Jak se stravovat na podzim, abyste nepřibrali?

Proteinové polévky

S podzimem a přibývajícími sychravými dny roste riziko, že začnete nabírat nadbytečné kilogramy a v zimě tento trend jenom potvrdíte. Klesá totiž možnost sportování venku a když prší a je nevlídno, málokdo má chuť vyrazit třeba běhat nebo i na obyčejnou procházku. Zkracující se den, kdy se brzy stmívá, ráno pozdě rozednívá a teploty klesají navíc podporuje chuť zalézt domů do vytopené kuchyně a dát si nějakou kalorickou bombu. Jak se s takovými záludnostmi podzimu vypořádat a nezískat nadváhu?

Na letní stravování zapomeňte

Na podzim se potřebujete zahřát. Vaše tělo se musí aklimatizovat na chlad, připravit se na blížící se zimu. Kdysi bylo samozřejmé, že lidé před zimou trochu přibrali, protože v chladném období nebylo tolik zdrojů potravy a oni potřebovali mít zásoby na přežití zimy. I proto se trocha tuku navíc hodila. Dnes už ale tohle neplatí. Potravin máme dostatek po celý rok a nežijeme v jeskyni nebo středověkém hradě, který je obtížné vytopit. Proto je důležité zvládnout přechod do zimy a nepřibrat. Se studenými saláty nebo jogurty s minimálním obsahem tuku se vám ale tento přechod rozhodně nepodaří, Budete-li se i nadále stravovat letním způsobem, bude to kontraproduktivní. Tělo se touto stravou nezahřeje, a proto budete o to víc toužit po sladkém a tučném. Proto je důležité přejít na teplou stravu, která si ale s pravidly zdravé výživy dobře rozumí.

Vynechte ochlazující potraviny

Zapomeňte také na potraviny, které mají ochlazující efekt, a to jsou mléčné výrobky a sladkosti a tropické ovoce. Budete-li je konzumovat, tělo si bude chtít dobít chybějící energii a tím více budete mít chuť na tučné a sladké. Vyjmenované kategorie potravin totiž mají ve vašem organismu ochlazující efekt. Zeleninu ze svého jídelníčku ale rozhodně nevynechávejte, ale nejezte ji nikdy studenou. Můžete ji vařit, ideálně krátce na páře, kde neztratí tolik cenných živin, ale také dusit nebo péct. Dobrou volbou je i ovoce, zejména to sezónní a české. Můžete si připravit skvělé kompoty z jablek, hrušek, nebo švestek.

Vsaďte na dýňovou polévku, zelňačku a pokrmy z cukety

Vařte si zeleninové polévky a využijte pro ně pokud možno čerstvé sezónní suroviny. Nastává čas dýní a dýňová polévka má vynikající chuť. Stejně tak zelňačka. Zelí může být zdrojem vitamínu C po celou zimu. Kvašené skvěle čistí organismus a podporuje hubnutí. Výborná je červená řepa, i z ní si můžete uvařit skvělou polévku. Zapečená zelenina se sýrem a šunkou může být skvělou a zdravou večeří a tečkou za končícím dnem. Podobně dušená zelenina, třeba s kuřecím masem je další variantou, jak jíst na podzim zdravě a chutně. Výbornou zeleninou, které má v teplé kuchyni velice široké uplatnění, je cuketa, vyzkoušet můžete i patisony, zkrátka všechno, co právě dozrálo na záhoncích.

Koření nastartuje spalování

Užitečným pomocníkem, jak se zahřát, je také koření. Nebojte se si na podzim připravit ostřejší a trochu pálivější jídla, řada druhů koření má totiž zahřívací efekt, a navíc také povzbuzuje spalování, proto má hubnoucí efekt. Běžně používanou klasikou je samozřejmě pepř a paprika, ale můžete sáhnout i po dalších. Při přípravě jídel také nešetřete s česnekem, cibulí a křenem. Z exotičtějších koření je výborný mletý zázvor, chilli, kari, kurkuma. Ve sladkých jídlech zahřívá skořice, vanilka, hřebíček nebo badyán.

Vyměňte grog za bylinkový čaj

Uvařit si horký nápoj do oblíbeného hrnečku a zalézt si do ušáku s knihou nebo se dívat na oblíbený film nebo seriál, to je pro spoustu ideální pohodové zakončení sychravého podzimního dne. Vystříhejte se ale horkých nápojů jako punč, grog nebo svařák, které dodávají jenom prázdné kalorie v podobě velkého množství cukru, ale jejich výživová hodnota je nulová. Dopřejte si bylinkové čaje, které vás zahřejí a s kvalitním medem budou i skvěle chutnat. Vyberte si bylinky, které zároveň pomáhají s hubnutím, ať už jako jednodruhové čaje nebo ve směsích.

Nápoje na podporu metabolismu

Kontryhelový čaj působí pozitivně na zažívání, odvodňuje, povzbuzuje metabolismus, což je pro dobré spalování organismu důležité. Také uklidňuje rozjitřenou psychiku. Čaj z ostropestřce mariánského podporuje funkci jater, napomáhá i snižování cholesterolu. Látkové výměně napomáhá čaj z kopřivy. Vykazuje silné močopudné účinky, čistí krev i organismus a kladný vliv má i na hladinu krevního cukru, takže jeho přínos ocení i diabetici.

Jak zaženete chuť na sladké a odvodníte se?

Dalším účinným nástrojem k úpravě glykémie je smetanka lékařská, tedy pampeliška, která kromě toho pomáhá tvorbě žaludečních šťáv, činnosti slinivky břišní, jater a ledvin. Na ztlumení chuti k jídlu a úpravu trávení je velmi užitečná máta peprná. Díky ní nebudete trpět zvýšenou chutí na sladké. Výbornou kombinací na zlepšení metabolismu je čajová směs pampelišky a máty. Čaj z břízy pomáhá odvodňování, takže březové lístky jsou také oblíbenou součástí hubnoucích směsí, ale vyskytují se i jako jednodruhový nápoj.