Letošní Velikonoce vejce neodmítejte. Jsou zdravá a pomohou vám hubnout

Velikonoce

S čím jsou spojeny Velikonoce? S řadou tradic, mezi které patří také barvení vařených vajec. Ty následně nejenom zdobí stoly domácností, ale jsou na několik dní i týdnů jídlem, které se pravidelně konzumuje. My vám radíme udělat letošní Velikonoce vařených vajec o poznání více. Budou se vám hodit jak při zdravém jídelníčku, tak i při tom dietním.

Vejce nejsou kalorická

Rozhodli jste se hubnout tím způsobem, že počítáte každou přijatou kalorii a hlídáte si, aby byl jejich příjem hluboko pod výdejem? Pokud ano, vejce vám rozhodně neuškodí. Jedno vajíčko obsahuje zhruba jenom necelých 80 kcal, což je rozhodně hodnota, které se v rámci dietního stravování nemusíte obávat. Naopak.

Jsou skvělým zdrojem bílkovin

Vejce jsou také skvělým zdrojem bílkovin. A to můžete využít hned ve dvou případech. Prvním je ten, že jste se rozhodli sportovat, posilovat a tak potřebujete bílkoviny pro stavbu svalové hmoty. Jednoduše řečeno, pro růst vašich svalů. Tady oceníte, že jedno průměrné vařené vajíčko obsahuje necelých 6,5 gramů bílkovin.

Ty nepřijdou vhod jenom vyznavačům pohybu. Bílkoviny jsou velmi důležité i při dietním režimu, který je označován jako proteinová dieta. Ta je na nich přímo založena. Pokud pátráte po vhodných přírodních zdrojích, jsou to právě vajíčka, která jsou správnou volbou. Velikonoce se tak stanou vašimi oblíbenými svátky.

Sacharidů se nemusíte obávat

U proteinové, nebo chcete-li ketonové diety, ještě zůstaneme. Pro tu jsou vejce jako stvořená nejenom z důvodu vysokého obsahu bílkovin. Zapomínat nelze také na minimální obsah sacharidů. Těch je v jenom vejci asi jenom půl gramu. Tedy skutečné minimum. Díky tomu může být v těle nejenom navozena, ale i dlouhodobě udržována takzvaná ketóza. Stav, kdy tělo jako zdroj energie využívá vlastní tukové zásoby, které jsou tímto způsobem efektivně spalovány.

Vejce jsou také zdravá

Nejenom hubnutí nebo růst svalů jsou důvody, proč do jídelníčku zařadit vejce. Ta je třeba konzumovat i ve chvíli, kdy se chcete stravovat zdravě a chcete mít ve svém jídelníčku vše, co prospívá vašemu tělu. A proč právě vařená vajíčka? Jelikož obsahují vitamín A, dále několik vitamínů skupiny B, stejně jako jsou dobrým zdrojem vitaminů D nebo E. Kromě toho jsou i dobrým zdrojem minerálů, nebo i látek, jako jsou nenasycené mastné kyseliny, či takzvané fosfolipidy.

A jak je to s obávaným cholesterolem?

Možná jste si načetli několik článků o tom, že vejce mohou být i škodlivá. Hlavně tedy jejich bílek, který podle všeho obsahuje nezdravý cholesterol. Ano, obsahuje ho, ale v množství kolem hodnoty 170 mg. Zde připomeňme, že příjem cholesterolu pro člověka, který mu nijak neublíží, je odborníky stanoven na 300 mg. To v praxi znamená jediné – dvě vejce denně vám nijak neublíží.

A navíc – cholesterol se ukrývá jenom ve žloutku, nikoliv v bílku. Vždy tedy máte možnost sníst jenom bílek. Zde však zvažte, že se tím zároveň ochudíte o další prospěšné látky, jako je železo, fosfor, zinek, kyselina listová, ale i vitamíny A nebo D. Při střídmé konzumaci se tedy vajec a jejich cholesterolu opravdu není třeba bát. Navíc klady toto drobné negativum snadno vyváží.