KetoMix DailyMix koktejl 30 porcí
DailyMix je nutričně vyvážené jídlo s vysokým obsahem proteinu, které vás potěší variabilitou a lahodností příchutí. Neochucený koktejl, ke kterému máte…
Hrušky jsou často poměrně opomíjeným ovocem. Zatímco v poslední době získávají popularitu jablka, na hrušky se zapomíná. Různé odrůdy vám umožní najít si svoji nejoptimálnější chuť, přitom hrušky představují podobné živiny. Jaké energetické hodnoty má hruška? Jaký je její glykemický index? Kolik kalorií má průměrná hruška? Přinášíme odpovědi na tyto otázky.
Na světě existuje několik tisíc odrůd hrušek, nicméně asi 100 se pěstuje ve větším měřítku. Hruška jako strom roste přirozeně v našem klimatu, od nepaměti jsou její plody součástí stravy obyvatel Středoevropanů. Je obtížné vypočítat všechny zdravotní aspekty, které pravidelná konzumace hrušek může pozitivně ovlivnit. Díky vitamínům a dalším živinám hrušky ovlivňují oběhový systém a zabraňují rozvoji hypertenze. Snižují také riziko srdečního infarktu, což pozitivně ovlivňuje činnost srdce. Konzumace tohoto ovoce také pomáhá předcházet výskytu diabetu 2. typu a mozkové mrtvice.
V hruškách se nachází bor, který podporuje funkce mozku. Jde především o regulaci přísunu krve do tohoto životně důležitého orgánu. Zároveň tento prvek pomáhá tělu správně absorbovat a rozvádět vápník.
Vzhledem k vysokému obsahu snadno fermentovatelných sacharidů může hruška pomoci s nepříjemnou zácpou. Mnoho vlákniny má také pozitivní vliv na metabolismus a může v malé míře zároveň podpořit proces hubnutí. Extrakt z hruškové dužiny se používá v kosmetických maskách jako lék na mastnou pleť.
Můžeme předpokládat, že jedna hruška váží asi 140 g. Co naše tělo přijme, když zkonzumujeme jednu hrušku? Našemu tělu poskytneme 0,2 g tuku, 0,5 g bílkovin a více než 21 g sacharidů (hlavně fruktózy a vlákniny). Čím zralejší je ovoce, tím vyšší je obsah sacharidů. Jedna hruška uspokojí 12 % denní poptávky po mědi a více než 8 % potřeby draslíku. Dalšími živinami přítomnými v hruškách jsou mangan, hořčík, železo, fosfor, zinek a vápník. Kromě minerálů obsahují hrušky mnoho vitamínů. Tyto plody jsou především zdrojem vitamínu K (více než 8 % denní potřeby) a C. V menším množství najdeme také vitamín PP a většinu ostatních vitamínů B. Kromě toho jsou hrušky dobrým zdrojem antioxidantů ve formě polyfenolů.
Za předpokladu, že ovoce váží 140 g, má jedna hruška 79,8 kcal. To je ovšem průměrný výsledek, v závislosti na odrůdě, bude mít jeden plod asi 75-85 kcal. To je přibližně stejné množství jako u jednoho velkého jablka, i když ve sto gramech obou plodů má jablko zhruba o 5 kalorií méně. Hruška je mnohem méně kalorická než banán - téměř o 40 %. Banán právě patří mezi druhy ovoce s největším množstvím kalorií.
Glykemický index hrušky je 38. To umožňuje označit hrušky jako potravinu s nízkým glykemickým indexem. Totéž platí pro glykemickou zátěž, která je 8,1. Na druhé straně stupnice jsou ovoce, jako jsou meruňky, melouny nebo vodní melouny. Rekordmany z hlediska glykemického indexu mezi ovocem jsou sušené datle, které mají až 103 GI.
U většiny lidí nezpůsobuje žaludeční problémy po zkonzumování hrušek špatné trávení, ale alergická reakce na pyl hrušky přítomné na ovoci, které přímo reaguje s trávicím systémem. Z tohoto důvodu by se každý, kdo prokazatelně trpí alergií na pyl z tohoto stromu nebo má na tuto alergii podezření, měl zdržet konzumace hrušek. Jak jsme již zmínili, hrušky obsahují mnoho fermentačních sacharidů, což je v rozporu se zásadami stravy LOW FODMAP (dieta s nízkým obsahem fermentovatelných sacharidů s krátkým řetězcem, ty jsou pro většinu lidí obtížně stravitelné). Jedná se o lékařsky prověřenou dietu určenou pro osoby s nadměrným bakteriálním růstem v tenkém střevě (SIBO) nebo syndromem dráždivého tračníku (IBS). Pacienti trpící jedním z těchto onemocnění by se rozhodně měli zdržet konzumace hrušek, protože jim nebudou prospívat.
Ze zralých hrušek si také můžete připravit vynikající detoxikační šťávu, protože z čerstvě vymačkaných je nejchutnější. Léčba šťávou představuje skutečnou vitamínovou bombu. Díky tomu se budete cítit skvěle a může to být skvělý úvod k zavedení zdravějších stravovacích návyků, jako je například zvýšení počtu jídel bohatých na rostlinné produkty. Je skvělé do šťáv zkombinovat hrušky s kořenovou zeleninou jako je například řepa, mrkev, petržel a celer. Dieta založená na čerstvě vymačkaných šťávách vašemu tělu poskytne koncentrovanou dávku vitamínů a minerálů. Několik dní jen na šťávách je také dobrou motivací pokračovat ve zdravém stravování. Můžete do šťáv přidat i trochu citronu se špetkou chilli.
Šťávová dieta spočívá v tom, že nahradíte pevná jídla čerstvě vymačkanými ovocnými a zeleninovými šťávami. Čím pestřejší a chutnější jsou šťávy, tím snazší pro vás tato dietní kůra bude. Během diety pijte 400-500 ml šťávy každé 2-3 hodiny. Mezi tím můžete pít vodu, zelené a bylinkové čaje. Pokud jíte jídlo každý den v pravidelných časech, je nejlepší pít šťávy ve stejnou dobu, kdy obvykle jíte. Během šťávové diety je lepší vzdát se intenzivního fyzického tréninku. Vzhledem k významnému snížení počtu přijímaných kalorií by se vaše tělo nemuselo s takovou námahou vyrovnat. Na druhou stranu ale jde o skvělý čas poskytnout svému tělu odpočinek a uklidnit se. Můžete tedy jít na jógu nebo strečink.
Dobrý čas na dietu je víkend, kdy obvykle máte méně povinností. Aby šťávy splnily svůj úkol, musí být čerstvě vymačkané. Je také důležité, aby ovoce a zelenina pocházely z osvědčeného, nejlépe lokálního zdroje. Je také nutné zakoupit odšťavňovač, s jehož pomocí budete šťávy schopni správně zpracovat. Léčba šťávou by ale měla trvat maximálně několik dní. Ačkoli šťávy jsou skvělým zdrojem bioaktivních látek, z dlouhodobého hlediska tělo pro svoje správné fungování potřebuje bílkoviny a více zdravých tuků a vlákniny. Po skončení diety je nejlepší přejít na pestrou a vyváženou stravu, která prodlouží účinnost léčby šťávou.
Ideální strava pro každého člověka neexistuje. Džusová strava také není určena pro každého. Neměly by ji využívat děti, těhotné ženy, kojící matky nebo osoby nemocné diabetem. Opatrnosti je třeba i u těch, kteří trpí onemocněním trávicího ústrojí (např. syndrom dráždivého tračníku), protože koncentrovaná dávka jednoduchých cukrů může zesílit zažívací potíže. Je také třeba připomenout, že některé šťávy (zejména grapefruitová) mohou interagovat s léky. Jakékoli pochybnosti o šťávové stravě nejlépe konzultujte s lékařem nebo odborníkem na výživu.
DailyMix je nutričně vyvážené jídlo s vysokým obsahem proteinu, které vás potěší variabilitou a lahodností příchutí. Neochucený koktejl, ke kterému máte…
V balíčku, který vám v kombinaci s dalšími složkami diety KetoMix zajistí kompletní stravu na tři týdny, najdete balení proteinového koktejlu a tři volitelné…