Dieta s nízkým obsahem vlákniny. Jaká jsou její rizika?

Shutterstock.com - Břicho a boky a obezita

Vláknina je velice důležitá živina, která je nezbytná pro správné fungování mnoha tělesných systémů. Nejčastěji jsou zmiňovány jeho příznivé vlastnosti spojené s prací střev a žaludku. Ukazuje se, že díky vláknině můžete snížit hladinu cholesterolu, snížit kolísání hladiny cukru v krvi a ovlivnit správné fungování srdce a krevního tlaku. Proto je jeho spotřeba zásadní pro udržení plného zdraví. Bohužel naše návyky a nedostatek času na přípravu jídel znamenají, že jíme příliš málo, což může mít nebezpečné následky. Jak dieta s nízkým obsahem vlákniny ovlivňuje tělo? Kde ji najdeme? Existují omezení jeho spotřeby?

Pomáhají regulovat trávení

Dietní vláknina, nazývaná také dietní vláknina, je látka rostlinného původu, která není trávena trávicím systémem. Zahrnuje rozpustné látky, jako jsou pektiny, hemicelulózy, slizy řas a polysacharidy, a nerozpustné látky (celulózu, lignin a cutin). Oba typy vlákniny jsou velice prospěšné pro fungování celého trávicího systému, tedy žaludku a střev a nedostatky mohou vést k obezitě, ateroskleróze, nedostatku vitamínů a minerálů, rakovině nebo onemocněním souvisejícím s kardiovaskulárním systémem.

Funkce vláken

Dietní vláknina je spojencem správného fungování střev a žaludku. Nabobtná v nich a pevně vyplňuje jejich stěny a poskytuje pocit sytosti a usnadňuje likvidaci metabolických produktů. Kromě toho pomáhá zlepšit střevní peristaltiku a usnadňuje trávení – proto je nepostradatelná při hubnutí. Stojí za to vědět, že vlákno reguluje práci trávicího systému: zabraňuje průjmu a zácpě. Kromě toho usnadňuje vývoj normální střevní mikroflóry, která podporuje správnou imunitu těla. Nedostatečné množství vlákniny negativně ovlivňuje stav střev: může přispět k tvorbě polypů a hemoroidů. Pokud ale jíte dostatek vlákniny, těmto problémům se můžete poměrně účinně vyhnout.

Zabraňuje skokům hladiny inzulínu

Dietní vláknina má pozitivní vliv na správné fungování srdce. Jeho přítomnost ve střevech pomáhá absorbovat méně cholesterolu, což snižuje riziko aterosklerózy a následně snižuje pravděpodobnost srdečních onemocnění a hypertenze. Dietní vláknina je také nezbytná pro diabetiky. Díky tomu se sacharidy rozkládají pomaleji, což tlumí rychlé skoky inzulínu v krvi a také se snižuje celková potřeba inzulínu na zpracování přijaté potravy. Díky konzumaci vlákniny snáze udržíte stabilní hladinu glykémie, což je pro cukrovkáře ohromné plus. Nedostatek vlákniny v každodenní stravě může přispět k výskytu mnoha civilizačních chorob, včetně rakoviny, a podporuje obezitu a nadváhu. Naopak pokud vlákninu v rozumné míře zařadíte, pomůže vám od nadbytečných kilogramů.

Jak zvýšit množství vlákniny ve stravě?

Vláknina se nachází v mnoha potravinách. Především v obilných výrobcích (celozrnný chléb, otruby, krupice) a v čerstvé zelenině, jako je brokolice, mrkev, artyčoky, cibule, batáty, růžičková kapusta, kedlubny, květák, cuketa, špenát, kukuřice, lusky a lilek. Dobrým zdrojem vlákniny je také ovoce, jako jsou banány, jablka, hrušky, švestky, pomeranč, hrozny, angrešt, rybíz nebo borůvky. Také stojí za to zahrnout do stravy lněné semínko, nebo semínka obecně – například chia, slunečnicové atd., dále ořechy, stejně jako několik kostek tmavé čokolády.

Kolik vlákniny konzumovat?

Světová zdravotnická organizace doporučuje, aby váš denní příjem vlákniny byl mezi 20 a 40 gramy denně. To je důvod, proč místo občerstvení stojí za to jíst syrové ovoce (nejlépe se slupkou) nebo připravit na jejich základě, například koktejly nebo jiné dezerty. Je dobré omezit konzumaci masa a hotových pokrmů a nahradit je například lusky nebo pečenou či dušenou zeleninou. Je rozhodně lepší nahradit bílý chléb celozrnným pečivem a začít den tím, že budete jíst otruby k snídani. Současně s konzumací vlákniny byste měli zvýšit množství vypité vody, aby se usnadnilo vylučování vlákniny.

Může být vlákno konzumováno bez omezení?

Přesto se i s vlákninou, byť je velice zdravá a pomáhá vám hubnout, musí rozhodně zacházet opatrně a nepřehánět to. Zkrátka, jak se říká, všeho moc škodí, a to platí i u jinak zdravých potravin. Bohužel, nadbytek vlákniny a náhlé šokové zahrnutí do stravy může přispět k dysfunkci trávicího systému: např. způsobit bolestivou zácpu nebo podráždit žaludek a střeva. Kromě toho se nedoporučuje konzumovat příliš mnoho vlákniny u onemocnění, jako je katar a zánět (včetně Crohnovy choroby), peptická vředová choroba, cholangitida a infekční onemocnění.