Glykemický index je jedním z vodítek, jak sestavit správný jídelníček

Ovesná kaše - shutterstock

Snažíte se sestavit optimální jídelníček na hubnutí? Pokud nezvolíte například krabičkovou dietu, nebo různé druhy ketonové diety, nebudete to mít jednoduché. Hlídat je třeba kalorickou hodnotu, ale i hodnotu výživovou. A aby toho nebylo málo, je tu ještě glykemický index, na která se společně také zaměříme. Ovlivní toho více, než si myslíme?

Co je to glykemický index?

Glykemický index je veličinou, která označuje rychlost využití glukózy naším tělem. Čím rychleji je glukóza využívána, tím rychleji může stoupat hodnota krevního cukru, a následně zase klesat. Obecně se tak dá říci, že glykemický index označuje i to, k jakým výkyvům v souvislosti s krevním cukrem může docházet. Čím větší glykemický index potravina má, tím rychleji je glukóza využita. A tím větší problémy to může způsobit.

Jaký glykemický index je při výběru potravin na hubnutí nejlepší?

Pokud sestavujete jídelníček a začali jste se seznamovat také s glykemickým indexem, pamatujte si jedno pravidlo. Čím je nižší, tím lépe. A to jak pro vaše zdraví, tak i pro hubnutí. I když konkrétní studie ukazující na souvislost glykemického indexu s hubnutím nejsou, existují výzkumy, které potvrzují to, že přílišné výkyvy krevního cukru mohou způsobovat větší chutě jak na klasické jídlo, tak i na sladké. I když se daných potravin najíte, brzy budete mít zase hlad. A zvýšený příjem jídla vašemu dietnímu režimu pochopitelně nijak neprospěje.

Potraviny s nízkým glykemickým indexem jsou základ

Pokud chcete prospět jak svému zdraví, tak i sestavit jídelníček po kterém budete skutečně hubnout, měly by být základem potraviny s nízkým glykemickým indexem. Příkladem takových potravin jsou třeba houby, je to cibule, česnek, ale jsou to třeba vlašské ořechy, třešně, sója a sójové boby, stejně jako se jedná třeba o kešu oříšky, hrách, ale i grep, švestky nebo zelená čočka.

Potraviny se středním indexem občas nezaškodí

Aby byl váš jídelníček rozmanitý, čas od času by v něm měly být i potraviny se středním glykemickým indexem. Kde o všechny ty, kde se hodnota pohybuje v rozmezí 55 – 70. Sem můžeme řadit třeba banány, celozrnné pečivo, kukuřiční a ovesné kaše, různé mouky, ale také některé druhy těstovin, nebo rýže.

Na co si dát pozor?

A jaké jsou potraviny, které je nejlepší vynechat bez ohledu na to, zda hubnete nebo nikoliv? Jsou to ty, které mají vysoký glykemický index. V našem výčtu to jsou všechny ty s hodnotou vyšší než 71. Mezi nejhorší může patřit pivo, které dokonce překonává i samotnou glukózu. Dále dejte pozor na rýžovou mouku, smažené hranolky, různé džemy, sladké pečivo a řada dalších potravin, na kterých už vidíme, že řada z nich patří z obecného hlediska spíše do skupiny méně zdravých.