Co jíst nejenom ke štědrovečerní večeři? Nápady na zdravé jídlo

Losos - Shutterstock

Štědrý den je svátkem spojeným s kaprem a bramborovým salátem, což není zrovna vzor zdravé výživy. Co si tedy můžete dopřát zdravějšího, a to nejenom na Štědrý den? Odborníci na výživu jsou toho názoru, že nejíst večeři vede k poruchám metabolického procesu a problémům se spánkem. Stojí za to připomenout, že když hovoříme o stravě a péči o správnou postavu, neměli bychom poslední jídlo dne.

Udržte si hladinu cukru

Stejně často děláme další chybu, to znamená, že si vybíráme, co máme po ruce a jíme ve spěchu, čímž tělu poskytujeme nadměrné množství kalorií, které večer a v noci vůbec nepotřebujeme. Jaké pokrmy si připravit k večeři, abyste si je mohli vychutnat bez výčitek?

Populární teorie o jídle zní, že musíte jíst před osmou hodinou. Ve skutečnosti to všechno závisí na tom, v kolik hodin jdete do postele. Poslední jídlo se nejlépe konzumuje 2-3 hodiny před spaním. Díky tomuto principu udržíte hladinu cukru na konstantní úrovni, zlepšíte a urychlíme metabolické procesy a vyhnete se útokům vlčího hladu.

Co jíst na večeři, abyste měli krásnou postavu?

Večeře by měla být lehká, nízkokalorická a nízkotučná. To jsou determinanty přípravy jídel nejen pro lidi, kteří se starají o svoji linii, ale pro všechny, kteří se starají o své zdraví. Aby večeře nebyla založena na tuku, musíte si uvědomit, že jejím základem by měla být zelenina v jakékoli formě: dušená, pečená, dušená, grilovaná nebo míchaná v salátech. Ryby, drůbeží klobásy a maso budou také ideální, ale neobalované a nesmažené. Vynikajícím a zdravým řešením jsou vejce a libový sýr. Můžete také připravit lehké zeleninové rizoto. Zkrátka vánoční večeře může mít netradiční a zdravější podobu.

Těstoviny caprese

K přípravě chutné večeře budete potřebovat cherry rajčata (cca 10 ks), sýr mozzarellu, čerstvou bazalku, stroužek česneku, slunečnicová semínka, olivový olej a celozrnné těstoviny.

Jak připravit: Vařte těstoviny v lehce osolené vodě – nejlépe na tvrdost, která se vám vyhovuje. Nakrájejte cherry rajčata na poloviny. Přidejte k nim nakrájený česnek a natrhanou čerstvou bazalku. Dochuťte solí, pepřem a olivovým olejem. Smíchejte vařené těstoviny s rajčaty a máte hotovo. Stačí rozložit pokrm na talíře, přidat nakrájenou mozzarellu, posypat slunečnicovými semínky a vychutnat si lahodnou, teplou večeři.

Hummus k večeři

Módní a stále oblíbenější hummus je ideálním jídlem k večeři. Můžete ho jíst jako doplněk k plátku žitného chleba nebo toastu připraveného z žitného chleba. K jejich přípravě budete potřebovat ingredience, jako jsou: celozrnný žitný chléb, přírodní ochucený hummus, 1/2 avokáda, 1/2 chilli papričky, petržel, rukolové listy nebo jiný oblíbený salát. Jakmile budete mít všechny ingredience pohromadě, začněte pracovat: opečte chléb v toustovači nebo v troubě. Očistěte chilli papričku ze semen a nakrájejte. Pak smíchejte s jemně nasekanou petrželkou. Nakrájejte avokádo na plátky. Chléb potřete hummusem, uspořádejte kolem listy rukoly a plátky avokáda. Nakonec připravte směs chilli a petrželky a jezte.

Ryby se zeleninou

Odborníci na výživu naznačují, že ryby by měly být v našem menu přítomny nejméně třikrát týdně. Pokud tedy přemýšlíte o výběru pokrmu, který připravíte na večeři, můžete vsadit na ryby. K přípravě pokrmu budete potřebovat: 80 g filé z candáta, 100 g celerového kořene, tři mrkve, jednu petrželku, plechovku rajčat, sůl a pepř podle chuti. Pečte filety bez přidání tuku. Zeleninu očistěte a nastrouhejte. Vložte do hrnce, přidejte rajčata a koření. Vařte doměkka. Položte rybu na talíř a položte na ni předem připravenou zeleninu. Podávejte ryby samotné nebo s rýží či celozrnným chlebem.

Oslava Vánoc

Dalším tipem na dobré, chutné i zdravé jídlo je polévka boršč, kterou můžete připravit místo tradiční rybí polévky. Jak vařit dobrý červený boršč? Mnoho kuchařů o tomto problému přemýšlí při plánování vánočního jídla. Z této jedinečné polévky začíná v mnoha domácnostech slavnostní štědrovečerní večeře a oslava celých Vánoc. Všechny ingredience jsou připraveny, polévka už bublá na ohni a najednou si všimnete, že červený boršč ztrácí barvu? Letos si tento nedostatek nedovolte. Tím spíše, že existuje poměrně málo chytrých patentů, jak toho docílit.

Chutná bledý boršč hůř?

V této věci můžete být klidní – změna barvy boršče na nízkou intenzitu neovlivňuje jeho chuťové vlastnosti. Nelze však popřít, že taková polévka může být důvodem zklamání pro milovníky vaření. Kromě toho, pokud připravujete červený boršč na Štědrý den, chcete, aby byl dokonalý. Jedná se o vzácnou příležitost, takže se ujistěte, že vše jde hladce a efekt naší kuchyňské práce je alespoň uspokojivý.

Proč červená ztrácí barvu?

Příčinou tohoto nežádoucího jevu může být samotný způsob zpracování. Jak dlouho vařit červený boršč? Trvá asi hodinu, než řepa změkne. Rozhodující je však výkon hořáku. Aby si zachovala svoji sytou barvu, musí se vařit na nízkém (nejlépe minimálním) teple. Rychlé přivedení k varu znamená, že nakonec dostaneme bledou tekutinu místo velkolepého pokrmu.

Rada: Je dobré vařit řepu neoloupanou. Předtím je nutné ji důkladně vydrhnout z nečistot a zbytků země. Vložte je do hrnce se studenou vodou a začněte pomalu vařit.

Co dělat, aby červený boršč neztratil barvu?

Při přípravě boršče na Štědrý den mějte po ruce lihovinu nebo jablečný ocet. Odkyselení polévky je zárukou krásné vínové barvy polévky. Přilévejte po kapkách ocet, ale pozor, abyste to s ním nakonec nepřehnali. Pro tento účel můžete také použít trochu citronové šťávy nebo větší část vody z nakládaných okurek. Zvláště doporučujeme druhou variantu, protože boršč získá nejenom pěknou barvu, ale i příjemně nakyslou chuť. Kromě toho do něj proniknou další příchutě ze solanky, zejména tóny česneku, které se hodí k vánočnímu pokrmu.

Jak zachránit bledou polévku?

Pokud se vám nepodařilo aplikovat výše uvedené tipy a řepa ztratila během vaření barvu, máte ještě jeden tip. Nemusíte spoléhat na vánoční zázrak. Pokud je vaše polévka bledá a zcela odlišná od jídla, o kterém jste snili, přidejte do ní syrovou, jemně nakrájenou červenou řepu. Tímto způsobem obnovíte požadovanou barvu.