Olivový olej. Jak vybrat ten nejlepší?

Shutterstock.com - oleje

V supermarketech máte na výběr z mnoha lahví olivového oleje. Někteří lidé vybírají podle ceny. Ovšem dát do nákupního košíku či vozíku dražší olej neznamená vždy, že bude také lepší. Vyšší cena nemusí nutně zaručovat větší kvalitu. Vysvětlíme, jak je rozpoznat a co znamenají nápisy na obalu.

Certifikáty potvrzují kvalitu

Nejlepší olivové oleje mají na etiketě certifikáty původu, např. DOP. Měly by také vždy obsahovat jméno a adresu výrobce, tak máte 100% jistotu, že víte, odkud olej skutečně pochází. Dobrý výrobce je svoje jméno hrdý a vždy ho uvádí. Certifikáty potvrzují kvalitu oleje a zaručují, že všechny fáze výroby probíhají v dané oblasti, nemáte tedy před sebou produkt dovezený odkudkoliv a zpracovávaný někde jinde. Podle odborníků by dobrý olivový olej měl stát cca 10 euro, tedy od 250 Kč výše, samozřejmě závisí na značce. Oleje od těch nejlepších výrobců mohou stát i 20-30 euro za 500 ml, což už je kolem 500 Kč.

Může dojít k růstu cen

Ceny olivového oleje také mohou růst. V posledních letech se tradiční producenti olivového oleje Španělsko, Itálie a Portugalsko potýkají v létě s vysokými teplotami a malým množstvím srážek, což pro pěstitele oliv není zrovna dobrá zpráva. Sklizeň může být menší a může dojít k poklesu výroby. Právě z těchto důvodů mohou ceny oleje dále růst.

Vždy zvažujte svoje potřeby

„Extra panenský“ je extra panenský olivový olej, lisovaný za studena, ten je nejlepší a nejcennější, vykazuje nejvyšší výživový potenciál. Musíte ale počítat s vyšší cenou, což je logicky daň za špičkovou kvalitu. Tento olej se vyrábí mechanickým lisováním za studena a jeho acidita, tedy kyselost nesmí překročit 0,8 %. Od 0,8 do 2 % má aciditu panenský olej.

Rozmyslete si, co potřebujete

Nápisy „pomace“ nebo „sansa“ na lahvi znamenají, že olej byl vyroben z olivových výlisků, tedy pokrutin, takže má o něco horší chuť a menší nutriční hodnotu. Vyberete-li si ten nejkvalitnější od známých výrobců, samozřejmě bude dražší. Proto si vždy rozmyslete, jaký olej budete chtít. Záleží i na použití. Pokud si chcete olej vychutnat v salátu, potom je nejlepší volit extra panenský.

Pozor na směsi

Rafinovaný olivový olej je během výroby silně zahříván na vysokou teplotu a tím ztrácí mnoho ze své chuti a vitamínů cenných pro zdraví. Na druhou stranu pro vaření či pečení, tedy teplou kuchyni může být dobrou volbou. Pozor ale na směsné oleje. Producenti, kteří chtějí prodávat olej nižší kvality, píší malými písmeny „s dodatkem“ a potom vystavují velký nápis „extra panenský,“ cože je ovšem zrada a podfuk na zákazníky. Proto vždy pečlivě čtěte etikety, abyste zbytečně nenaletěli a neplatili velké peníze za nízkou kvalitu, která neodpovídá vysoké ceně. Nikdy také nekupujte nefiltrovaný olej, protože v něm plave spousta nečistot a kvalita výrobku tím pádem samozřejmě trpí.

Půlka lžíce sníží riziko infarktu

Dobrý olivový olej by měl být uzavřen v tmavé láhvi, protože ta chrání olej před světlem. Kvalitní olej by také neměl být v plastu. Oleje vyrobené z mladších oliv mají obvykle jasnější barvu a ostřejší chuť, zatímco oleje vyrobené ze zralých oliv mají tlumenou barvu a jemnější chuť. I to by mělo hrát roli ve vašem výběru. Záleží na použití oleje, do jakých pokrmů. Olivový olej je považován za jeden z nejlepších zdrojů zdravých tuků. Stojí za to sáhnout po něm z mnoha důvodů. Nová studie zjistila, že dokonce i půl lžíce olivového oleje denně může snížit riziko srdečního infarktu a kardiovaskulárních onemocnění o 15 %.

Jak oddálit stárnutí

V zemích slunné jižní Evropy je olivový olej velmi populární a zájem o ně v posledních letech roste i ve střední Evropě. Je považován za nejlepší zdroj zdravého tuku, který by neměl chybět ve vaší každodenní stravě. Není samo sebou, že se nazývá středomořský elixír mládí. Olivový olej používaný v kuchyni a v kosmetickém průmyslu má pozitivní vliv na mnoho onemocnění. Je velice bohatý na omega 3 a omega 6 nenasycené mastné kyseliny a vitamíny A, C, E a B, zabraňuje ateroskleróze, snižuje špatný LDL cholesterol, pozitivně reguluje trávicí procesy a vyživuje pokožku, dodává lesk a oddaluje proces stárnutí.

Nižší rizika infarktu

Podle nejnovějších výzkumů konzumace olivového oleje pomůže chránit se před srdečními chorobami a infarktem. Potvrdila to například studie Chan School of Public Health. Porovnávala účinky živočišných tuků, olivového oleje a dalších rostlinných tuků extrahovaných například z kukuřice a řepky. Účastníci byli testováni každé čtyři roky. Po úpravě faktorů životního stylu vědci zjistili, že lidé, kteří konzumovali alespoň půl lžíce olivového oleje denně, měli o 15 % nižší riziko kardiovaskulárních onemocnění a srdečního infarktu. Tito účastníci měli také o 21 % nižší pravděpodobnost vzniku ischemické choroby srdeční, což je stav, který snižuje nebo blokuje průtok krve do srdečního svalu.

Recept na zlepšení zdraví

„Jedním z obzvláště zajímavých zjištění z naší studie je, že ačkoli bylo zjištěno, že olivový olej je zdravější než živočišné tuky a margarín, byl stejně prospěšný jako jiné rostlinné tuky. To znamená, že nahrazení jakéhokoli živočišného tuku rostlinnými oleji, včetně olivového oleje, může být dobrou strategií pro zlepšení kardiovaskulárního zdraví,“ vysvětluje Dr. Marta Guasch-Ferre, hlavní autorka studie. Jednoznačně tak potvrzuje, že olivový olej je dobrým receptem na choroby. Obecně je důležité nahradit živočišné tuky rostlinnými a nemusí jít nutně vždy jenom o olivový olej, můžete volit i z dalších.