KetoMix DailyMix koktejl 30 porcí
DailyMix je nutričně vyvážené jídlo s vysokým obsahem proteinu, které vás potěší variabilitou a lahodností příchutí. Neochucený koktejl, ke kterému máte…
Křen je u nás rozhodně podceňovanou zeleninou. Občas si ho dáme jako doplněk k masu, a to je všechno. Křen si přitom zaslouží mnohem větší pozornost. Jeho zdravotní vlastnosti jsou velmi působivé. Lidé ho k různým účelům používali už před mnoha staletími. Připomeňte si, proč stojí za to sáhnout po křenu.
Křen je druh rostliny z rodiny brukvovitých, křupavý, je známý svojí ostrou chutí a vůní. Ve srovnání s ostatními z této skupiny se vyznačuje dlouhým, masitým, jasně žlutým kořenem (bílým v průřezu) a velkými, svěžími, zelenými listy (mohou dosáhnout délky až 100 cm). Předpokládá se, že křen pochází z jihovýchodní Evropy, ale dnes se nachází téměř všude. A určitě se v celém světě využívá pro vylepšení chuti pokrmů. Tato brukvovitá zelenina, která zahrnuje křen (kromě ní také všechny druhy zelí, květák, brokolice, tuřín nebo například ředkvičky) je mimořádně cenná. Obsahuje například velké množství glukosinolátů, u kterých bylo prokázáno, že hrají důležitou roli v chemoprevenci rakoviny. Málokdo ví, že každý den můžete použít nejen kořen křenu. Mladé výhonky, listy a květy této rostliny jsou také jedlé. Křenové listy se používají například v různých druzích salátů, jako doplněk k uzeninám a rybám, stejně jako pro moření okurek nebo v procesu pečení chleba.
Křen lze klasifikovat jako tzv. superpotraviny. Tento termín se používá k popisu nezpracovaných potravin přírodního původu, bohatých na různé složky, které mají příznivý účinek na lidské tělo. Vzhledem k mnoha přínosům pro lidské zdraví se křen také někdy nazývá „slovanský ženšen.“ Jaké cenné ingredience můžeme najít v křenu? Především:
vitamín A, skupiny B (včetně kyseliny listové), C, E a K, vápník, železo, draslík, hořčík, fosfor, sodík, zinek, mangan, selen, síru. Stojí za to vědět, že křen obsahuje mnohem více vitamínu C než populární citrusové plody, a to pomeranče nebo citrony.
Léčivé vlastnosti křenu bohužel nejsou široce známy. Zaměřme se ale i na jeho další výhody. „Slovanský ženšen“ se používá v medicíně po staletí. Proč? Křen, jak je uvedeno, má protirakovinné účinky v důsledku přítomnosti glukosinolátů a isothiokyanátů, které inhibují růst rakovinných buněk. Synigrin, který je také součástí nejcennějších rostlinných složek, je silný antioxidant, který bojuje proti poškození buněk způsobenému volnými radikály. Tyto reaktivní molekuly mohou zvýšit riziko mnoha onemocnění, včetně rakoviny, když se jejich hladiny v těle příliš zvýší. Výzkum naznačuje, že sloučeniny křenu mohou zabránit rozvoji rakoviny tlustého střeva, žaludku, jater, pankreatu nebo plic. Stojí však za zmínku, že protirakovinné vlastnosti křenu jsou stále předmětem zájmu výzkumníků.
Allylisothiokyanát, který je zodpovědný za ostrou chuť křenu, je sloučenina s antibakteriálními vlastnostmi. Výzkum ukazuje, že dokáže účinně bojovat proti řadě nebezpečných mikroorganismů a bakterií, včetně bakterií E. coli, H. pylori a salmonelly. Kromě toho může být křen užitečný při léčbě infekcí močových cest. Je to proto, že kromě antibakteriálních vlastností má zároveň i diuretický účinek. Výsledky výzkumu také naznačují, že křen může zlepšit zdraví dýchacích cest. Jedna studie zjistila, že doplněk obsahující sušený křen a lichořeřišnice byl stejně účinný při léčbě akutních sinusových infekcí a bronchitidy jako tradiční antibiotikum.
Již zmíněné antioxidanty mají také posilující účinek na imunitu organismu. Společně s vysokým obsahem vitamínu C pomáhají produkovat a stimulovat aktivitu bílých krvinek, které jsou zásadní pro silný imunitní systém. Některé biosloučeniny obsažené v křenu mají také příznivý vliv na krevní oběh. Kromě toho křen má nízký glykemický index, nízký obsah kalorií. Stimuluje práci trávicího systému a urychluje metabolismus. Zesiluje sekreci trávicích šťáv a zabraňuje plynatosti.
Není pochyb o tom, že je nejlepší sáhnout po čerstvém křenu, ne po tom ze sklenice. Ačkoli při tření křenu můžete prolévat moře slz, v takové formě, jak zdůrazňují odborníci, bude pro vás mnohem cennější. Pro chuť se do strouhaného křenu přidává trocha soli, cukru, vína nebo jablečného octa, citronové šťávy nebo kyseliny citronové. V této podobě však křen nemusí vyhovovat všem. V takových případech se doporučuje smíchat ho i s jemně strouhanou, vařenou řepou. Červená řepa s křenem je výborná. Pokud se však rozhodnete koupit křen ve sklenicích, přečtěte si etikety. Čím méně složek bude mít produkt, který pořídíte, tím lépe.
Díky svým léčivým vlastnostem je křen také součástí doplňků stravy.
Sáhnout po křenu jen jednou za rok je škoda. Ale zase to s křenem nemůžete přehánět. Nejdůležitější je umírněnost. Zejména proto, že je to křupavá zelenina. Tato zelenina, i když je velmi zdravé, neměla by být konzumována příliš často, a to kvůli přítomností goitrogenům, látkám, narušují činnost štítné žlázy, které mohou snížit množství jódu v těle. Proto nebudou dobrou volbou pro lidi s problémy se štítnou žlázou, zejména s hypotyreózou, tedy její sníženou činností. Křen může dráždit ústa, nos nebo gastrointestinální trakt. Jeho konzumace by se měli také vyhnout lidé, kteří trpí žaludečními vředy, pálením žáhy, zánětlivým onemocněním střev, infekcemi nebo jinými onemocněními gastrointestinálního traktu.
Křen, konzumovaný ve velkém množství, může způsobit zvracení, průjem a nadměrné pocení. Aplikuje se externě, přímo na kůži (například bělí pihy, skvrny nebo změnu barvy kůže), může způsobit podráždění a alergické reakce.
DailyMix je nutričně vyvážené jídlo s vysokým obsahem proteinu, které vás potěší variabilitou a lahodností příchutí. Neochucený koktejl, ke kterému máte…
Proteinový koktejl na hubnutí je neochucený, k němu si prosím vyberte ZDARMA příchutě. Intenzitu chuti a sladkost volíte sami přidáním nebo ubráním…