Neznámé superpotraviny: Poklady z českých zahrad a lesů posilují imunitu

Ovoce a zelenina v obchodě - Shutterstock

Superpotraviny jsou trendem ve zdravém stravování, ale exotické superpotraviny jsou pro někoho nad rámec finančních možností. Existují tedy alternativy v podobě domácích produktů, které nestojí tolik peněz? Dobrá zpráva je, že existují. Dokonce některé z lokální potravin jsou obdobně účinné, obsahují celou řadu vitamínů a antioxidantů a mají antibakteriální a protizánětlivé účinky. Lokální potraviny jsou nám nadto blízké a jsou v jistém smyslu ekologičtější, protože nemusí při cestě na talíř cestovat přes celou zeměkouli. A které superpotraviny si dát pro zvýšení vitality a posílení obranyschopnosti?

Česnek

Patří mezi nejvýznamnější medicínu, kterou lidové léčitelství zná. Je doslova nabitý vitamíny, podporuje imunitu a léčí nemoci, jako jsou chřipka, kašel, virové nebo plísňové infekce. Velmi účinně působí na bolest uší nebo zubů, ale je také lékem při cévních onemocněních a snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Obsažené antioxidanty mají vliv na zastavení rakovinného bujení hlavně u rakoviny kůže, prostaty, plic nebo tlustého střeva. Je silný přírodním antibiotikem a působí antisepticky, vhodné je použití při každé příležitosti do polévek, pomazánek nebo omáček.

Zázvor

Dalším skvělým přírodním antibiotikem je zázvor, který také posiluje imunitu a má silné protizánětlivé účinky. Zázvor se používá pro zahřátí, proto se z něj připravuje čaj. Tyto zahřívací účinky mají vliv také na hubnutí, protože se tak zvyšuje energetický výdej. Zázvor také ovlivňuje paměť a posiluje kognitivní funkce. Zázvor je zdrojem vitamínů (C, E) a minerálů (draslík, hořčík, fosfor, vápník). Funguje pozitivně na zažívací trakt, používá se také při poruchách srážlivosti krve nebo pro zvýšení sexuálního apetitu.

Červená řepa

Domácí lékárna? Červená řepa je zásobárnou cenných látek, vitamínů C, řady B nebo E, ale také minerálů, jako jsou draslík, vápník, železo, mangan, hořčík, jód nebo selen. Zvyšuje celkovou odolnost organismu, pomáhá s trávicími obtížemi a pročisťuje střeva, taktéž snižuje špatný cholesterol. Je zázrakem pro trpící chudokrevností, protože podporuje tvorbu červených krvinek a současně pomocníkem při léčbě dny. Obsahuje ale také celou řadu antioxidantů, má silné protizánětlivé a detoxikační účinky. Působí na kardiovaskulární systém i zvýšení imunity.

Borůvky

Malá miska borůvek zajistí třetinu denní dávky vitamínu C a K, ale kromě toho borůvky obsahují vitamíny řady B, A, nebo minerály, hlavně draslík, hořčík, železo, fosfor a síru, což přispívá k posílení imunity. Obsažené antioxidanty jsou účinným prostředkem proti rakovinnému bujení a chrání mozkové buňky. Dokonce působí proti stárnutí a umí snížit vysoký krevní tlak. Jsou lékem na kardiovaskulární onemocnění, ale jsou vhodné také pro cukrovkáře, protože snižují hladinu cukru v krvi. Pomáhají s regenerací oční sítnice, proto by je měl konzumovat každý, kdo pracuje každodenně na počítači.

Kysané zelí

Pokladem, který znaly už naše babičky, je kysané zelí, které vyniká jedinečnými vlastnostmi. Je doslova vitamínovou bombou, navíc obsahuje prospěšné mléčné bakterie, které blahodárně působí na střeva a trávicí trakt. Stabilizuje krevní tlak i hladinu cukru v krvi, pomáhá s cukrovkou 2. typu. Vitamíny C, B a K pomáhají posílit imunitu, podporuje také tvorbu krve a hormonů. Díky antioxidantům pomáhá vylučovat toxiny z těla a snižuje celkovou únavu organismu.