Mix Slim Dietní koktejl - 40 porcí
Mix Slim dietní koktejl na hubnutí pro keto dietu s vysokým obsahem bílkovin. Ketonový koktejl Vás zasytí na 3 - 5 hodin.
I když pandemie covidu zhatila mnoha cestovatelům plány, nyní se situace uvolňuje a spousta lidí má zase chuť cestovat a vyráží na jih Evropy. Kromě příjemného pobytu u Středozemního moře, kdy se vaší prioritou stává jde i o změnu stravy. Můžete vyzkoušet něco nového, zdravějšího, co vám může do budoucna prospět.
Sluníčko, které nám dává teplo a vybízí nás k pohybu, odlehčující slaná voda, to všechno nám nahrává ve chvíli, kdy chceme něco udělat se svojí váhou. Jde o skvělou inspiraci, protože ať vyrazíte na jih Evropy kamkoliv, do oblíbeného Chorvatska, Řecka, Itálie nebo jinam, rozhodně vám prospěje ochutnat zdejší stravu. Tamní obyvatelé totiž většinou nemají zvýšený cholesterol, se kterým my tak často bojujeme. Proto také tolik neinklinují ke kardiovaskulárním chorobám. Je to dáno především odlišným složením stravy. Stručně řečeno jde o středomořskou dietu.
V čem spočívá tajemství této diety? Především musíme podotknout, že nejde vlastně o typickou dietu, ale o odlišný životní styl od toho našeho. Svoji roli v tom hraje i podnebí na jihu Evropy. Italové, Řekové, Chorvati, ale i další jižanské národnosti nezažívají tak silné zimy jako my. Z toho pramení, že se nepotřebují před zimou tolik předzásobit jako to činíme my. I proto také na rozdíl od nás, kteří jsme v minulosti mnohdy dávali přednost nasyceným živočišným tukům právě i kvůli zásobám na přežití nelehkého ročního období, preferují nenasycené rostlinné tuky – především olej z oliv, které v těchto krajích bohatě rostou.
Jde tedy o jedinečnou příležitost, jak nezdravé tuky vyměnit za zdravé. Olivový olej je samozřejmě dnes k dostání i u nás. Vymlouvat se na cenu je ale nesmysl. K sehnání je nyní olivový olej dobré kvality za přijatelnou cenu, a to jak panenský za studena lisovaný, tak i třeba z pokrutin určený k tepelným úpravám. Zkrátka je z čeho vybírat a tvrzení, že nic adekvátní kvality u nás není k sehnání, je nepravdivé. Proto se zkuste porozhlédnout v obchodě po olivovém oleji, a to jak panenském, který uplatníte ve studené kuchyni, tedy pro přípravu rozmanitých salátů, tak i po oleji pro teplou kuchyni.
Jádrem středomořské stravy ale není pochopitelně jenom v používání v tamních krajích široce dostupného olivového oleje. Jedná se o celkové složení stravy, které vychází z místních zdrojů. V tomto případě jde hlavně o dary moře a ryby. I když i u nás už tyto potraviny dostanete, a to hlavně ve zmrazené podobě, samozřejmě to není ono. Pochopitelně zmrazené ryby a mořské potvory mají za sebou určitou cestu, která je sice v dnešní době poměrně rychlá, ale přesto trvá jistou dobu. Od moře k nám na talíř je prostě poměrně dlouhá vzdálenost, která se potom zákonitě promítá do ceny, ale nejenom to. Pokud by se k vám na talíř dostaly ryby nebo mořské plody, které by nebyly dostatečně čerstvé a navíc nevhodně upravené, zahráváte si se zažíváním.
V přímořských destinacích popisovaný problém odpadá. Ryby a dary moře jsou zde mnohem levnější než u nás, právě proto, že je jich zde dost a jsou čerstvé. Proto je na místě je ochutnat. Výhodou je, že je máte čerstvé a připravené podle nejlepších středomořských receptů. Jihoevropská kuchyně dává přednost nejjednoduššímu zpracování. Vychází z čerstvých surovin. Přidává se minimum ingrediencí a všechno se připravuje jenom krátce, aby se z výchozích potravin ztratilo co nejméně živin a vitamínů. Důraz je kladen také na velké množství zeleniny v pokrmech. Italové milují rajčata, čerstvá a chutná, kromě toho třeba i lilek, papriky, artyčoky, dýně nebo křen.
Jak vyzkoušet středomořskou dietu přímo v místě pobytu? Záleží na vás, co máte rádi. Spousta lidí jí ryby jenom minimálně a dary moře jsou pro ně něco nepředstavitelného. Proto okusit na dovolené něco jako carpaccio z chobotnice je velmi odvážným kouskem. Zůstaňte proto u tradičnějších pokrmů. Zkuste nejdříve ryby, které znáte z domova, a teprve později se pusťte do experimentů v podobě exotičtějších pokrmů. Ryby obsahují velké množství nenasycených mastných kyselin.
Jak tedy přistupovat ke středomořské dietě u nás doma? Nejsnazší je volit dietu bez darů moře. I tak ale můžete vymyslet jídelníček, který naplní předsevzetí v podobě velkého množství nenasycených tuků. Zkuste odlehčené recepty s rybami. Nasytí vás kvalitními bílkovinami i dostatkem zdravých tuků. Součástí jihoevropské stravy je v hojné míře zelenina a luštěniny – i tuhle zásadu byste měli dodržet. Stejně tak nechybí lehké drůbeží maso, především kuřecí, to je další skvělý nápad. Máte rádi obyčejný chleba s máslem? Zkuste zdravější jihoevropskou variantu – nakapejte si na chleba olivový olej. Všechny popisované změny vedou ke zlepšení životního stylu. Vaše cévy a srdce vám za ně poděkují.
Na jihu Evropy je naprosto běžné, že k polednímu i večernímu jídlu, tedy k obědu i večeři obdržíte mísu zeleninového salátu, kterou si můžete dochutit podle potřeby olivovým olejem nebo různými drinky. Přitom nejde o malou mističku jakou znáte od nás, ale skutečně velkou misku, minimálně jako naši polévkovou. Porce zeleniny – salátu vlastně nahrazuje přílohu, která se u nás tradičně konzumuje k masu. Nejčastěji je zelenina servírována syrová, ale setkáte se i s dušenými nebo pečenými zeleninovými pokrmy jako je třeba zapečený plněný lilek.
Dalším typickým rysem středomořské kuchyně je skutečnost, že všechno vychází z lokálních čerstvých potravin. Polotovary a instantní suroviny zde prakticky nemají místo. Pokrmy staví na bylinkách a čerstvém koření. Obojí dokáže povzbudit metabolismus směrem k lepším výkonům. Zároveň koření a byliny podporují trávení. Stejně důležitým efektem je skutečnost, že Jihoevropané dávají před sladkostmi přednost ovoci, kterého si dopřávají štědré porce. Místo chipsů zobou oříšky, ovšem nepražené a nesolené, a také semínka. Dominují samozřejmě ryby, vepřové a hovězí se vyskytuje minimálně.
Její součástí jsou zdravé nenasycené tuky.
Zeleniny obsahuje proti našim zvyklostem mnohem více.
Vsází v maximální míře na čerstvé regionální suroviny.
Snaží se o to, aby tepelná úprava byla co nejkratší a jídlo v jejím důsledku nebylo ochuzeno o příliš mnoho živin.
Dodržování této stravy je v našich českých podmínkách je složité, některé suroviny (dary moře) jsou obtížněji dostupné a nemusí být čerstvé.
Jak v případě darů moře, ta i celé řady ryb bohužel platí, že se jejich ceny pohybují značně vysoko, můžeme si je dopřát jenom občas.
Je to možná pro někoho překvapivé, ale i tady lze přibrat, a to v případě, že budete přehánět konzumaci ovoce, sýrů a ořechů.
Ve stručnosti se dá říci, že k základům středomořské stravy řadíme především pestrost stravy, maximální důraz je kladen na kvalitu a čerstvost výchozích surovin. Samozřejmostí je velké množství vlákniny a kvalitní nenasycené tuky. Snažte se přizpůsobit středomořskou stravu našim podmínkám. Věnujte více pozornosti rybám, a nemusí to být vždy jenom mořské, i kvalitním olejům – zde kromě olivového můžete zkusit i oleje z našich luhů a hájů, třeba slunečnicový či řepkový. Podstatné je, že středomořská strava nabízí vítanou inspiraci, jak změnit svůj jídelníček ve prospěch zdravějšího. Myslet si ale, že přechod na stravu plnou ryb a zeleniny znamená okamžitý úbytek velkého množství kilogramů také zcel neplatí. S kilem týdně už si ale poradí.
Mix Slim dietní koktejl na hubnutí pro keto dietu s vysokým obsahem bílkovin. Ketonový koktejl Vás zasytí na 3 - 5 hodin.
DailyMix je nutričně vyvážené jídlo s vysokým obsahem proteinu, které vás potěší variabilitou a lahodností příchutí. Neochucený koktejl, ke kterému máte…