Low carb je fenoménem moderní doby

Dukanova dieta

Cítit se lépe, udělat něco pro své tělo, snížit krevní tlak nebo cukr. To je cílem mnoha lidí, ale naplnit takové předsevzetí bývá někdy obtížné. Low carb je vlastně životním stylem, jde v něm o nízký příjem sacharidů, které už nebudou tvořit většinu jídelníčku. Větší prostor dostanou bílkoviny nebo kvalitní tuky, podle toho, jaký směr si vyberete za vlastní. Ideální však bude nic neuspěchat, protože na menší podíl sacharidů si musí organismus postupně přivyknout. Jít rychlými kroky směrem k nule je tedy vlastně kontraproduktivní.

Low carb dieta není jen o počítání kalorií

Zapisovat si každý gram na talíři do speciálního sešitu, konzultovat hodnoty s tabulkami a bát se přidat si sousto navíc. Low carb dieta je naštěstí o něčem docela jiném, jde spíše o volnější styl. Výrazné omezení nebo vyřazení všech jídel s vyšším obsahem sacharidů, jako jsou klasické knedlíky nebo těstoviny a další přílohy je sice žádoucí, ale cesta k němu nevede přes noc. Nekvalitní uzeniny nebo instantní jídla také nejsou v tomto stravování vůbec vítané. S low carb byste se měli zaměřit v co nejvyšší míře na čerstvost surovin. Je to jednoduché, čerstvá a lehká jídla se snadněji tráví.

Low carb versus škrob a limonády

Pitný režim za pomocí limonád udržovat nelze a low carb samozřejmě kalkuluje s tím, že na prvním místě budete mít čistou vodu doplněnou případně o lehké minerálky. Potraviny obsahují ve větším množství škrob jsou také nevhodným řešením. Výsledek pocítíte už brzy, odpolední propad energie se nedostaví v takové míře jako dříve, budete si delší dobu připadat nasycení a ke slovu se už nedostanou ani výkyvy hladiny cukrů, způsobující únavu a malátnost. Mimochodem, pokud vaříte, používejte kvalitní tuky – jako je přepuštěné máslo a olivový olej, vynechejte naopak dříve zavedenou klasiku v podobě slunečnicového oleje. Nízkosacharidová dieta je tu nejen pro ty, kteří chtějí hubnout, ale pomůže i s vytvářením svalové hmoty.