Co jíst, abychom se zbavili tuku na břiše

Obezita a hubnutí

Ukládání tuku z potravy probíhá u každého člověka trochu jinak a závisí nejen na tom, jakým typem postavy disponuje a jak rychle pracuje jeho metabolismus, ale také, které potraviny si vybírá. V prvních fázích se tuk ukládá především v dolních partiích těla, tedy na břiše, bocích a zadku. Tento proces je však zpravidla rozdílný mezi oběma pohlavími – zatímco u mužů se tuk přednostně ukládá na břiše, u žen se rovnoměrně rozkládá na všech těchto partiích. To je zapříčiněno především faktem, že organismus má tendence vytvářet si zásobárny energie z různých potravin (resp. zdrojů) na různých místech – jelikož ženy obvykle konzumují pestřejší stravu a pijí méně alkoholu, je způsob, jakým se ukládají tuky na jejich těle jiný, než u mužů.

Příčiny ukládání tuku na břiše

Tuk se v břišních partiích ukládá především v případě, že pochází z následujících zdrojů:

Jednoduché cukry (glukóza, fruktóza) pocházející ze sladkých jídel, nápojů a ovoce

Alkohol

Ztužené tuky (známé také jako trans mastné kyseliny nebo trans tuky)

Tyto zdroje mohou být pro tělo užitečné, jsou-li konzumovány ve velmi omezené míře. Zvýšený příjem je však vždy spojen s nepříznivými projevy zejména vzhledovými a zdravotními, jež jsou navíc podporovány v případě, že se sejdou s některým z těchto aspektů:

Strava obecně chudá na bílkoviny a vláknin

Genetická predispozice

Stres

Hormonální změny v organismu (menstruace, menopauza)

Nedostatek pohybu a spánku

Nedostatečná střevní mikroflóra

Chcete-li se zbavit tukového polštáře na břiše, měly byste se zamyslet nad tím, zda některý z uvedených zdrojů a faktorů lze aplikovat na vás a jeho vliv, pokud možno co nejvíce omezit. Jednou z možností, jak začít řešit narůstající zásobu tuku na břiše je začít konzumovat potraviny, které jej pomáhají eliminovat.

Potraviny snižující tendence těla k ukládání tuku na břiše

Chcete-li se vyvarovat ukládání tuku na břiše, měli byste svou stravu obohatit především potravinami obsahujícími málo cukrů a trans tuků, které jsou zároveň bohaté na bílkoviny nebo vlákninu. Mezi takové potraviny patří především ryby, luštěniny či ořechy. Velkým problémem při snaze o redukci tuku na břiše je právě změna stravování, která obvykle zahrnuje nejen snížení příjmu alkoholu, sladkých nápojů a potravin, ale i bílého pečiva a ovoce (resp. u ovoce a zeleniny byste měli vybírat takové, které obsahuje také spoustu vlákninu, jako jsou banány nebo avokádo). Bílé pečivo samo o sobě je zásobárnou jednoduchých cukrů – chcete-li se zbavit tuku na břiše, měly byste přejít na pečivo celozrnné, nebo jej z jídelníčku úplně vynechat. Mezi doporučenými potravinami je však dobé si také vybírat:

Ryby jsou sice zdravé, ale některé (zejména říční) až příliš tučné, u ryb je lepší upřednostňovat mořské a při jejich úpravě minimalizovat další přidávání tuků.

Ořechy jsou kromě vitamínů, minerálů a zdravých tuků také výborným zdrojem hořčíku, který podporuje tělesnou i duševní kondici.

Mezi luštěninami kraluje především čočka (ať už běžná nebo červená) jako zdroj bílkovin.