Milujete palačinky? S tímto postupem budou chutné, zdravé i dietní

Proteinové palačinky - Shutterstock

Palačinky jsou populárním jídlem, které většina z nás zařadí do kategorie spíše nezdravých jídel. Primárně je to kvůli obsahu cukru, dále také kvůli obsahu mouky, která obsahuje lepek, nebo také kvůli obsahu mléka, které obsahuje laktózu. Pokud právě z daných důvodů si palačinky odříkáte, ukážeme vám, že se dají připravit i zdravěji. A to stále se zachováním jejich dokonalé chuti. Jak na to?

Na klasické těsto zapomeňte

Když byste je chystali podle standardního receptu, neobejdete se bez cukru, mléka a mouky. A to je právě ona nežádoucí kombinace, které se chcete zbavit. Je možnost, nachystat si těsto, které je zdravější? Ano. Existují takzvané proteinové palačinky, které se prodávají například pod značkou KetoMix. Jde o značku známých a poměrně osvědčených dietních jídel, které se pyšní i svou zajímavou rozmanitostí. V portfoliu značky je i produkt, kterým je proteinová palačinka, který je pro vaše potřeby ten pravý.

Jde o sypký výrobek, který jednoduše smícháte s vodou. Příprava těsta je tak otázkou několika desítek vteřin, bez nutnosti přípravy více ingrediencí, bez nutnosti složitého odměřování, nebo odvažování. Jak vidíte, zdravé palačinky nejenom že nejsou složitější než klasické, ale jsou dokonce i jednodušší.

Myslete na zdravý postup přípravy

Správné těsto máte. To ale stále nemusí znamenat, že vaše proteinové palačinky budou zdravé a že budou také dietní. Vše můžete pokazit nesprávným postupem přípravy. Běžně jste zvyklí dát na pánev olej a na tu nalít samotné těsto. A právě olej není to, co by se mělo ve vašem dietním režimu vyskytovat.

Když už, tak by se mělo jednat o kvalitní olivový olej, využívaný za studena, jako doplněk salátů a dalších jídel. Takový se ale nehodí pro tepelnou úpravu. A tak jste odkázáni na ten běžný rafinovaný, který však zakazuje každý dietní, i zdravý jídelníček. Co v takovém případě? Vaším pomocníkem je kvalitní pánev s nepřilnavým povrchem, která umožní přípravu bez tuku. Tu rozehřejte, těsto na ní nalijte a pečte z obou stran.

Nepokazte si palačinky náplní

Povedla se? Pokud ano, můžete proteinové palačinky ihned ochutnat. Už tato klasická, přírodní verze, vás určitě nezklame. My jsme ale uvedli, že si i pochutnáte. A tak přichází na řadu fáze poslední, spojená s využitím správné náplně. Zde si nic nepokazte a zapomeňte na klasické marmelády, džemy, čokoládové, nebo lískooříškové krémy. Jsou plné cukrů a ty jsou špatné.

Jak tedy neudělat nic špatně ani v této poslední fázi? Jak mít palačinky chutné, a stále dietní? Naučte se používat tu pravou náplň. Pokud držíte ketonovou dietu a vyhýbáte se sacharidům, může přijít vhod třeba tvaroh, nebo i obyčejné posypání skořicí. Nebo lze obě ingredience i smíchat. Pokud příliš nebudeme řešit sacharidy, ale budeme hledět na to, aby byla náplň zdravá, může se hodit trocha kvalitního medu, javorový sirup, ale i různé druhy ovoce. Najednou zjistíte, jak i proteinová, původně dietní palačinka, může být lahodná. A dát si ji lze zcela bez výčitek.