Pískavice řecké seno vám pomůže zhubnout

Zeleninové šťávy

Pokud nemáte rádi indickou a blízkovýchodní kuchyni, semena pískavice řeckého sena asi neznáte, přitom tvoří jednu ze složek kari směsi. Její využití tím ale ani zdaleka nekončí. Pískavice se používá například jako pomocná látka při léčbě diabetu. Komu dále může pomoci? A co je vlastně pískavice?

Používají se i listy

Jde o jednoletou rostlinu z rodiny luštěnin známou v orientální kuchyni pro svoji zajímavou chuť a silnou vůni, v medicíně pro příznivé působení na zdraví a v kosmetice pro kladné účinky na pokožku. Nejcennější částí pískavice jsou její žlutohnědá semena, ale poměrně často se používají i listy, a to v mnoha směsích koření indické kuchyně. Ze sušených a čerstvých listů si můžete také připravit aromatický čaj. Ale proč jsou to semena, která se zaměřují na pozornost?

Co obsahují semena?

V semenech pískavice byl nalezen vysoký obsah polysacharidového hlenu, který má ochranný účinek m.in na sliznici gastrointestinálního traktu. Cennými složkami přítomnými v pískavici jsou flavonoidy (s antioxidačními a protizánětlivými účinky), isoflavony (sekundární metabolity fytoestrogenového charakteru) nebo steroidní saponiny. Kromě, vitamíny a minerály, počítaje v to: vitamín A, vitamíny skupiny B, vitamín C, hořčík, mangan, vápník,

železo, fosfor, draslík, zinek. Zmínku si zaslouží také vláknina. Pískavice řecké seno má vysoký obsah vlákniny, takže má příznivý vliv na funkci střev. V obchodech se pískavice nejčastěji vyskytuje ve formě mletých nebo celých semen.

Jaké vlastnosti vykazuje?

Ačkoli je zapotřebí více výzkumů, mnoho z těch, které jsou k dispozici, ukazuje, že použití pískavice může mít různé přínosy pro lidské zdraví. Semena pískavice jsou bohatým zdrojem vitamínů, minerálů a antioxidantů, které pomáhají chránit buňky těla před poškozením způsobeným nestabilními molekulami nazývanými volné radikály. Volné radikály jsou příčinou mnoha závažných onemocnění. Vedou například k rozvoji aterosklerózy, diabetu, podporují rakovinové procesy a jsou zodpovědné za předčasné stárnutí kůže. Významné množství antioxidantů v pískavici řecké seno mu dává velký potenciál jako protizánětlivé látky.

Chrání mozkové neurony

Několik klinických studií ukázalo, že semena pískavice řecké seno mohou zmírnit většinu metabolických příznaků spojených s diabetem 1. a diabetem 2. typu snížením hladiny glukózy v krvi a zlepšením glukózové tolerance. Jedna studie z roku 2009 zjistila, že denní dávka 10 g semen pískavice namočených v horké vodě může být účinná při kontrole diabetu 2. typu.

Pískavice pomáhá regulovat hladinu cholesterolu a zlepšuje krevní tlak, což může snížit riziko vzniku srdečních onemocnění a zlepšuje zdraví srdce. Účinné látky přítomné v semenech mají také neuroprotektivní účinek. Pískavice řecké seno chrání mozkové neurony před poškozením způsobeným nejenom volnými radikály, ale také, jak vědci často poznamenávají, také proti degenerativnímu působení depozit beta-amyloidu (ložiska beta-amyloidu jsou zodpovědná za rozvoj Alzheimerovy choroby).

Zlepšuje trávení

Pískavice řecké seno má antibakteriální a antifungální vlastnosti. Semena a přípravky z nich vyrobené se používají při onemocněních horních cest dýchacích, protože mají expektorantní účinek. Byly také používány po dlouhou dobu při úlevě od bolesti. Semena pískavice řecké seno zmírňují také příznaky menstruace. Výsledky výzkumu naznačují, že konzumace pískavice řeckého sena stimuluje a podporuje laktaci. U mužů, jak naznačuje výzkum, suplementace extraktem pískavice řecké seno přispívá ke zvýšení hladiny testosteronu.

Pískavice řecké seno podporuje trávení. Zmírňuje zácpu, snižuje příznaky pálení žáhy, zvyšuje vstřebávání živin z potravy. Je široce používána při léčbě onemocnění gastrointestinálního traktu, zejména u žaludečních vředů a dvanáctníkových vředů.

Podporuje i růst vlasů

Semena mají ochranný účinek na játra. Zvyšují pocit sytosti, a proto mohou přispět k úbytku hmotnosti. Dají se užívat také externě. V tomto případě pískavice řecké zmírní zánět, sníží otoky, má antibakteriální, antifungální, změkčující a antipruritické účinky. Slouží i jako přírodní lék na vypadávání vlasů nebo zrychlení jejich růstu. Používají se také při prevenci a léčbě lupů. Kromě toho činí vlasové folikuly zdravějšími. Pískavice se na vlasy aplikuje v rozetřené formě.

Využití v kuchyni

Pískavice je extrémně aromatické koření a široce se používá v kuchyni. Semena mohou být mletá nebo použita celá. Jsou hořké a kořeněné chuti, ale po rozemletí v nich můžete cítit ořechovou podtón. Jak je lze použít? Uvedeme několik příkladů. Semena pískavice se mohou být přidávat téměř do všeho. Používají se jako koření k telecímu, skopovému, drůbežímu a rybám. Přidávají se do těstovin, polévek, salátů, zeleninových pokrmů, pečiva nebo dipů a jogurtových dresinků. Pískavice řecké seno zvyšuje chuť směsí koření, je rovněž součástí kari směsi.

Můžete je smíchat s medem

Čaj ze semen pískavice je užitečný při různých zažívacích problémech. 1-2 čajové lžičky semen pískavice se nasypou do šálku a zalijí se vroucí vodou. Nechte semena vylouhovat 10-15 minut. Takový čaj také působí jako expektorant. Prášková semena pískavice můžete smíchat například s medem – ve stejném množství. Pískavice v této formě, užívaná perorálně dvakrát denně jednu čajovou lžičku při jídle, působí jako tonikum.

Hodí se i na obklady

Semena mohou být také použita k přípravě kompresních obkladů, které mohou pomoci při zánětu kůže, vředech, vředech nebo otocích. K tomu potřebujeme: 50-100 g práškových semen pískavice, vody a půl lžičky kyseliny octové (10 %). Prášková semena by měla být smíchána s vodou, aby se vytvořila pasta. Pak je třeba přidat půl lžičky kyseliny octové a znovu promíchat. Směs se pak aplikuje na materiál, který vložíte na postiženou oblast.