KetoMix Proteinové chipsy s příchutí cibulky
Zapomeňte na mastné chipsy, po kterých vám bude tak akorát těžko. Dopřejte si hned od začátku vašeho hubnutí stejně křupavou, ale o dost lepší svačinku.…
Pro mnoho lidí neexistuje úspěšné ráno bez šálku aromatické malé černé kávy. Podle výzkumu nejvíce kávy spotřebují Finové, a to až 66 %. I u nás je tento černý nápoj nedílnou součástí každého dne mnoha z nás. Jsou zdravotní vlastnosti kávy pravdivé nebo mýtus? Zjistěte, co to vlastně káva je, jak je nejlepší ji pít a zda je zdravá.
Káva je nápoj, který je vyroben ze zrn stálezeleného keře – kávovníku. Před použitím musí zrna podstoupit proces pražení. Později jsou zabalena celá, mletá nebo dále zpracovávána. Předpokládá se, že černý nápoj pochází z Etiopie a kávová zrna se tam používala již tisíc let před naším letopočtem. První kavárna však musela čekat na zahájení provozu více než 2500 let — byla otevřena v roce 1554 v Istanbulu. Od té doby se spotřeba kávy neustále zvyšuje, byly vytvořeny nové způsoby její přípravy a samotný nápoj je jedním z nejoblíbenějších po celém světě. Největšími producenty kávy v jednadvacátém století jsou Brazílie a Vietnam, následují Kolumbie, Indonésie, Honduras, Etiopie, Peru, Indie, Guatemala a Uganda.
Pro mnoho lidí je káva prostě chutný nápoj, který konzumují během dne. Nicméně, kromě své skvělé chuti a vůně, káva má mnoho zdravotních benefitů:
chrání před Parkinsonovou chorobou,
chrání před rakovinou,
snižuje stres,
zlepšuje krevní oběh,
zlepšuje metabolismus,
snižuje riziko vzniku cukrovky,
snižuje riziko deprese,
spaluje tuky,
obsahuje antioxidanty.
Kromě výše uvedených aspektů nemůžete zapomenout na to, jak pozitivně pití kávy ovlivňuje náladu pijáka.
Káva je nejvíce spojována s kofeinem. To není překvapující, protože je nejoblíbenějším zdrojem této psychoaktivní látky. A kolik kofeinu má káva? Na tuto otázku neexistuje žádná konkrétní odpověď, protože závisí na několika faktorech, jako je kávový keř, typ kávy nebo způsob, jakým je pražená. Kávová zrna Arabica obsahují méně kofeinu než robusta, stejně jako světlejší zrna než tmavší (tj. méně pražená). Výběr méně pražené robusty bude obsahovat mnohem větší množství kofeinu než v případě silně pražené kávy arabica. Obvykle se předpokládá, že šálek espressa obsahuje 65 mg kofeinu. Podobné množství lze nalézt v cappuccinu, což je jednoduše espresso s přídavkem napěněného mléka. V případě vařené kávy se obsah kofeinu zvyšuje a může se pohybovat od 70 do 140 mg. Kromě použitých zrn má na obsah kofeinu vliv také podíl kávy a vody.
Před nějakou dobou byla káva považována za nápoj, který zvyšuje tlak u lidí, kteří ji konzumují. Nejnovější výzkum však naznačuje, že zejména u lidí, kteří ji pijí pravidelně, nedošlo k žádnému negativnímu vlivu pití kávy na hodnoty krevního tlaku.
Mnohem negativnější účinky na riziko vzniku hypertenze mají příliš vysoký obsah soli ve stravě, sedavý životní styl nebo obezita. Pokud máte obavy z pití kávy ve vašem zdravotním stavu, poraďte se se svým lékařem nebo kardiologem.
Teoreticky je doporučené množství kofeinu pro těhotné ženy mezi 200 a 300 mg. To lze porovnat s 2 nebo 3 šálky malé černé, ale je třeba si uvědomit, že kofein pochází i z jiných zdrojů, jako je čaj (černý a zelený) nebo Coca-Cola, je součástí denní spotřeby. Menší množství kofeinu lze nalézt také v kakau, hlavní složce čokolády. Někteří výrobci přidávají kofein do léků proti bolesti. Pokud chcete pít kávu během těhotenství, nejlepším řešením je kontaktovat svého lékaře, který vám vysvětlí podrobnosti a věnuje pozornost možným rizikům vyplývajícím z konzumace kávy během těhotenství, protože každý případ by měl být zvážen individuálně.
Někteří lidé milují chuť kávy natolik, že si ji dají hned ráno na prázdný žaludek. Ale je to zdravý zvyk? Nejnovější výsledky výzkumu by měly dát odpověď na tuto otázku, která trápí všechny milovníky kávy. Může doušek kávy ráno před snídaní poškodit naše zdraví? Po dlouhou dobu můžete slyšet, že zvyk pít kávu na prázdný žaludek může negativně ovlivnit naše tělo: způsobit nadýmání, akné, stejně jako způsobit problémy se štítnou žlázou nebo úzkost. Nejnovější výzkum by však měl rozptýlit jakékoli pochybnosti.
Každou chvíli můžete slyšet varování, že pití kávy na prázdný žaludek může způsobit žaludeční problémy. Reflux, poruchy trávení nebo nevolnost jsou jen některé z nepříjemných příznaků, před kterými jsou milovníci kávy varováni při konzumaci svého oblíbeného nápoje před snídaní. Existují pro to ale důkazy? Někteří z nás mohou pociťovat nepříjemné účinky kávy. Hlavní věc je věnovat pozornost tomu, jak se cítíme po pití na prázdný žaludek. V některých případech se mohou objevit příznaky, jako je pálení žáhy nebo nevolnost. Měli byste také pamatovat na pití přiměřeného množství kávy, tj. maximálně 3-5 šálků denně. Na tom se shodují lékaři a zdravotnické organizace.
Hodně se hovoří také o tom, že káva konzumovaná nalačno zvyšuje hladinu kortizolu, což je stresový hormon. Vyrábějí ho nadledviny a jeho úkolem je regulace krevního tlaku a glykémie a celkově metabolických procesů v krvi. Chronicky vysoké hladiny mohou vyvolat zdravotní problémy jako úbytek kostní hmoty, vysoký krevní tlak, diabetes typu 2 a srdeční onemocnění. Hladiny kortizolu přirozeně vrcholí, když se probudíte, klesají během dne a znovu vrcholí během raných fází spánku. Káva stimuluje produkci kortizolu, takže někteří říkají, že pití ráno, kdy jsou hladiny kortizolu již vysoké, může být nebezpečné. Odborníci uvádějí, že produkce kortizolu v reakci na kávu se zdá být mnohem nižší u lidí, kteří ji pravidelně pijí, a některé studie vůbec nevykazují zvýšení kortizolu. Navíc existuje jen málo důkazů, které by naznačovaly, že pití kávy na plný žaludek snižuje tuto reakci.
Zapomeňte na mastné chipsy, po kterých vám bude tak akorát těžko. Dopřejte si hned od začátku vašeho hubnutí stejně křupavou, ale o dost lepší svačinku.…
Mix Slim dietní koktejl na hubnutí pro keto dietu s vysokým obsahem bílkovin. Ketonový koktejl Vás zasytí na 3 - 5 hodin.