KetoMix Proteinový koktejl na 4 týdny
Proteinový koktejl na hubnutí je neochucený, k němu si prosím vyberte ZDARMA příchutě. Intenzitu chuti a sladkost volíte sami přidáním nebo ubráním…
Dieta s nízkým obsahem FODMAP snižuje množství určitých druhů sacharidů, které jsou pro lidi těžko stravitelné. Často se předepisuje jako eliminační dieta k identifikaci spouštěčů potravy u těch, kteří mají funkční gastrointestinální poruchy, jako je IBS, tedy syndromem dráždivého tračníku.
FODMAP je zkratka pro určitou třídu sacharidů, nazývaných fermentovatelné sacharidy s krátkým řetězcem, které jsou pro lidi obtížněji stravitelné. (Plná zkratka znamená fermentovatelné oligosacharidy, disacharidy, monosacharidy a polyoly.) Dieta s nízkým obsahem FODMAP dočasně omezuje tyto sacharidy, aby zmírnila nepříjemné příznaky a poskytla trávicímu systému čas k odpočinku. Odstranění dráždivých látek dává vaší střevní výstelce šanci regenerovat a může pomoci obnovit zdravou rovnováhu střevní flóry. Pokud se vaše příznaky zlepší, můžete použít dietu s nízkým obsahem FODMAP, abyste zjistili, které potraviny by v budoucnu bylo dobré omezit.
Fermentovatelné sacharidy. To jsou všechny potraviny, kterými se vaše střevní bakterie živí a přeměňují je na plyny v chemickém procesu nazývaném fermentace.
Oligosacharidy. Jedná se o rozpustná rostlinná vlákna známá jako prebiotika, která živí prospěšné bakterie ve střevě. Oligosacharidy zahrnují cibuli, česnek, fazole / čočku a mnoho pšeničných produktů. Citlivost na oligosacharidy pomáhá vysvětlit některé případy citlivosti na lepek, aniž byste trpěli celiakií. Vzhledem k tomu, že bezlepková zrna mají nižší obsah fermentovatelných cukrů než zrna, která obsahují lepek, někteří lidé, kteří si myslí, že jsou citliví na lepek, mohou být ve skutečnosti citliví na oligosacharidy nacházející se v pšeničných produktech.
Disacharidy. Laktóza je zkvasitelný cukr v této skupině, cukr v mléce a lidském mléce. Intolerance laktózy je jednou z nejčastějších potravinových intolerancí na světě.
Monosacharidy. Fruktóza, cukr v ovoci, je zkvasitelný cukr v této skupině. Ale pouze v určitých množstvích a poměrech, takže ne všechny plody jsou jím ovlivněny.
Polyoly. Jedná se o cukerné alkoholy, běžně používané jako umělá sladidla. Přirozeně se vyskytují i v některých druzích ovoce.
FODMAP jsou fermentovatelné sacharidy s krátkým řetězcem. Přeloženo do srozumitelnějšího jazyka to znamená dvě věci: Jsou to molekuly cukru, které jsou spojeny dohromady v řetězcích a jsou fermentovatelné bakteriemi ve střevě. Molekuly v řetězcích se musí rozložit na jednotlivé molekuly, které mají být absorbovány tenkým střevem. Ale FODMAP nelze rozložit, takže tam nemohou být absorbovány. Vaše tenké střevo čerpá další vodu, která pomáhá přesunout FODMAP do tlustého střeva. Tam bakterie žijící ve vašem tlustém střevě zažijí náročný den, kdy je fermentují (jedí). Při tomto procesu dochází k produkci plynů a mastných kyselin jako vedlejších produktů ve střevě.
Není tomu tak. Ve skutečnosti jsou naše trávicí systémy navrženy tak, aby zpracovávaly některé potraviny, které nemůžeme plně strávit – například vlákninu, která má důležité místo ve zdraví trávicího systému. A krmení bakterií v našem střevě je součástí našeho symbiotického uspořádání s těmito bakteriemi. Ale někteří lidé s citlivými střevy zažívají potíže s trávením těchto potravin a ty významně ovlivňují kvalitu jejich života. U těchto lidí vedlejší produkty fermentace způsobují chronické příznaky plynatosti, nadýmání, bolesti a roztažení břicha. Extra voda čerpaná tenkým střevem může způsobit průjem v přebytku nebo zácpu, pokud jí není dost.
Dieta s nízkým obsahem FODMAP je často předepsána po omezenou dobu pro osoby s diagnózou syndromu dráždivého tračníku (IBS) a bakteriálního přerůstání tenkého střeva (SIBO). Studie ukazují, že většina lidí žijících s těmito podmínkami těží ze stravy. Může být také použita jako krátkodobá eliminační dieta pro každého, kdo má problémy s trávením a chce se pokusit izolovat potraviny, které je způsobují. Eliminační dieta odstraňuje běžné problémové potraviny a pak je systematicky přidává zpět, aby sledovala, jak váš systém reaguje. Dieta s nízkým obsahem FODMAP je jen jednou z mnoha eliminačních diet, které můžete použít k objevení citlivosti na potraviny.
Dieta má tři fáze: eliminační fázi, fázi opětovného zavedení a udržovací fázi, která je přizpůsobena vám. Během eliminační fáze se vyhnete všem potravinám s vysokým obsahem FODMAP – seznamu konkrétních druhů ovoce, zeleniny, mléčných výrobků a obilovin. Na první pohled se eliminační fáze stravy může zdát velmi omezená. Ale stále existuje dostatečný seznam potravin v každé kategorii, které můžete jíst. Vyžaduje to disciplínu, ale nebudete hladovět. Po dvou až čtyřech týdnech začnete fázi opětovného zavádění, ve které systematicky přidáváte potraviny zpět. Třetí fáze zachovává to, co pro vás funguje, a vynechává to, co nefunguje.
Některé druhy ovoce, zeleniny, zrn a bílkovin jsou v FODMAP vyšší a nižší. Některé jsou v pořádku jíst v omezeném množství, ale budou vás obtěžovat ve větším množství. Například většina luštěnin a zpracovaného masa má vysoký obsah FODMAP, ale prosté vařené maso, tofu a vejce jsou nízko-FODMAP zdroje bílkovin. Jablka, meloun a peckové ovoce jsou vysoké v FODMAP, ale hrozny, jahody a ananas jsou v pořádku. Zralý banán má vysoký obsah fruktózy, ale můžete mít až třetinu nakrájenou v cereáliích, nebo můžete mít celý, pokud není zcela zralý. Váš dietolog vám může pomoci poskytnout tyto druhy specifických pokynů pro vaši stravu.
To je otázka, na kterou si budete muset odpovědět sami během procesu diety s nízkým obsahem FODMAP. Odpověď bude pro každého jiná. Cílem stravy není zbavit vás „špatných“ potravin, ale zjistit, zda vaše příznaky souvisejí s FODMAP nebo ne, a pokud ano, tak které. Trávení některých lidí se ve vyřazovací fázi nemusí vůbec zlepšit. Pokud se tak nestane, není důvod pokračovat do další fáze. Ale pokud tak učiníte, bude velmi důležité znovu zavést potraviny systematickým způsobem, abyste oddělili skutečné pachatele potíží od potravin, které můžete tolerovat. Mnoho lidí nakonec zjistí, že je to jen jedna nebo dvě skupiny potravin FODMAP, které je obtěžují. Konečným cílem stravy je co nejvíce rozšířit vaše stravovací možnosti.
Je to experiment a nemusí to vždy fungovat, což je pochopitelné. Ale pokud budete dodržovat dietu pod odborným vedením, je naprosto bezpečné ji vyzkoušet. Váš lékař bude sledovat vaši celkovou výživu a jakékoli nedostatky nebo úbytek hmotnosti, ke kterým může dojít. Řekne vám, kdy je čas zastavit a zkusit raději něco jiného. Dieta s nízkým obsahem FODMAP má vysokou předpokládanou úspěšnost u lidí s IBS, ale u až 25 % nemusí mít úspěch. U všech ostatních stavů je výzkum omezenější, ale existuje důvod se domnívat, že může pomoci při zvládání symptomů v případech SIBO, IBD a funkční dyspepsie. Pokud tomu tak není, vaše cesta nekončí, existují další druhy eliminačních diet, testů a terapií, které můžete vyzkoušet.
Proteinový koktejl na hubnutí je neochucený, k němu si prosím vyberte ZDARMA příchutě. Intenzitu chuti a sladkost volíte sami přidáním nebo ubráním…
Čtyřtýdenní dietní plán vyladěný do detailu tak, abyste pohodově hubli a s ničím si přitom nemuseli dělat starosti. Přebytečných kil se zbavíte bez hladovění a…