Doba grilovaček je tu. Jak vše zvládnout bez nabírání kil?

Grilování

Jakmile začne vykukovat sluníčko, začne být déle světlo a teploty začnou stoupat, znamená to jediné. Začíná ona populární doba grilovaček. Rodiny a party přátel se společně scházejí na zahradách, terasách a pergolách, aby si nachystali něco dobrého a zároveň trochu popili. Jak vše zvládnout bez toho, abyste při této aktivitě nabrali? Poradíme vám.

Roli hraje to, co budete grilovat

Naprostým základem by měla být správná volba suroviny, která se bude grilovat. Tady buďte hodně obezřetní, jelikož rozdíly v kaloričnosti a tučnosti mohou být značné. Nejlepší samozřejmě může být vsadit na zeleninu, jako jsou cukety, papriky, lilek a další druhy určené na grilování. Co ale, pokud byste raději maso?

Ani to nemusí být nutně zapovězeno. Ale vybírejte to správné. Pokud si chcete udržet linii, zapomeňte třeba na vepřovou krkovici, nebo vepřový bůček. U hovězího zase zapomeňte na druhy s výrazným mramorováním a tukovým krytím. Nejlépe se ve chvíli, kdy chcete udržet váhu a pochutnat si hodí třeba vepřová kýta, kuřecí nebo krůtí, stejně jako nic nezkazíte ani rybami.

Pozor na marinádu

I když vyberete správné maso, rozhodně to neznamená, že budete jíst dietně, bez výčitek. Vše si totiž můžete zkazit marinádou. Mnoho lidí nakládá maso do oleje, a tak i když je sebezdravější, příděl tuku je pro naše tělo obrovský. Takovým marinádám se proto vyhněte. Vlastně ani nejsou třeba. Kvalitní maso postačí dochutit jenom solí, pepřem a bylinkami. A pokud ho přece jenom chcete do něčeho naložit, tak co například marinádu z nízkotučného jogurtu? Zkuste ji.

Raději bez příloh

Pokud správně vyberete maso a nepoužijete tučnou marinádu, je grilování samotné v podstatě zdravou a tedy i doporučovanou přípravou. Zde obavy mít nemusíte. Jenom pozor na to, co si k rybě nebo masu dáte. Pokud si chcete udržet svou linii, konzumujte grilované pochoutky raději bez příloh. Tedy bez těch klasických, jako je třeba chléb a jiné druhy pečiva. Když si to nedovedete představit, nahraďte pečivo kouskem grilované zeleniny. Uvidíte, že je to kombinace, kterou budete milovat.

Jak to zvládnout s alkoholem?

Nejenom, že navozuje stav opilosti. Pro tělo je také škodlivý. A zapomínat nelze ani na to, že je i velmi kalorický. Jak to zvládnout? Buď můžete hledat méně kalorické druhy a nepřehánět to s nimi, nebo alkohol vynechte zcela. Bude vám dobře a ještě si pochutnáte. Co třeba takové nealkoholické mojito? Staří perlivá voda, šťáva z limety, máta místo cukru můžete použít třeba stévii. Uvidíte, že tato kombinace chutí bude dost možná lepší, než když byste přidala i rum.