Mix Slim Dieta na 2 týdny - 70 porcí
Celkem 60 jídel (33kč/jídlo) 1x Velký dietní koktejl = 40 jídel 1x Dietní polévka = 10 jídel 1x Dietní omeleta = 10 jídel 3x Příchuť 1x Shaker …
Jedná se o jednu z nejzdravějších polévek. I když je kyselá, vůbec neokyseluje tělo, naopak reguluje pH, zlepšuje imunitu, podporuje trávení a dokonale ovlivňuje střevní mikrobiom. Doporučuje se během období slabosti, během antibiotické terapie, nachlazení a kocoviny, protože vás rychle postaví na nohy, posiluje a zahřeje. Za úspěchem stojí přirozeně fermentovaný kvásek, který polévce díky přítomnosti bakterií mléčného kvašení dodává zdraví prospěšné vlastnosti. Nicméně, to, co dělá kyselou žitnou polévku tak lahodnou a zdravou, zároveň ji dává na seznam jídel zakázaných u lidí s určitými chronickými nemocemi.
Kyselá kvásková polévka z fermentované žitné mouky s přídavkem česneku a koření, pokud se jí s mírou, je velmi zdravá. Zvláště pokud ji připravujete sami nebo z čerstvých a přírodních ingrediencí a nedáváte do ní tučné přísady.
dietní vlákninu, která pomáhá očistit střeva, poskytuje sytost, reguluje metabolismus
bakterie mléčného kvašení, probiotické bakterie
vitamíny ze skupiny B: B1 a B2, E a PP (niacin), ty mají příznivý účinek na nervový systém a správné fungování svalů
mikroživiny: zinek (snižuje cholesterol) a měď, draslík (dobré pro srdce), mangan a vápník (základní stavební kameny kostí a svalů)
5 důvodů, proč jíst tuto polévku
Obsahuje mnoho rostlinných bílkovin, které pomáhají při stavbě a regeneraci tělesných tkání.
Kyselá žitná polévka je také dobrým zdrojem vlákniny, která zlepšuje trávení a pomáhá udržovat trávicí soustavu v dobré kondici. Najdete v ní také vitaminy ze skupiny B, které jsou nezbytné pro správné fungování nervového systému a metabolismu.
Kyselina mléčná, přítomná v kyselé žitné polévce, má příznivý účinek na střevní bakteriální flóru, což může pomoci zlepšit imunitu a předcházet onemocněním.
Kyselá žitná polévka je přírodní probiotikum, obsahuje probiotické bakterie prospěšné pro zdraví. Stojí za to jíst během antibiotické terapie, protože pomáhá obnovit rovnováhu střevního mikrobiomu.
Konzumace kyselé žitné polévky má pozitivní vliv na acidobazickou rovnováhu těla. Normalizuje pH gastrointestinálního traktu, díky čemuž zde nevznikají záněty.
I když se to může na první pohled zdát, kvásková kyselá žitná polévka tělo neokyseluje. Ačkoli název "kvásek" může naznačovat, že kyselá žitná polévka zavádí do těla přebytečnou kyselinu, ve skutečnosti to funguje naopak. Kyselina mléčná může pomoci při acidobazické regulaci, reguluje pH ve střevech, což má příznivý vliv na trávení a imunitní systém.
Kvásek na kyselou žitnou polévku se vyrábí podobným procesem, při kterém vyrábíme kvašenou zeleninu např. ze zelí nebo z okurek. Porce polévky je proto obrovskou dávkou přírodních probiotik (bakterií mléčného kvašení), která podporuje činnost trávicího systému a pohání střeva k práci. Kromě toho probiotické bakterie obohacují střevní bakteriální flóru.
Kvásek z kyselé žitné polévky také ovlivňuje správné fungování jater a žlučníku. Mléčné bakterie z kvásku neutralizují toxické dusičnany a dusitany. Tato polévka podporuje detoxikaci těla.
Je však třeba připomenout, že jíst kyselou žitnou polévku příliš často může vést k nadměrné konzumaci soli nebo tuku, které se přidávají do polévky ve formě slaniny, žebírek nebo klobásy a které mohou mít z dlouhodobého hlediska negativní dopad na zdraví. Kvásková žitná polévka je ve většině receptů polévka bělená smetanou a posypaná škvarky, proto se stává mastným a těžkým pokrmem. Proto by ji lidé s aterosklerózou, vysokým cholesterolem a hypertenzí měli konzumovat s mírou nebo si ji připravit bez přidání živočišného tuku.
Kontraindikací ke konzumaci kyselé žitné polévky je také:
peptická vředová choroba (žaludeční vředy, duodenální vředy)
gastroezofageální reflux (kyselá a těžká polévka zvyšuje příznaky, včetně pálení žáhy a pálení v jícnu)
překyselení, tj. patologická nadprodukce trávicích kyselin.
V případě, že trpíte chronickými onemocněními souvisejícími se stravou, je nejlepší poradit se se svým lékařem nebo odborníkem na výživu, abyste zjistili, zda je kyselá žitná polévka vhodná pro vaši stravu.
500 ml vařené vody
6 lžic žitné mouky (nejlépe celozrnné)
6 stroužků česneku
4 bobkové listy
5 zrn nového koření
Postup: Nasypte mouku do řádně vyčištěné a suché nádoby, do které pak nalijete vodu, přidejte oloupané stroužky česneku, bobkový list a nové koření. Míchejte a zakryjte gázou. Odložte stranou na tmavém, teplém místě. Alespoň jednou denně byste měli kvásek promíchat čistou lžící. Kvásek je připraven k použití po sedmi dnech, kdy začne příjemně vonět a má kyselou chuť. Pokud nespotřebujete všechen kvásek, můžete ho uložit do lednice, ale nejprve nezapomeňte odstranit česnek, bobkový list a nové koření. Kvásek spolu s moukou lze nalít do skleněné láhve nebo nádoby, zakryté gázou a uchovávat v chladničce po dobu až dvou týdnů.
Kmín: Toto aromatické koření nejen dodává polévce zvláštní chuť a vůni, ale také zlepšuje trávení. Zkušené ženy v domácnosti ho přidávají do mastných a těžko stravitelných pokrmů, protože kmín zvyšuje aktivitu trávicích enzymů a uvolňování žluči z jater. Uvolňuje tkáň hladkého svalstva gastrointestinálního traktu a zmírňuje příznaky dyspepsie – křeče, plynatost. Kmín stimuluje chuť k jídlu a usnadňuje vstřebávání živin. Kromě toho jedna nedávná studie ukázala, že extrakt z kmínu také významně zmírňuje příznaky syndromu dráždivého tračníku (IBS).
Majoránka: Kromě chuti má majoránka mnoho vlastností podporujících zdraví, má antivirové a protizánětlivé účinky. Majoránka je skvělým zdrojem vitamínů a minerálů. Obsahuje vitamín C, vitamíny B1 a B2 beta-karoten, stejně jako draslík, železo, vápník, zinek, hořčík, fosfor a mangan. Zvláště cenné jsou v ní obsažené éterické oleje, které zlepšují trávení a podporují léčbu zánětu.
Křen: Čerstvě nastrouhaný kořen křenu doplní chuť kyselé žitné polévky a dělá kyselou žitnou polévku turbo-zdravou. Nenápadný křen skrývá sílu několika vitamínů a mikroelementů. Allylisothiokyanát, který je zodpovědný za ostrou chuť křenu, je sloučenina se silnými antibakteriálními vlastnostmi. Křen se ukázal jako užitečný při léčbě infekcí močových cest. Výsledky výzkumu také naznačují, že křen může zlepšit zdraví dýchacích cest, léčit kašel a dutiny. Nezapomeňte vybrat čerstvý křen, nejlépe ho nastrouhat těsně před přidáním do polévky. Připravený křen ve sklenici smíchejte se smetanou.
Celkem 60 jídel (33kč/jídlo) 1x Velký dietní koktejl = 40 jídel 1x Dietní polévka = 10 jídel 1x Dietní omeleta = 10 jídel 3x Příchuť 1x Shaker …
DailyMix je nutričně vyvážené jídlo s vysokým obsahem proteinu, které vás potěší variabilitou a lahodností příchutí. Neochucený koktejl, ke kterému máte…