Jarní dieta: Načerpejte sílu z čerstvých plodin

Shutterstock.com - cibule

Zima přináší jeden nešvar. Během ní jste určitě dávali přednost svému pohodlí a lidově řečeno jste se rozežrali. Nyní otráveně přebíráte šatník a zjišťujete, že vám oblečení v pase nějak nepadne. Příčinou je samozřejmě skutečnost, že jste přes zimu zkrátka a jednoduše přibrali. Jarní jídelníček by měl tyto hříchy s trochou úsilí odstranit.

Příchod jara znamená, že tělo velmi často trpí deficitem vitamínů. V zimě se jimi zkrátka nestačí dostatečně zásobit. I když je celá řada zeleniny a ovoce k dispozici i v chladném období, jde o skleníkové výpěstky, které zdaleka nedosahují nutričních hodnot jako plody vypěstované na jarním a letním sluníčku, které jim dodává potřebnou energii. Útlum zažívá také imunita. Tělo si zvyká na přechod z chladného období do tepla, což je pro něj dost náročným procesem spojeným s jarní únavou. Proto potřebujete doplnit vitamíny, posílit imunitu, abyste přechodné období zvládli bez onemocnění.

Radikální řez se nevyplácí

Jak se ale vypořádat s tím, aby se vaše tělo co nejrychleji adaptovalo na nové podmínky? Postupujte po jednotlivých krocích. Radikální řez se rozhodně nedoporučuje. Kdo z vás si myslí, že když jednou týdně třeba nasadí odlehčovací den, kdy bude jíst jenom ovoce a zeleninu, pít ovocné a zeleninové šťávy a den poté se opět vrátí ke svému obvyklému nezdravému životnímu stylu, dělá chybu. Jeden pokus o odlehčení nic nevyřeší. Zároveň není vhodně připravit tělu radikální šok. Pokud jste si dopřávali tučná a sladká jídla a najednou je ze dne na den budete chtít vyměnit za stravu plnou zeleninu a ovoce, vaše tělo se bude bránit.

Pomalá výměna je lepším řešením

Organismus bude reagovat, protože na změnu stravy není zvyklý. Vy také velmi rychle pocítíte hlad, protože jste zvyklí dopovat se sacharidy a tuky a odlehčená strava vám nestačí. Proto je třeba na lehčí jídelníček přecházet postupně. Například si nejprve dopřát více zeleniny k večeři, pak třeba přidat ovoce k snídani, v další etapě potom přidat zeleninový salát k obědu. Pomalou a nenásilnou formou tak měníte nezdravá jídla za jejich nutričně bohatější a zdravější variantu.

Nezapomínejte na správnou skladbu jídelníčku

Nahrazovat tučné a sladké potraviny ovocem a zeleninou je sice v pořádku, ale má to také jedno úskalí. Ve hře je také udržení správné skladby jídelníčku, aby vaše tělo dostalo všechno, co potřebuje. Proto nejde výměnu provádět bezhlavě. Vždy myslete na to, aby jarní strava byla snadno stravitelná a nezatěžovala zbytečně trávicí ústrojí, ale zároveň obsahovala dostatek bílkovin, sacharidů, nenasycených tuků, vitamínů, stopových prvků a minerálů.

Rezerva je vyčerpaná

Co se děje s vaším tělem na začátku jara? Trávicí systém nadměrně zatěžují těžko stravitelná jídla typická pro chladné období. Na trávení a vylučování toxických látek z těla ven je třeba vynaložit skutečně maximum energie. Tím pádem má váš organismus spoustu práce. K tomu, aby se odpadní látky dostaly z těla, mu poslouží zbylá rezerva antioxidantů a minerálů. Jenže ta se velice rychle vyčerpává už během zimy. Stručně řečeno, na jaře už tělu z těchto rezerv nezbývá téměř nic a bez nadsázky mele z posledního. Proto všechnu dostupnou energii investuje do odbourávání odpadních látek pryč z těla.

Ušetřete svému tělu práci

Výsledkem je, že když všechno padne na vylučování toxinů, nezbývá už mnoho na další procesy. Proto posilování imunity a regenerace orgánů pokulhává. Přechodem na jarní lehčí jídelníček tak pomáháte tělu tyto procesy zvládnout. Z těchto důvodů je jarní dieta velice užitečným prvkem. Lepší skladbou jídelníčku ve prospěch snáze stravitelných lehčích pokrmů tělu ušetříte práci. Nebude muset investovat tolik energie do odbourávání odpadních látek, protože budete jíst zdravěji. Díky tomu pak zbude více energie posílení imunity a očistu orgánů.

Soustřeďte se na místní plodiny

Jakou jarní dietu si vybrat? Samozřejmě je k dispozici celá řada různých možností a je jenom na vás, kterou si vyberete. Obecně je velmi doporučením maximálně využít dostupných lokálních surovin. Proč tedy volit třeba zeleninu od místních farmářů místo dovezeného exotického ovoce? Jednoduše proto, že na místní plodiny je vaše tělo zvyklé a dokáže maximálně využít jejich potenciál v podobě vitamínů, minerálů, stopových prvků. Na exotické plodiny není vaše tělo zvyklé. Musí se na ně teprve adaptovat, takže ještě neumí jejich potenciál plně využít.

Zkuste jarní cibulku i kořenovou zeleninu

Lokální plodiny vám dodají přísun vitamínů v té správné formě, kterou dokážete zpracovat a dobře ji znáte. Na co tedy vsadit? Velkou sílu má jarní cibulka. Už roste polníček a řeřicha, růžičková kapusta. Na záhonech se daří vypěstovat první chutné jarní ředkvičky. Další plodinou je rovněž hlávkový salát. Nesmíme zapomenout ani na kořenovou zeleninu jako je mrkev a petržel. Kromě toho se vyplatí sáhnout i do říše bylin, které také nabízejí široké uplatnění, jako třeba mladé kopřivy.

Proč zvolit jarní dietu?

  • Naladíte se na nové roční období, zajistíte očistu svého organismu

  • Farmářské trhy vám nabídnou široký sortiment zeleniny i ovoce

  • Odstraníte deficit vitamínů a minerálů po zimě

  • Nastartujete proces odbourávání zimních kilogramů

Na co si dát pozor:

  • Hlídejte si podíl důležitých látek jako jsou nenasycené tuky, kvalitní bílkoviny a komplexní sacharidy.

  • Dostupnost jarních sezónních potravin nemusí být všude stoprocentní, proto je třeba se zásobit

  • Není vhodné jíst jenom zeleninu, musíte si zajistit všechny složky správné výživy

Třídenní jídelníček na jaro:

Snídaně: Celozrnný rohlík, krůtí šunka, rajče

Dopolední svačina: Jablko

Oběd: Kuřecí roláda plněná zeleninou, růžičková kapusta, salát z cherry rajčátek a polníčku

Odpolední svačina: Mrkvový salát

Večeře: Jarní salát s vejcem, ředkvičkami, ledovým salátem a cherry rajčátky

Snídaně: Celozrnný chléb s Lučinou a jarní cibulkou, ředkvičky

Dopolední svačina: Hruška, chia semínka

Oběd: Rizoto s kuřecím masem, baby karotkou, kukuřicí a hráškem

Odpolední svačina: Kedlubnový salát

Večeře: Vývar s kousky kuřecího masa a zeleninou

Snídaně: Vaječná omeleta, řeřicha, cherry rajčátka

Dopolední svačina: Jablko, směs různých druhů oříšků

Oběd: Pečený pstruh, bylinkové brambory, listy hlávkového salátu

Odpolední svačina: Salát z jarních kopřiv

Večeře: Polévka z pórku s vejcem

Omezíte sacharidy a tuky

Můžete si třeba jarní dietu dopřát na několik dní, týden či čtrnáct dní. Přitom můžete do jídelníčku zařadit co nejvíce čerstvých jarních plodin řeřichou a kopřivami počínaje a ředkvičkami konče. Nejde přitom primárně jenom o shazování v zimě nabraných kilogramů, ale také o očistu těla. V zásadě nastupujete stravovací režim s nízkým obsahem tuků a sacharidů.