KetoMix Proteinový koktejl na 4 týdny
Proteinový koktejl na hubnutí je neochucený, k němu si prosím vyberte ZDARMA příchutě. Intenzitu chuti a sladkost volíte sami přidáním nebo ubráním…
Na svátečním vánočním stole nikdy nechybí bohatá nadílka ovoce, které zpravidla zobeme jako odlehčení jídelníčku a doplnění vitamínů. Měli bychom si ale v obchodě vybrat kvalitní ovoce. Jak na to? Ne všechno ovoce dostupné v obchodech je stejně zdravé a chutné a m stejné množství vitamínů a minerálů. V supermarketech vás určitě upoutají hromady ovoce. Jejich aranžéři sázejí hlavně na to, že všechno pěkně vypadá a tím vás jako zákazníky chtějí přilákat ke koupi. Ovšem chuť a také čerstvost produktů může mnohdy zaostávat.
Jak nakupovat zeleninu a ovoce, které potěší svou chutí, a navíc budou zdravé a bezpečné pro naše tělo? Nabízíme vám několik tipů, které je třeba dodržovat při nakupování. Po kterých plodech tedy bez obav sáhnout? Základem pro nákup chutného a zdravého ovoce by měla být především sezónnost. Mnoho druhů ovoce můžete zakoupit v obchodě po celý rok. Pocházejí však ze skleníků, ve kterých se provádí pěstování bez půdy.
Sazenice nejsou umístěny v zemi, ale v nádobách se speciálním substrátem nebo v minerální vlně, často také podpořené pesticidy nebo chemickými směsmi hnojiv. Nemají také přístup k přirozenému světlu. Skleníkové ovoce je proto nutričně chudší a méně chutné než to, které roste v přírodních podmínkách v závislosti na ročním období. Pokud si chcete plody vychutnat, stojí za to koupit sezónní produkty. Sáhněte po jahodách a třešních v červnu, rybízu nebo malinách v červenci. Pak si budete jisti, že produkty, které kupujete, jsou hodnotné a co je nejdůležitější, také mnohem levnější než ty, které kupujete mimo sezónu.
Nezabývejte se příliš vzhledem. Pokud je jablko vyleštěné a svítí nepřirozeně a vypadá téměř dokonale, ve skutečnosti nebude tak skvělým produktem, jak se zdá na první pohled. Ovoce byste měli vybírat podle hmotnosti, protože těžší ovoce je šťavnatější. U některých druhů je nejlepším ukazatelem zralosti barva. To bude případ ananasu nebo banánů. Obojí by mělo být žluté, nikoliv nazelenalé. Jak si vybrat nejchutnější meloun? Zralý, sladký a chutný bude jen ten, který má žlutou skvrnu. Vyberte si pouze pomeranče s pupkem. To je znamení, že z nich vzniklo další ovoce a jsou jistě uvnitř velmi sladké. Kromě toho byste se neměli bát vůně ovoce v obchodě. Ananas, mango, melouny a jiné tropické ovoce musí mít opravdu sladkou, exotickou vůni. Teprve pak si můžete být stoprocentně jisti, že budou právě zralé a chutné.
Některé druhy ovoce bývají bohužel kontaminovány pesticidy. Odborníci na výživu jsou toho názoru, že i když jsou tyto sloučeniny považovány za jedovaté látky, v malých množstvích zase nepředstavují tak velkou hrozbu pro lidské zdraví. Měli byste ale vědět, jaké ovoce zařazovat do každodenní stravy o něco méně právě z výše uvedených důvodů, tedy kvůli zbytkovému množství pesticidů. Velmi důležité je také znát způsoby, jak z povrchu ovoce zbytky pesticidů odstranit.
Pesticidy jsou chemické přípravky na ochranu rostlin, které při konzumaci v malých množstvích většinou neohrožují lidské zdraví. Jejich akumulace v těle, zejména jde-li o větší množství, však přináší mnoho nepříznivých účinků na lidské zdraví. Akumulace chemických látek v zažívacím traktu může časem, když se nahromadí, způsobit některé druhy rakoviny, problémy s udržením plodu v těhotenství a jeho správným vývojem, zhoršit vývoj u dětí, ovlivnit poruchy reprodukčního, endokrinního, imunitního a centrálního nervového systému. Dobré je vybírat v obchodě bio ovoce, protože u produktů pocházejících z ekologického zemědělství je použití pesticidů velice omezené. Takže minimálně 85 % takových plodů pesticidy vůbec neobsahuje.
Světová zdravotnická organizace zase uvádí, že pesticidy jsou potenciálně toxické pro jiné organismy, včetně lidí, takže při konzumaci produktů, které jsou jejich zdrojem, je třeba být obezřetný. Někdy mohou být dokonce příčinou smrti v důsledku otravy. Hlavně řada starších pesticidů může ulpět v půdě i vodě na dlouhá léta. Podle posledních zpráv se stopy pesticidů nacházejí až v polovině potravinářských výrobků dostupných na trhu, takže je obtížné je zcela vyloučit ze stravy. Stojí však za to vědět, které ovoce je nejvíce kontaminováno. Jsou to především hrozny, jahody, hrušky, maliny, grapefruity, pomeranče, jablka, broskve, nektarinky.
Aby významná část reziduí pesticidů byla z ovoce odstraněna ještě před konzumací, mělo by být nejprve důkladně omyto. To platí i pro ty druhy, které vyžadují loupání slupky, tedy třeba pomeranče. Bohužel třeba u pomerančů nebo jablek mohou být pesticidy i v dužině. Jestliže k vaření do kuchyně potřebujete citrusovou kůru, měli byste vždy sáhnout po bio ovoci. Myjte ovoce vždy pod tekoucí teplou vodou a nechejte ho tam alespoň 30 sekund. Dobré je také ovoce v průběhu mytí třít rukama. Měli byste ale vědět, že některé chemické přípravky na ochranu rostlin jsou hydrofobní, tj. nerozpustné ve vodě. Potom mytí bohužel nesplní svůj účel. V tom případě stojí za to použít vodu s přídavkem jedlé sody, octa nebo kyseliny citronové. Ve vodě s těmito přísadami můžete ovoce klidně i chvíli vylouhovat, někteří odborníci doporučují až 10 minut v takové lázni. Taková směs pomůže odstranit většinu chemických zbytků pesticidů z ovoce a zeleniny.
Proteinový koktejl na hubnutí je neochucený, k němu si prosím vyberte ZDARMA příchutě. Intenzitu chuti a sladkost volíte sami přidáním nebo ubráním…
Bio nudle ve tvaru špaget s konjakem, v nálevu. Je to hotový výrobek s nízkou energetickou hodnotou. Neobsahují cukr, tuk, lepek ani sůl. Skládá se prakticky…