Jezte kvašenou zeleninu a ovoce! Superpotraviny ze sklenice

Kysané zelí v zimě

Kvašené potraviny jsou rozhodně jedním z nejzdravějších produktů, které si navíc můžete poměrně jednoduše připravit sami doma, přitom náklady na tento proces jsou poměrně minimální. Kromě toho, že obsahují mnoho vitamínů, jsou také přirozeným zdrojem probiotik pro tělo. Co dělá nakládané potraviny tak zdravými? Jaké ovoce a zeleninu můžete nakládat a jak přitom postupovat?

Co je kvašená potravina neboli siláž?

Siláží rozumíme všechny potravinářské výrobky, které vznikají v důsledku fermentačního procesu. Přirozeně obsažený cukr v zelenině a ovoci, se v průběhu fermentace rozkládá na kyselinu mléčnou za účasti bakteriálních kultur. Jeho výroba v nakládaných produktech znamená, že nedochází k vývoji mikroorganismů a hnilobných bakterií škodlivých lidskému tělu. Naopak, vzniká velice zdravý produkt, který je všestranně prospěšný našemu zdraví.

Střevní mikroflóra vám poděkuje

Zelenina a ovoce, které jsme silážovali, tedy nechali projíte procesem fermentace, mohou být vhodné ke spotřebě po mnoho měsíců a zachovávají si přitom svoje chuťové a zdravotní hodnoty. To je nespornou výhodou těchto produktů. Nekazí se a můžete je mít ve spíži k dispozici, když na ně dostanete chuť nebo se rozhodnete udělat něco pro svoje zdraví – to jejich konzumací nepochybně splníte, poděkuje vám například vaše střevní mikroflóra. Kromě toho se hodí jako skvělý doplněk mnoha pokrmů. Kromě obsahu mnoha vitamínů je siláž snadno stravitelná, a především velice bohatá na vlákninu, která má příznivý vliv na lidský trávicí systém – nejenom na střevní mikrobiom, podporuje rovněž peristaltiku střev.

Šťávu rozhodně nevylévejte

Kromě toho je siláž nízkokalorická, takže může být úspěšně zařazena do menu lidí na dietě. Během fermentace ztrácejí fermentované produkty cukr, tudíž jim velmi výrazně ubývají kalorie, což je pro ty, kteří chtějí hubnout, velmi pozitivní zpráva. Jedna miska kvašeného zelí nebo kvašená středně velká okurka vašemu tělu dodá pouze 12 kalorií. Takže máte-li v úmyslu shazovat nadbytečné kilogramy, rozhodně kvašené potraviny zařaďte do jídelníčku. Klidně každý den, rozhodně tím nic nezkazíte. Šťáva z kvašených potravin je stejně zdravá, protože během procesu silážování do ní také vstupují cenné složky, což je důvod, proč pitná voda z nakládaných okurek nebo zelí je pro tělo stejně prospěšná. Určitě ji proto nevylévejte do odpadu, jak to bohužel spousta lidí dělá. Vaše tělo z ní získá spoustu užitečných látek, rozproudí váš metabolismus.

Kvašenou zeleninu na kvalitní pokožku a zdravou krev

V těchto produktech najdete opravdu hodně vitamínů ze skupiny B, které jsou užitečné pro látkovou výměnu. Podporují trávení sacharidů, tuků i bílkovin, tedy všech tří makroživin.

Kromě toho pravidelná konzumace nakládaných produktů ovlivňuje stav vlasů a nehtů a také zvyšuje vstřebávání železa, takže se doporučuje pro osoby trpící anémií. Zelenina a ovoce připravené tímto způsobem se doporučují zejména pro lidi, kteří se potýkají s gastrointestinálními problémy. Četné bakteriální kultury, které se nacházejí v siláži, jsou přírodními probiotiky a mají velice příznivý účinek na střevní bakteriální flóru, čímž posilují imunitu celého těla.


Siláž snižuje cukr a cholesterol v krvi

Nakládané produkty regulují vstřebávání cukrů do krve, takže jsou to produkty doporučené pro prevenci a léčbu diabetu. Cukrovkáři by tedy měli zpozornět a tyto potraviny ve svém menu neodmítat. Za druhé bakterie nacházející se v nakládaných pokrmech mají pozitivní vliv také na regulaci hladiny cholesterolu v krvi. Přeměňují ho na steroly, což způsobuje pokles špatných ukazatelů, V případě, že jste u sebe při krevních testech zaznamenali vysokou hladinu špatného LDL cholesterolu, také se kvašené zelenině ovoci nebraňte. Prospěje vám.

Kvašené není pro každého

Znamená to tedy, že si nakládané potraviny může dopřát skutečně každý bez rozdílu? Ne, tak tomu bohužel není. Navzdory mnoha pozitivním vlastnostem podporujícím zdraví by měla být spotřeba nakládaných produktů pečlivě zvažována především pacienty s hypertenzí, tedy s vysokým krevním tlakem. Vysoký obsah sodíku znamená, že jejich nadměrná konzumace může vést k dalšímu zvýšení krevního tlaku, a to je v tomto případě samozřejmě naprosto nežádoucí. To však neznamená, že by se tito pacienti měli siláže zcela vzdát, ale konzumovat je pouze s mírou. Během silážování také dochází k produkci histaminu, proto lidé alergičtí na něj by měli být obzvláště opatrní při konzumaci siláže. Opět to ale neznamená, že ji musí zcela vynechat.

Jaké produkty lze nakládat?

Siláž je spojena především s okurkami a zelím, alespoň tyto potraviny jsou u nás nejznámější a nejčastěji konzumované. To ale rozhodně neznamená, že byste se měli soustředit jenom na ně. Ve skutečnosti je totiž spektrum zeleniny širší. Zkuste si proto doma naložit třeba:

  • řepu

  • rajčata

  • ředkvičky

  • cukety

  • cibuli

  • citrony

Zásady správného zpracování

Abyste mohli správně připravit siláž doma, musíte si pamatovat několik nejdůležitějších pravidel kvašení, bez jejich dodržování nikdy nedocílíte kvalitního výsledku. Která to jsou?

  • výrobky určené pro kvašení musí vždy obsahovat cukry

  • anaerobní podmínky by měly být co nejúzkostlivěji udržovány (co nejtěsnější hnětení zeleniny nebo ovoce do sklenice)

  • silážování musí vždy probíhat při pokojové teplotě

  • okurky určené k nakládání musí obsahovat v dostatečném množství vodu a sůl