Chia Shake Dietní balíček na 2 týdny - 70 jídel
Dietní balíček a jídelníček na 2 týdny – 70 dietních jídel. Dietní plán na 14 dní, pro tyto diety: Keto dieta, Proteinová dieta, Dukanova dieta a…
Potraviny jsou pro nás zdrojem energie a živin. Protože vlastně tvoří přirozený přírodní protijed na mnoho nemocí. Mohou ale na druhou stranu také nemálo přispět ke zdravotním potížím. Jak je to možné? Že byste něco takového nikdy neřekli? Všechno záleží především na tom, na jakou dietu vsadíte. Správně vybraná strava je vždy klíčová u každé choroby, jinak tomu není ani i v případě srdečně-cévních onemocnění. Zkrátka abyste nemoc úspěšně zkrotili, musíte zvolit vhodný jídelníček. V případě sýrů jde hlavně o hladinu HDL, LDL cholesterolu a triglyceridů v krvi. U kardiovaskulárních nemocí je její hodnota nesmírně důležitá. Jaké sýry smíte jíst, když hladina cholesterolu ve vaší krvi překročila bezpečnou normu?
Výběr produktů do jídelníčku je zásadní pro naše zdraví a životní pohodu, zejména pokud vaše zdravotní parametry nedosahují optimálních hodnot. Jedním z nejzávažnějších prohřešků proti normě je příliš vysoká hladina cholesterolu v krvi, která výrazně zatěžuje srdce a celý kardiovaskulární systém. Jedná se o velmi časté onemocnění, a to nejenom u nás, ale v celé Evropě. Koneckonců, neléčená nebo špatně zvládnutá srdeční onemocnění jsou stále jednou z nejčastějších příčin úmrtí.
Životní styl má obrovský vliv na hladinu cholesterolu v krvi. Důraz by měl být kladen na fyzickou aktivitu a správný model výživy. Lidé, kteří konzumují velké množství nasycených tuků, jejichž zdrojem jsou živočišné produkty (tučné červené maso a plnotučné mléčné výrobky, včetně sýra), mají rozhodně větší pravděpodobnost akumulace cholesterolových plaků v cévách a vzniku aterosklerózy. Znamená to, že při zvýšené hladině cholesterolu musí být sýr vyloučen ze stravy? Ano, všechno tučné by mělo být z jídelníčku vyškrtnuto – to se týká nasycených tuků živočišného původu. Existuje však několik sýrů, kterých se nemusíte vzdát. Které to jsou?
Tento univerzálně použitelný sýr bude fungovat nejenom ve slaných, ale i ve sladkých pokrmech. Vyznačuje se jemnou, nenápadnou chutí, proto může být mozzarella součástí mnoha pokrmů, dobře totiž ladí dohromady s mnoha různými potravinami. Chutná skvěle v salátech – nejen zeleninových, ale také s přídavkem ovoce a ořechů. Může se stát cenným a chutným doplňkem k jednomu z nejjednodušších jídel, tedy těstovinám s pestem – například z medvědího česneku – a s cherry rajčaty. Bude fungovat v nejběžnějších sendvičích, podávaných za studena nebo zapečených. Podává se na teplém toastu s nakrájenými hruškami a drcenými vlašskými ořechy, což může být lahodná, snadno a rychle připravená večeře, a to jak pro každý den, tak občas jako pochutina ke sklence dobrého vína. Mozzarella je dobrým zdrojem bílkovin. Malá porce (30 g) tohoto sýra poskytuje více bílkovin než sklenice mléka, ale to není největší výhoda pro lidi se zvýšenou hladinou cholesterolu. Nejdůležitější je, že mozzarella má zanedbatelný obsah nasycených mastných kyselin (pouze 3 g / 100 g produktu).
Originální sýr feta, stejně jako mozzarella, má nízký obsah cholesterolu a nasycených mastných kyselin (3 g / 100 g sýra). Stojí však za to se blíže podívat na produkt, který vkládáte do nákupního košíku. V prodeji jsou sýry, které mohou vyvolat dojem, že se jedná o sýr feta. Na obalu těchto výrobků je uvedeno: „sýr typu feta“ nebo „salátový sýr“. Stává se, že jsou dvakrát nebo někdy dokonce třikrát levnější než původní feta, ale nemají jeho přesné vlastnosti, což je podstatné zejména pro osoby se zvýšenou hladinou cholesterolu v krvi. Proto vybírejte jenom originální fetu s přesně deklarovaným složením. Feta má výraznou chuť. Je dobrým doplňkem do sendvičů, salátů, těstovin, stejně jako pokrmů s přídavkem ovoce. Lidé, kteří se nebojí experimentovat s novými příchutěmi, mohou kombinovat rozdrobenou fetu s kvalitním ovocným džemem a vytvořit lahodnou náplň pro sladké i suché koláče, palačinky nebo vafle. Nezapomeňte však, že s takovými lahůdkami, zejména se zvýšeným cholesterolem, je nutné pracovat umírněně. Nadváha a obezita oslabují srdce.
Tvaroh nebo tvarohový sýr je dobrou volbou pro lidi s příliš vysokou hladinou cholesterolu v krvi. Tyto potraviny mají vysoký obsah bílkovin a zanedbatelné množství tuků, včetně malého množství nasycených mastných kyselin a cholesterolu. Ricotta je skutečnou pochoutkou pro Italy. Stojí za to tento sýr vyzkoušet. Je nutričně hodnotný a má nízký obsah nasycených kyselin, což má velký význam pro osoby s hyperlipidémií. Nejlepší volbou, stejně jako u jiných sýrů, je polotučná. Proč? Tučná je nevhodná ze zřejmých výše popsaných důvodů. V odstředěných sýrech, bez nosiče chuti, kterým je tuk, je zase často značné množství chemických potravinářských přídatných látek, které nikomu nepřidají na zdraví.
Ricotta má vynikající mazlavost, můžete ji využít jako sendvičový sýr. Šlehaná se podává jako krémový dezert s vysokým obsahem bílkovin. Niťových sýrů mají známe spoustu druhů. Nejčastěji na ně narazíte ve formě „copánků“ nebo plochých proužků, které lze snadno oddělit od sebe. Může jít o sýr obvykle vyráběný z kombinace mozzarelly a čedaru, někdy i samotnou mozzarellu. Niťové sýry jsou nízkotučné, obsah tuku v nich obvykle nepřesahuje 5 g / 100 g výrobku. Můžete je jíst samotné nebo je přidat do salátů.
Dietní balíček a jídelníček na 2 týdny – 70 dietních jídel. Dietní plán na 14 dní, pro tyto diety: Keto dieta, Proteinová dieta, Dukanova dieta a…
Proteinový koktejl na hubnutí je neochucený, k němu si prosím vyberte ZDARMA příchutě. Intenzitu chuti a sladkost volíte sami přidáním nebo ubráním…