Plesnivý kus chleba stačí odříznout? Nejdůležitější mýty o skladování potravin

Krabičková dieta a hotová jídla, proteinová jídla - Shutterstock

Dáváte rajčata do ledničky? Odstraníte plesnivou část chleba a bez obav sníte zbytek? Stojí za to vědět, jak skladovat potraviny, aby nedošlo k poškození vašeho zdraví. Stojí za to zavést v životě několik jednoduchých pravidel, díky nimž nebudete plýtvat jídlem, ale zároveň také ohrožovat svoje zdraví.

Důležité je místo, teplota i datum

Skladování potravin správným způsobem způsobí, že s nimi budete méně plýtvat a nebudete si ubližovat na zdraví. Upozorňujeme na několik důležitých věcí, které v tomto ohledu hrají zásadní roli, a to:

  • výběr místa pro skladování potravin,

  • volba správné teploty,

  • dodržování dat vypršení platnosti (to jsou nejdůležitější informace, které se objevují na štítku produktu).

Pokud kvalita výrobku významně závisí na způsobu jeho skladování, je výrobce povinen na štítku uvést, zda má být výrobek skladován například v chladničce nebo v mrazáku. Pravidlo se vztahuje na potraviny označené datem trvanlivostí. Skladování potravin v nevhodných podmínkách může přispět k jejich znehodnocení a následně k plýtvání.

Plíseň na krajíci chleba? Odříznutí kusu nestačí

Na povrchu chleba, rajčat nebo broskví se může objevit varovný signál, a tím se stává plíseň. V tomto případě je lepší nejíst jídlo za každou cenu, protože to může znamenat vážné zdravotní důsledky. Mýtus spočívá v tom, že stačí odříznout plesnivý kus chleba nebo ovoce, aby byl zbytek opět vhodný pro konzumaci. Neviditelná část formy, tzv. Mycelium, je totiž už skryta uvnitř jídla. Proto stojí za zmínku, že se plíseň nachází v celém plátku chleba, ovoce nebo zeleniny, a to nejenom tam, kde vidíme charakteristický projev. Část formy produkuje mykotoxiny, které jsou škodlivé pro vaše zdraví. Mohou poškodit nervový systém, zvýšit riziko rakoviny a senzibilizovat.

Spóry se uvolní do celku

Zbavit se plísní jako součást vaření nebo zmrazení nepřinese žádné výsledky. Pokud byly mykotoxiny už rozesety v produktu, pak pasterizace, vaření, zmrazení vůbec nepomůže a neodstraní nežádoucího hosta. Pokud si koupíte nakrájený chléb v sáčku a uvidíte, že se na jednom krajíci objevila plíseň, je bohužel nejlepší vyhodit celý bochník. Je totiž možné, že mycelium se nachází i ve zbývajících řezech a tam, kde se nachází, mohou být také mykotoxiny. Spóry viditelné na povrchu plátků jsou známkou toho, že uvolnily spory houby, které se pravděpodobně nacházejí v celém sáčku. Podobná situace platí pro sklenici džemu. Když vidíte i malé množství plísně nahoře, vzdejme se spotřeby takového výrobku. Mycelium již mohlo proniknout do hlubších vrstev produktu.

Jíst nebo nejíst? To je otázka

Jiná situace je v případě malin. Pokud například vidíte dva plesnivé kousky ovoce, musíte je nutně vyhodit. Kromě nich stojí za to zbavit se i sousedních malin. Zbývající plody by měly být zkontrolovány a důkladně omyty. Není na nich žádná plíseň? Mohou být spotřebovány.

Některé druhy zeleniny a ovoce mohou být konzumovány navzdory skutečnosti, že se na jejich povrchu objevují stopy plísní. Jedná se pouze o výrobky s tvrdou konzistencí, například mrkev nebo zelí. Stačí odříznout plesnivý kus a ponechat cca 3 cm „zdravého“ povrchu. Nedotýkejte se plesnivých částí nožem. Po odříznutí kusu napadeného plísní by měl být výrobek důkladně omyt.

Neuchovávejte v chladničce. Snížíte kvalitu výrobků

Většina potravinových výrobků by kvůli jejich delší trvanlivosti měla být skladována v chladničce. To však neznamená, že bychom do ní měli dát všechno. I když to nebude škodlivé pro zdraví, ovlivní to například chuť. Nízká teplota nemá nejlepší vliv na kvalitu některých výrobků. Co je lepší nedat do chladničky? Zde je užitečný seznam:

  • rajčata

  • avokádo

  • banány

  • brambory

  • chléb

  • cibule

  • česnek

Zmrazení a rozmrazování potravin. Mějte to na paměti

Nejjednodušší formou skladování potravin je zmrazení. Můžete zmrazit sezónní ovoce, stejně jako zbytky jídla od večeře. Ovoce a zelenina musí být zralé a nepoškozené. Před vložením do mrazničky musí být důkladně omyty a vysušeny. Zelenina před zmrazením by měla být blanšírována. Ponořte ji do vroucí vody po dobu 2 minut a poté ochlaďte a vodu vylijte

Zelenina a ovoce mohou být zmrazeny na podnosu a poté přeneseny do sáčků nebo nádob. Tím se zajistí, že se neshlukují. Malé ovoce, jako jsou jahody, maliny a borůvky, je nejlepší zmrazit ve formě pěny. To je způsobeno velkým množstvím vody obsažené v nich, kterou ztrácejí během rozmrazení.

Zelenina a ovoce rok, maso půl roku

Můžeme také zmrazit zbytky oběda či večeře - např. polévky, maso, dušená masa. Díky tomu nebudete plýtvat jídlem a jídlo lze použít při jiné příležitosti. Při zmrazování výrobků si pamatujte jednu důležitou věc. Na obalu každého produktu uveďte datum zmrazení. Takové výrobky mají také datum vypršení data trvanlivosti a neměly by být skladovány v mrazáku na dobu neurčitou. Zelenina a ovoce mohou trvat až rok, zatímco maso nebo ryby – méně než půl roku.

Produkty pro zmrazování a rozmrazování. Postupujte podle těchto doporučení:

Výrobky lze rozmrazit a znovu zmrazit. Stojí za to dodržovat doporučení výrobce, a navíc ještě několik pravidel. Mražené potraviny budou bezpečné, pokud budou tepelně ošetřeny bez předchozího rozmrazení, tedy pokud hodíte zmrazenou zeleninu do polévky ihned po rozmrazení, nebo rozmrazte produkt v chladničce (teplota by neměla překročit 5 ° C). Nejlepší je umístit zmrazené potraviny na nejnižší polici chladničky, díky čemuž bude proces pomalejší a bakterie škodlivé pro tělo se v produktu nebudou množit. Rozmrazené jídlo je nejlepší vložit do misky tak, aby unikající voda nezaplavila chladničku. Alternativou může být rozmrazování v mikrovlnné troubě, ale tato metoda může ovlivnit strukturu výrobku nebo pokrmu, který kvůli tomu může ztratit svou hodnotu a chuť. Výjimkou je syrová strava, kterou plánujete vařit nebo smažit. Zmrazené potraviny by neměly být rozmrazeny při pokojové teplotě a poté znovu zmrazeny.