KetoMix Proteinové chipsy s příchutí cibulky
Zapomeňte na mastné chipsy, po kterých vám bude tak akorát těžko. Dopřejte si hned od začátku vašeho hubnutí stejně křupavou, ale o dost lepší svačinku.…
Nedávno jsme se zabývali tím, jaké ryby jsou zdravé jenom zdánlivě, protože bohužel často mohou obsahovat hodně toxinů. Týká se třeba lososa nebo tuňáka, kterého často jíme v konzervované podobě, ale také tilápie nebo pangasia. V současné době vrcholí přípravy na Vánoce, které má většina lidí spojeny s rybou, která bude putovat na štědrovečerní stůl. Jaké ryby tedy můžete zvolit a být si přitom zároveň jisti, že opravdu máte zdravý pokrm?
Ryby jsou důležitou součástí pestré stravy, jsou bohaté na vitamíny a minerály. Jíme je velmi málo. Odborníci zdůrazňují, že bychom ryby měli konzumovat dvakrát týdně. Nejde tedy jenom o kapra, který je štědrovečerní klasikou. Ten patří rozhodně k dobrým volbám. Z nutričního pohledu obsahuje velké množství kvalitních, a přitom zároveň lehce stravitelných bílkovin. Obsah tuku v něm navíc bývá poměrně nízký, zejména pokud si vyberete menší rybu. Najdete v něm hodně vody, od 50 až do 83 %, průměrně zhruba 70 %. Tuku pak bývá 1-35 %. Ryby, které mají více vody, zároveň mívají méně tuku. Kapra řadíme mez středně tučné ryby s obsahem 2-9 % tuku.
V kaprovi najdete vitamíny ze skupiny B, které podporují činnost nervové soustavy, dále vitamín D, který zvyšuje imunitu a pomáhá předcházet osteoporóze. Pouhých 20 dkg této ryby pokryje naši denní spotřebu vitamínu A, který podporuje náš zrak, Dále jsou v něm obsaženy minerály jako draslík, fosfor, železo, zinek, selen, síra a mangan. Pochopitelně nechybí žádané omega-3 kyseliny. Pokud jde o toxiny, vyskytuje se jich minimum. Nejlepší je volit kapry, kteří se živí přirozeným způsobem než uměle přikrmované. Měl by vás také zajímat původ kapra. Pokud jde o tepelné úpravy, zapomeňte na smaženého a zkuste něco zdravějšího, třeba grilovaného nebo ideálně připraveného na páře.
Jaké další ryby mohou obohatit štědrovečerní tabuli? Chcete-li opustit sladké vody a zkusit nějaké mořské produkty, variantou může být makrela, která je vedle tresky, sleďů nebo lososů jedna z nejoblíbenějších ryb. Má krémově zbarvené chutné maso, jež většina z nás zná hlavně v uzené verzi. Dá se jíst v pečené či konzervované podobě, ale i grilovaná či smažená. Hojně se s ní setkáte i ve formě salátů, hodí se do sendvičů. Najdete v ní spoustu bílkovin a omega-3 mastných kyselin, dále obsahuje vitamíny skupiny B včetně B12, vitamín D, železo, hořčík, fosfor, draslík, selen (100 g uzené makrely obsahuje až 80 % denní poptávky po tomto prvku).
Studie ukázaly, že ti, kteří pravidelně jedí makrely, mají nižší krevní tlak a nižší hladinu cholesterolu v krvi, a to díky obsahu omega-3 kyselin. Především DHA čili kyselina dokosahexaenová, se významně podílejí na rozvoji a činnosti nervové soustavy. Konzumace těchto ryb a mořských plodů podporuje kognitivní funkce a má pozitivní vliv na paměť a koncentraci. Zároveň zastavuje anémii, podporuje růst kostí a snižuje riziko diabetu 2. typu a posiluje imunitu.
Pokud můžete, kupte si čerstvou makrelu, i když se s ní bohužel častěji setkáte v uzené, případně konzervované podobě. Když budete nakupovat, zajímejte se o to, odkud ryba pochází. Pátrejte, kolik je v ní obsaženo rtuti. Bohužel makrela má někde tendence sloučeniny tohoto těžkého kovu ukládat. Těhotné a kojící ženy by se proto měly této ryby raději vyvarovat. Dalším rizikem je i to, že makrela mívá hodně histaminu, hormonu zodpovědného za alergické reakce. Zvláště vysoké hladiny histaminu se nacházejí v uzené makrele, proto by se jí měli vystříhat lidé s intolerancí na tuto látku. Dále v ní narazíte na puriny, které jsou nevhodné pro lidi trpící dnou.
Kromě makrely můžete sáhnout i po sledích. Tyto ryby obsahují zdravé a snadno stravitelné bílkoviny, množství vitamínů, minerálů a omega-3 kyselin. Sledi se nevyznačují obsahem rtuti a dalších těžkých kovů. Může si tedy tuto rybu vychutnat každý? Je čerstvý, solený, nakládaný sleď jednou z nejzdravějších potravin? Je jisté, že sleď je výborným zdrojem bílkovin, pochopitelně také esenciální mastné kyseliny, dále v něm nechybí vitamíny, které se rozpouštějí v tucích, a to vitamíny (A, D, E a K), z minerálů je to jód, zinek a železo. Rizikem je, že běžně komerčně dostupní solení sledě mají velmi vysoký obsah sodíku.
Bohužel se stravujeme tak, že konzumujeme hodně vysoce zpracovaných potravin, které obsahují velké množství soli. Ta je v potravinářství určena nejenom k dochucování pokrmů, ale slouží i jako levný konzervant. Sůl je přítomna i v cukrovinkách a mnoha dalších potravinách, ve kterých ji vůbec neočekáváme. Nadměrné množství soli v potravě znamená nárůst rizika vzniku hypertenze a jiných onemocnění srdce, například aterosklerózy. Příliš mnoho soli znamená zátěž nejenom pro srdce, ale i pro ledviny.
Proto když sledě, tak raději čerstvého, nesoleného. Je to mnohem zdravější. Kdo by se měl solených ryb, a tentokrát nejde jenom o sledě, vyvarovat? Především lidé s hypertenzí, arteriosklerózou a dalšími kardiologickými nemocemi, dále osoby po infarktu myokardu nebo cévní mozkové příhodě, těhotné ženy, kojící matky, malé děti. Vždy se vyplatí vsadit na čerstvé ryby. Marinovaní sledi, kteří jsou v běžném prodeji, mají různou nutriční kvalitu. Mohou se značně lišit ve složení. To je proto dobré vždy zkontrolovat. Marináda zároveň bývá plná konzervantů a barviv, což pro lidské zdraví není dobré. Pozor také na alergii na sledě. Mezi její nejčastější příznaky patří otoky a kožní onemocnění v podobě vyrážky, zarudnutí, svědění kůže.
Zapomeňte na mastné chipsy, po kterých vám bude tak akorát těžko. Dopřejte si hned od začátku vašeho hubnutí stejně křupavou, ale o dost lepší svačinku.…
V balíčku, který vám v kombinaci s dalšími složkami diety KetoMix zajistí kompletní stravu na tři týdny, najdete balení proteinového koktejlu a tři volitelné…