Jezte čínské zelí a vyhněte se problémům se štítnou žlázou

Shutterstock.com - Zeleninový salát, fresh salát

Čínské zelí se vyznačuje jemnou chutí a křupavostí a v naší zemi je proto velice oblíbené. Můžete být konzumován syrový nebo vařený. Stává se přísadou mnoha lahodných salátů, lahodných masových pokrmů nebo zdravých sendvičů. V kuchyni je využitelná na spoustu rozmanitých způsobů. Stojí také za to vědět, že tato oblíbená zelenina obsahuje mnoho cenných vitamínů a minerálů a má řadu benefitů pro vaše zdraví. Nedoporučuje se však všem. Kdo by neměl jíst čínské zelí a proč?

Je čínské zelí zdravé?

Čínské zelí je poddruhem zelí z rozsáhlé rodiny zelí. Pochází ze severní části Číny a Japonska, ale v kultivaci se v současnosti rozšířilo téměř po celém světě. Pěstuje se hlavně v oblastech s mírným podnebím, kde již dávnou stalo nedílnou součástí spousty chutných pokrmů. Můžete z ní připravit různé saláty, ale také je kombinovat s masem, zeleninou nebo těstovinami. Zkrátka využití je velmi pestré. V čínském zelí najdete mnoho vitamínů a minerálů, které mají celkově příznivý vliv na celkové zdraví. Kdo a proč by měl čínské zelí zahrnout do svojí stravy a kdo se mu naopak musí vyhnout?

Příznivé vlastnosti

Jaké jsou vlastnosti čínského zelí? Nabízí jich celou řadu, například působí:

  • protizánětlivě

  • antibakteriálně

  • je účinným antioxidantem

  • snižuje rizika srdečních onemocnění.

To ale není zdaleka všechno. Deriváty glukosinolátu a polyfenoly, které jsou přítomny v čínském zelí, také působí proti rozvoji určitých typů rakoviny v raných stádiích. S největší pravděpodobností tato zelenina také podporuje ochranu před metabolickými chorobami.

Na nervy, dobré trávení a bystré oči

Čínské zelí také povzbuzuje správné fungování lidského těla i dalšími, jinými způsoby:

  • podporuje práci imunitního systému

  • podporuje trávení

  • podporuje práci nervového systému

  • zmírňuje záněty v ústní dutině

  • podporuje správné fungování očí

  • pomáhá předcházet kardiovaskulárním onemocněním

Čínské zelí lze jíst syrové, ale také po uvaření nebo naložení. Samozřejmě v syrové podobě vám předá nejvíce nutričně hodnotných látek, ale ani nakládané rozhodně není špatnou volbou. Můžete v této podobě ve spíži k dispozici na dobu, kdy čerstvé zrovna nebude na trhu k dostání. Pokud ho budete vařit, vařte ho pouze velmi krátce, aby si pokud možno zachovalo svoji typickou křupavost a nezhadrovatělo, potom jeho výživová hodnota i chuť v takovém případě klesají k nule a ztrácí význam ho do jídla přidávat.

Nutriční hodnoty čínského zelí

Jaké nutriční hodnoty se skrývají v čínském zelí? Stojí za to vědět, že obsahuje tolik vitamínu C jako citron, což vás možná překvapí, ale skutečně je to tak. O důvod víc, proč ho v jídelníčku rozhodně nevynechávat. Najdeme v něm také:

  • vitamín A

  • vitamíny skupiny B

  • vitamín K

  • draslík

  • vápník

  • sodík

  • hořčík

  • fosfor

  • železo

  • zinek

  • měď

  • selen.

Čínské zelí je navíc skutečně nízkokalorické. Obsahuje také bioaktivní látky, jako jsou glukosinoláty, fenolické sloučeniny, karotenoidy a chlorofyl.

Povolené i při dně

Dna je zánět kloubů, který je způsoben ukládáním krystalů urátu sodného. To je zapřičiněno příliš vysokou koncentrací kyseliny močové v těle. Dna je jinak známá jako artritida nebo dna. Při léčbě této nemoci hraje velkou roli správná strava. Některé produkty jsou zakázány, nicméně čínské zelí je jednou ze zelenin, které mohou jíst lidé s dnou. Většina zeleniny se vyznačuje nízkým nebo středním obsahem purinů, takže nezvyšuje koncentraci kyseliny močové, nicméně jsou druhy, kterým je lepší se vyhnout. Čínské zelí ale žádné riziko nepředstavuje.

Jak jsou na tom pacienti se štítnou žlázou?

Čínské zelí je zdrojem mnoha vitamínů a minerálů. Jeho charakteristická chuť z něj činí častého hosta na stolech v mnoha domácnostech. Je však třeba vědět, že lidé trpící hypotyreózou, tedy sníženou činností štítné žlázy, by měli omezit jeho spotřebu. Všechny křupavé zeleniny se jim nedoporučují. Glukosinoláty obsažené v čínském zelí, nazývané přírodní pesticidy, mohou mít vologenní účinek. Inhibují produkci tyroxinu, což snižuje činnost štítné žlázy a následně způsobuje její hypertrofii. Glukosinoláty také inhibují vstřebávání jódu z potravy.

A co diabetici?

Počet diabetiků roste exponenciálně, to je obecně známou a bohužel velmi smutnou skutečností. Klíčovou roli v léčbě této nemoci hraje správná strava. Stojí za to vědět, že čínské zelí je doporučeným produktem ve stravě diabetiků – kvůli své nízké energetické hodnotě. Ve 100 g čínského zelí najdeme také pouze 3,2 g sacharidů, z nichž více než polovina je vláknina. Doporučuje se proto nejenom nemocným s cukrovkou i lidem, kteří dodržují zdravou redukční dietu.

Kdo nemůže jíst čínské zelí?

Kontraindikace ke konzumaci čínského zelí je ale například gastritida nebo žaludeční vředy. Čínské zelí by také nemělo být mícháno s mléčnými výrobky. V takové situaci se může někdy objevit nevolnost nebo průjem. Také by nemělo být podáváno dětem mladším jednoho roku.

Navzdory četným výhodám, které má čínské zelí, škodlivost této zeleniny pro lidi s nemocnou štítnou žlázou způsobuje, že se by se jí opravdu měli vyhnout. Progoitrin obsažený v něm, tj. jeden z glukosinolátů, interferuje s absorpcí jódu tělem a může způsobit snížení činnosti štítné žlázy, což je u nemocných s touto diagnózou naprosto nežádoucí. Naštěstí existují jiné druhy zeleniny, kterou si pacienti s touto chorobou mohou bez obav v hojné míře dopřát.