Jak funguje trávení? Co dělat při překyselení nebo nedostatku kyseliny v žaludku?

Nejčastěji je výsledkem nedostatku vitaminu B12. Je charakterizován bolestmi hlavy a závratěmi, pálením jazyka, nedostatkem chuti k jídlu a náhlou ztrátou hmotnosti.
Překyselení a pálení žáhy jsou nemoci naší doby. Nadváha, snadný přístup k lahůdkám a požitkářství na jedné straně a neustálý stres a nervy na straně druhé – to vše může mít za následek nadbytek kyseliny chlorovodíkové v žaludku.

Podobné příznaky

Mnoho lidí si stěžuje na překyselení a pálení žáhy spojené s přebytečnou kyselinou. Nicméně, na hypoacidita, tj. její nedostatek v žaludku – téměř nikdo, protože nevíme, že taková nemoc vůbec existuje. Tělo se necítí dobře ani s překyselením, ani s hypoaciditou. Kromě toho mohou být příznaky nedostatku a přebytečné kyseliny podobné. V obou případech se brzy po jídle objevují potíže zahrnující pocity plného břicha, pocity kamení v žaludku, nadýmání, plynatosti nebo nevolnosti. Onemocnění může být doprovázeno poruchami trávicího systému: objeví se průjem nebo zácpa – nebo střídavě obojí. Oba tyto stavy jsou spojeny se špatným trávením jídla, které se buď shromažďuje do tvrdé fekální hmoty, která ve střevech posouvá jenom velice obtížně, nebo je naopak tak dráždivá pro střeva, že se ji snaží co nejdříve odstranit. Nicméně, trávicí nedostatečnost, i když nepříjemná, není nejhorší v hypoaciditě.

Hrozí nedostatek železa

Dlouhodobé účinky poruch trávení jsou nebezpečnější. Začněme tím, že kyselina chlorovodíková se dostane do každé buňky jídla, které jíme, a rozloží je. Tímto způsobem střeva mohou vstřebávat živiny. Pokud potravina není řádně zpracována žaludkem, její složky nebudou jednoduše absorbovány nebo budou absorbovány pouze v malé části. Dlouhodobé překyselení proto může vést k nedostatkům, které jsou zdraví nebezpečné! Může se například objevit nedostatek železa a v jeho důsledku anémie, která se projevuje dušností, závratěmi a rychlejším srdečním tepem. Nedostatek železa souvisí se skutečností, že naše tělo ho získává hlavně z masa, které je velmi obtížně stravitelné, když chybí kyselina chlorovodíková.

Často chybí i hořčík

Při překyselení také často chybí hořčík, což způsobuje horší svalovou práci, křeče v lýtkách, ale také poruchy srdečního rytmu. Zinek je také méně absorbován, což má za následek problémy s imunitou, kůží a vlasy, a vápníkem, který ohrožuje horší stav kostí a zubů, ale také prodloužení doby srážení krve a srdeční poruchy. Zhoršení imunity je doprovázeno nedostatkem vitaminu C, jehož absorpce závisí na správném trávení. Při nedostatku kyseliny chlorovodíkové v žaludku je mnohem snazší získat alimentární, parazitární, plísňové infekce a poruchy střevní mikroflóry. Kyselina chlorovodíková má více funkcí, nejenom, že usnadňuje trávení jídla. Chrání také gastrointestinální trakt. Je to druh bariéry, která neprochází patogenními mikroorganismy, které pronikly do těla prostřednictvím potravin – bakterií, virů, hub a parazitů.

Ohroženi jsou senioři

Nejzranitelnější vůči problémům s nedostatkem kyseliny chlorovodíkové jsou starší lidé, u kterých žaludeční sliznice funguje hůř. Studie ukázaly, že po dosažení věku 60 let si až 60 % lidí stěžuje na příznaky hypoacidity. Po osmdesáti letech se toto číslo zvyšuje na 80 %. Další skupinou jsou lidé, kteří jsou léčeni pro překyselení. Léky, které inhibují žaludeční kyselinu, skutečně zmírňují pálení žáhy a bolest související s překyselením v horní části břicha, ale často fungují až příliš dobře. Tak účinně inhibují sekreci kyseliny chlorovodíkové, že z překyselení potom upadnete do stavu hypoacidity. Proto by se s touto léčbou mělo postupovat opatrně.

Příčinou může být zánět

Tělo si rychle zvykne na sníženou hladinu trávicích šťáv. Návrat na normální úroveň vnímá jako nepříjemný, proto raději funguje v pohodlnějších podmínkách. Hypoacidita se také vyskytuje v důsledku zánětu. Může se vyvinout, když bakterie, jako je salmonela nebo shigella, vstoupí do žaludku. Léčba hypoacidity začíná určením, co ji způsobuje, a odstraněním příčiny, jako je léčba bakteriální infekce nebo zánětu. Pokud je hypoacidita způsobena užíváním léků, musí být léčba přerušena. Pacienti, kteří trpí hypoaciditou, se zvláště přísně doporučují užívat speciální tinkturu kyseliny chlorovodíkové, které spolknete jednu lžící během každého jídla. Zdravá a pestrá strava a správné stravovací návyky, to všechno je důležité pro to, abyste si ve svém žaludku vytvořili optimální prostředí ke správnému trávení a množství kyseliny chlorovodíkové měli přesně akorát.