Největší velikonoční kalorické bomby a jak se jim vyhnout

Velikonoce

Velikonoční pochoutky byste měli cenzurovat. Proč? Možná vám to přijde na první pohled divné, ale některým z nich je lepší se vyhnout. Velikonoce obvykle nejsou časem, kdy počítáte kalorie nebo vedete dilemata o hubnutí, ale neměly by se stát příležitostí k tomu, abyste si ublížili a zanedbali svoji linii.

Pozor na bolení břicha

Nedostatek umírněnosti v množství zkonzumovaných potravin není nic jiného než zneužívání vlastního těla. V důsledku toho dochází k bolesti břicha a řadě dalších trávicích problémů jako například nadýmání nebo plynatost. V případě velikonočních pochoutek je třeba být obzvláště opatrný. Která jídla jsou kalorickými bombami? Která mohou vést k zažívacím potížím nebo vážnějším metabolickým pocitům?

Tradiční velikonoční pochoutky na vašem stole

Jaké pokrmy a jaké produkty se nejčastěji objevují na velikonočním stole? Způsob podávání se může lišit v závislosti na regionu země, ale mezi takzvanými „top“ velikonočními výrobky se opakují:

  • vejce – nejčastěji je jíme s majonézou, i když v mnoha domácnostech spíše s křenem

  • bílá klobása – obvykle se podá v kyselé žitné polévce, bílém boršči nebo křenové polévce

  • vepřová panenka, šunka, husa, kachna a jiné masové pochoutky

  • maso v želé

  • koláče

  • velikonoční piškotový beránek, obvykle bohatě glazovaný

  • koláče

Neslavný konec oslav

Všechno zní a chutná lahodně, problém je v tom, že jde o kombinace těžko stravitelných druhů masa s moučnými výrobky, které zpomalují metabolismus a obtížně procházejí střevy. Znamenají vysokou dávku jednoduchých cukrů, a tedy velkou zátěž pro slinivku břišní. Popsané kombinace jsou téměř spolehlivou metodou, jak docílit poruch trávení, bolestí břicha, nadýmání, plynatosti a rychlého přírůstku hmotnosti. Nikdo o takovém scénáři nesní, a přesto oslavy tak obvykle končí. Které velikonoční pochoutky jsou nejkaloričtější, plné nasycených mastných kyselin, bílé mouky a dalších složek, které nejsou příznivé pro vaše zdraví?

Mezi držiteli velikonočních kalorických rekordů si zaslouží neslavné vyznamenání:

  1. Tučné maso, s důrazem na vepřové a doslova tukem přetékající maso hus a kachen. Samozřejmě, že se takové pokrmy neservírují v každém domě, a ne v každém regionu, ale většinou se některé z nich objeví. Faktem je, že tato masa obsahují mimořádně vysoké množství nasycených mastných kyselin, které jsou vážnou zátěží pro srdce a celý oběhový systém a skutečnou kalorickou bombou.

  1. Výrobky z bílé mouky, které má česká kuchyně v oblibě. Jde například o knedlíky, obvyklou velikonoční přílohu k masu. Kombinace knedlíků z bílé mouky bez vlákniny a rekordně tučném mase (husa, kachna, hovězí) znamená jistotu zažívacích problémů, zaručenou těžkost a nedostatkem energie. Takové jídlo je skutečným trápením pro trávicí trakt. Jeho trávení vyžaduje velmi dlouhou dobu. Trávicí proces je často doprovázen nepohodlím, nadýmáním, plynatostí a řadou dalších nepříjemných onemocnění.

  1. Saláty se spoustou majonézy – zelenina je spojena se zdravím, ale pokud do salátu přidáte velké množství majonézy, uděláte z nejzdravější složky jídla další kalorickou bombu.

  1. Dorty – kombinace bílé mouky s jednoduchým cukrem je vážným zažívacím problémem, zejména po těžko stravitelném jídle (bohatém na nasycené mastné kyseliny). Velikonoční beránek s polevou se rozhodně nedá klasifikovat jako nízkokalorický dezert.

  1. Uzeniny, paštiky, klobásy a vejce v majonéze – všechny tyto pokrmy představují kondenzovanou dávku nasycených tuků, a tím pádem i kalorií.

Kolik kalorií mají oblíbené velikonoční pochoutky?

Energie jednotlivých pokrmů se může mírně lišit, což je ovlivněno mnoha faktory. Průměrná kalorická populárních velikonočních jídel je:

  • Kyselá žitná polévka / boršč s bílou klobásou a vejcem – asi 400 kcal

  • Plněná husa nebo kachna - 300 kcal / 100 gramů (obvykle vzhledem k větším porcím)

  • Zeleninový salát s majonézou - 150 kcal / 100 gramů (stojí za zmínku, že se jedná o malou porci, protože tento salát je těžký – standardní porce váží nejméně 2krát více)

  • Jedno vejce s majonézou - 180-200 kcal

  • Masová paštika – malá část (cca 50 g) je 250 kcal

  • Pískový dort s polevou - 250 kcal v malém kusu.

Zdravá tečka

Ztratili jste během našeho líčení chuť na vaše oblíbená velikonoční jídla? Nic si z toho nedělejte. Příjemnou tečkou může být jedna tradiční součást velikonočních stolů, která je na rozdíl od výše zmíněného zdravá. Na velikonočním stole v mnoha domácnostech nemůže chybět řeřicha, která se vyznačuje intenzivní chutí a vůní. Řeřicha je často spojována hlavně s Velikonocemi. Pro většinu lidí je to jenom dekorativní prvek a sotva kdo ví o jejích vlastnostech podporujících zdraví. Řeřicha se vyznačuje mírně kořeněnou, výraznou chutí a obsahuje mnoho nutričních hodnot. Řeřicha je bohatá na vitamíny A, C, E a K a ty ze skupiny B. Je také zdrojem draslíku, hořčíku, vápníku, fosforu a železa. Řeřicha navíc obsahuje glukosinoláty, které mají protirakovinné účinky.