily jasné varovné štítky, které by spotřebitelům umožnily rozumně se rozhodovat.