Mocná síla hřebíčku: Stabilizuje glykémii, snižuje hladinu cholesterolu

Proteinové kaše

Nenápadný hřebíček dává pokrmům, které připravujeme, neobvyklou vůni – jen málo stačí k tomu, aby maso, omáčky, a dokonce i pečivo získaly zcela jinou chuť. Hřebíček je také ideálním doplňkem do léčivých čajů a nálevů nebo svařeného vína. Bohužel je často podceňován. Věděli jste, že hřebíček je koření, kterému je připisováno mnoho léčivých vlastností? S jakými nemocemi může pomoci?

Koření známé už ve starověku

Hřebíček, který používáme v našich kuchyních, jsou nekvetoucí, sušené pupeny hřebíčku, stálezeleného stromu rostoucího v Asii, Jižní Americe a Africe. V těchto nevyvinutých, pupenech se skrývá mocná přírodní síla. Jejich vlastnosti byly známy a oceňovány již ve 3. století před naším letopočtem – v Indii a Číně sloužil hřebíček nejen jako koření, ale také jako lék na mnoho onemocnění. Do Evropy ho přivezli arabští obchodníci v raném středověku. Dodnes je velmi oblíbený – především v kuchyni, ale používá se i v přírodní medicíně a kosmetice. Hřebíček můžeme koupit v celé i mleté formě. Aby si co nejdéle zachoval svoji neobvyklou vůni, měl by být skladovány v těsně uzavřených nádobách. Pokud jste se rozhodli pro prášek z hřebíčku, měli byste vědět, že rychleji ztrácí svoji vůni a vlastnosti.

Co dobrého obsahuje?

Hřebíček obsahuje směs vitamínů a minerálů. Je výborným zdrojem vitamínů A, C, E a K. Najdeme zde také vápník, měď, železo, draslík, zinek, selen, fosfor, hořčík a mangan.

V hřebíčku najdeme obsahuje mnoho sloučenin, které mají protizánětlivé vlastnosti. Nejdůležitější z nich je eugenol.

Pomáhá v boji proti volným radikálům

Fytonutrienty, jako je eugenol a isoeugenol, snižují zánětlivou reakci v těle a snižují riziko onemocnění, jako je artritida. Také zmírňují její příznaky. Eugenol je také silným antioxidantem (antioxidanty jsou důležité v boji proti poškození organismu způsobenému volnými radikály, které mohou degradovat buňky a vystavit je chronickým onemocněním, neurodegenerativním poruchám a dalším známkám stárnutí). Podle jedné vědecké analýzy eugenol brzdí oxidaci způsobenou volnými radikály vyskytujícími se v lidském těle. Zvládne to dokonce s pětinásobnou účinnosti v porovnání s vitamínem E, který je rovněž odborníky považován za velice silný antioxidant. Hřebíček brání vzniku řady civilizačních nemocí. Díky hřebíčku se snižuje riziko srdečních onemocnění, Parkinsonovy choroby nebo Alzheimerovy choroby.

Pozitivně ovlivňuje trávení

Hřebíček má také silné antimikrobiální vlastnosti – zabraňují růstu mnoha bakteriálních kmenů, včetně Escherichia coli (Escherichia coli) a Staphylococcus aureus (Staphylococcus aureus). Účinné látky v hřebíčku zvyšují intestinální motilitu a pomáhají při trávicím procesu, což ovlivňuje sekreci gastrointestinálních enzymů. Tímto způsobem pomáhají zmírnit problémy s trávením a zácpou. Hřebíček může pomoci chránit žaludek před vředy. Je třeba poznamenat, že většina vředů je způsobena ztenčením vrstev hlenu, které chrání sliznici žaludku. Předběžný výzkum ukazuje, že hřebíček může tento hlen zahušťovat, snižovat riziko vzniku vředů a pomáhat léčit stávající.

Pomáhá nejenom játrům

Hřebíček může také pomoci zlepšit funkci jater, jeho pravidelná konzumace snižuje riziko onemocnění a poškození tohoto orgánu. Některé studie totiž ukázaly, že eugenol nalezený v hřebíčku pomáhá snížit příznaky cirhózy (ztvrdnutí) a steatózy (ztučnění) jater a posiluje jejich práci. Hřebíček také zlepšuje metabolismus glukózy v krvi, takže jeho pravidelná konzumace může zvýšit citlivost na inzulín. Stabilizuje hladinu cukru v krvi. Další analýzy potvrdily, že snižuje hladinu „špatného“ LDL cholesterolu.

Lék na bolest zubů i krku

Hřebíček má protizánětlivé, analgetické a baktericidní účinky. Po staletí byly hřebíček považovány za lék proti bolesti, což přináší úlevu bolesti zubů. Sušený hřebíček se vezme do úst a žvýká se na místě, kde se vyskytuje bolest, nebo se aplikuje bavlněný tampon namočený v hřebíčkovém oleji. To je také způsobeno eugenolem, což je přirozené anestetikum. Žvýkání hřebíčku je také způsob, jak osvěžit dech. Je rovněž součástí domácí metody léčby bolesti v krku. Pokud cítíme nepříjemné poškrábání, které ohlašuje onemocnění, stojí za to několik minut sát 2-3 hřebíčky. Bolest v krku se mírní, toto koření pomáhá také vyčistit ucpaný nos a horní cesty dýchací.

Na co si dát pozor?

Hřebíček je silný jak v chuti, tak v působení, což je třeba mít na paměti několik otázek.

Eugenol nacházející se v hřebíčku může interagovat s některými léky, např. přípravky obsahujícími warfarin. Pokud užíváte léky na ředění krve, vyhněte se konzumaci hřebíčkového oleje nebo hřebíčkového čaje. Považuje se však za relativně bezpečné jíst v tomto případě menší množství hřebíčku pouze jako koření, které tvoří součást pokrmů.

Hřebíček může také ovlivnit hladinu cukru v krvi. U lidí s diabetem může eugenol snížit hladinu glukózy v krvi na bezpečnou úroveň, ale v nadměrném množství může hřebíček způsobit hypoglykémii nebo hypoglykémii. Pokud jde o hřebíčkový olej, obsahuje mnohem vyšší dávku eugenolu než celý nebo mletý hřebíček. Buďte tedy s jeho využitím a dávkováním opatrní. Konzumace čistého hřebíčkového oleje může být toxická a vést k závratě, a dokonce i kómatu. Alergie na hřebíček nebo hřebíčkový olej je ale poměrně vzácná.

Jak jíst hřebíček?

Jak vidíte, hřebíček má mnoho dobrých vlastností pro zdraví, takže byste se mu ve svém jídelníčku rozhodně neměli vyhýbat. V jaké podobě si hřebíček dopřát?

  • jako doplněk ke kávě, vínu, kakau

  • vařený ve formě hřebíčkového čaje

  • jako doplněk do koláčům

  • jako doplněk do pokrmů – hřebíček je mimo jiné součástí kari koření, což ukazuje, že může zajímavým způsobem ovlivnit chuť masových pokrmů

  • jako koření do polévek a omáček

  • jako součást marinády na maso a ovoce