Je možné jíst nezralé avokádo? Pravda o exotickém ovoci a jak využít olej z něj

Ketonová dieta a avokádo - Shutterstock

Avokádo získává u nás stále větší popularitu. Přidáváme ho do salátů, mažeme dužinu na toast a také připravujeme salsu. Avokádo zkrátka dobývá naše domácnosti. Populární prohlášení však říká, že konzumace nezralého ovoce může skončit zdravotními problémy. Jaká je pravda? Co se stane poté, když sníte nezralé avokádo?

Jak chutná nezralé avokádo?

Avokádo je všestranné ovoce, které funguje dobře s mnoha jídly a přináší celou řadu zdravých živin. Především draslík, měď, vitamín B6 a foláty. Ne každé avokádo je však stejně bezpečné. Jak zjistit, zda je avokádo dobré? Dobré ovoce je takové, které není příliš tvrdé ani příliš měkké. Nezralá avokáda jsou velmi tvrdá a hořká, což je důvod, proč nebudou chutnat příliš dobře. Ovoce by mělo mít jednotnou barvu kůry bez tmavých skvrn. Vnitřek dobrého avokáda by měl být nazelenalý. Hnědé nebo šedé nitě nebo skvrny naznačují, že ovoce je shnilé.

Zdravotní komplikace nehrozí

Podle populárního prohlášení byste neměli jíst nezralé avokádo. Je to pravda? Jíst nezralé ovoce znamená plýtvat jeho chuťovým potenciálem, a tím házet peníze do kanálu, avokádo, místo jemné chuti a krémové konzistence se změní na hořkou kaši, kterou bude obtížné úplně rozdrtit. Ve výsledku si tak vůbec nepochutnáte a skutečně jenom vyhodíte peníze. Mnohem lepší je koupit správně zralé avokádo nebo ho nechat dozrát. V nezralém avokádu se naštěstí nenacházejí žádné toxiny, které by mohly uškodit vašemu zdraví. Ovoce určitě nepovede k vážné otravě. Zdraví lidé se nemají čeho bát.

Trik pro rychlejší zrání

Existuje snadný způsob, jak z nezralého avokáda během několika dní udělat ideální ovoce přesně vhodné ke konzumaci. Pokud pro vás nehraje roli čas, stačí dát ovoce do hnědého papírového sáčku, zavřít klipem a nechat ho na kuchyňské lince po dobu 3 nebo 4 dnů. Během této doby avokádo přirozeně uvolňuje ethylen, chemickou látku zodpovědnou za zrání. Pokud chcete trochu rychlejší efekt, vložte do sáčku několik jablek nebo banánů spolu s avokádem a podobně těsně uzavřete klipem. Přítomnost jiných plodů uvolňujících ethylen způsobí, že avokádo dozraje ještě rychleji – za pouhé dva dny nebo dokonce jeden den.

Jak zjistit, zda je avokádo dobré?

Nejjednodušším testem pro kontrolu stavu avokáda bude lehký stisk prstem na ovoci. Pokud se na chvíli vytvoří důlek a pak se vrátí do předchozího tvaru – hoďte ho do nákupního košíku. To je dostatečný důkaz, že avokádo je zralé a chutné. Dovoz avokáda se zvyšuje, tento plod získává mezi lidmi stále širší popularitu.

Olej ze semen avokáda

Avokádo není jen chutné a výživné ovoce, guacamole a veganská náhražka másla, ale také superpotravina – produkt bohatý na zdravé živiny. V jeho složení najdeme vitamín A, C, E, K a H a vitamíny ze skupiny B. Ale nejenom jeho dužina je cenná – pokladnice vitamínů a dobrých mastných kyselin semeno tohoto ovoce, ze kterého se lisuje olej podporující zdraví. Kdo konkrétně by měl tento tuk zahrnout do každodenní stravy? Lidé, kteří se potýkají s vysokým cholesterolem a aterosklerózou a jejich klouby trpí.

Avokádový olej – co to je?

Avokádový olej je produkt, který stojí za to používat nejenom v kuchyni. Jedná se o skutečnou vitamínovou bombu, která může podpořit léčbu psoriázy, ekzémů nebo problémy s klouby. Na trhu jsou dva typy avokádového oleje – nerafinovaný olej (tmavší) a rafinovaný olej (světlejší). Stojí za zmínku, že jejich aplikace je mírně odlišná. První z nich bude dobře fungovat jako doplněk do salátů, sendvičů nebo polévky, ale není vhodný k vaření. Pokud máte v úmyslu smažit v avokádovém oleji, vyberte rafinovaný druh.

Vlastnosti oleje ze semen avokáda

Avokádový olej je považován za jeden z nejzdravějších olejů na světě. Ve svém složení obsahuje především vitamín A, C, vitamíny B, stejně jako kyselinu listovou a lutein, který má pozitivní vliv na zrak. Není však pochyb o tom, že sůl z avokádových semen je především vynikajícím zdrojem vitamínu E. Předpokládá se, že jedna polévková lžíce oleje pokrývá až 40 % denní potřeby tohoto vitamínu. Rozhodně byste proto měli avokádo zařadit do svého jídelníčku, může vám velmi pomoci.

Na co olej používat?

Avokádový olej by měl být nejenom v naší kuchyni, ale také v domácí lékárničce. Může být použit v případě srdečních problémů, vysokého cholesterolu, vysokého krevního tlaku, nemocných dásní a problémů se zrakem. Avokádový olej je také často doporučován pro artritidu. Zajímavým příkladem je Francie, kde má olej status léku. Olej se také doporučuje pro léčbu kožních problémů a citlivé nebo alergické pokožky, nemocné. Avokádový olej může urychlit hojení ran a minimalizovat strie a jizvy.

Avokádový olej pro pokožku

Díky svému cennému složení se olej ze semen avokáda používá také v kosmetickém průmyslu. Výrobek lze použít samostatně, např. ve formě domácího tonika nebo přísady do masky, nebo zakoupit v drogerii s hotovými výrobky obsahujícími avokádový olej. Olej dokonale hydratuje a tonizuje pokožku.  Některé studie také naznačují, že olej ze semen avokáda může urychlit léčbu ekzému a psoriázy. Dalším použitím oleje je péče o vlasy. Pravidelně používaný olej ze semen avokáda pomáhá léčit lupy, hydratuje vlasy a minimalizuje vypadávání vlasů.