Chilli papričky pozitivně ovlivňují metabolismus. Stačí špetka denně!

Shutterstock.com - Jídlo, menu

Chilli papričky jsou velmi oblíbenou a aromatickou složkou dodávanou v podobě koření do pokrmů. Pikantní odrůdy paprik jsou oceňovány nejenom pro svoji ostrost, ale také pro své vlastnosti podporující zdraví. Jak chilli papričky ovlivňují zdraví, jak je jíst a může ho někdo nekonzumovat?

Jak se měří ostrost?

Chilli papričky jsou definovány jako mnoho druhů paprik, které se vyznačují ostrou chutí. Mluvíme například o papričkách Jalapeño, Habanero, Piri-piri nebo pikantních druzích, jako je Carolina Reaper a Dragon's Breath. Co je zodpovědné za jejich ostrost? Ukazuje se, že je to hlavně kapsaicin – alkaloid, který způsobuje pocit pálení v jícnu. K posouzení ostrosti daného pepře se používá takzvaná Scovilleho stupnice ostrosti vytvořená Wilburem Scovillem v roce 1912. Například sladké papriky, které nevedou k pocitu ostrosti, mají skóre 0 SHU na Scovilleho stupnici, kajenské papriky – od 30 do 50 tisíc SHU, papričky Jalapeño od 2,5 do 8 tisíc SHU, a papriky dračího dechu od 2,48 do 3,18 milionů SHU. Čistý kapsaicin má 16 milionů SHU.

Jak papričky přidat do oblíbených jídel

Chilli papričky jsou neoddělitelným doplňkem mexické kuchyně, známým po celém světě pro svou pikantnost. Jsou základní složkou mnoha ostře kořeněných omáček. Chilli papričky se používají jak v sušené (jako koření), tak v syrové formě. Mohou být přidány do salátů, dresinků, marinád, a dokonce i dezertů (například hořká čokoláda s chilli je velice populární, ačkoliv byste takovou kombinaci nejspíše vůbec nečekali).

Mnoho nadšenců kořeněných chutí miluje jíst chilli papričky syrové. Při přípravě chilli papriček na večeři stojí za to pamatovat na to, abyste byli velice opatrní, protože jejich zbytky opravdu hodně dráždí pokožku a oči. Za prvé, musíte být velice opatrní při řezání, je dobré provádět řezání s rukavicemi a nezapomeňte si po práci důkladně umýt ruce. Pokud byste na papričky sahali holýma rukama, nikdy si poté nesahejte do očí a opět se dobře umyjte.

Nutriční hodnoty chilli papriček

Chilli papričky nepatří ke kalorickým produktům. 100 g jejich hmoty obsahuje pouze 39 kcal. Chilli (100 g) obsahuje 9 g sacharidů, 0,4 g tuku a 1,9 g bílkovin. Papričky jsou také vynikajícím zdrojem vitamínů a minerálů. Právě ony přispívají ke zdraví prospěšným vlastnostem těchto produktů. Chilli papričky obsahují například.:

  • vitamín A

  • vitamín C

  • vitamín K

  • vitamíny skupiny B,

  • hořčík

  • draslík

  • vápník

  • železo

  • měď

Chilli papričky, jak jsme již zmínili, také obsahují kapsaicin, který je zodpovědný za jejich vysokou ostrost. Specifické množství tohoto alkaloidu závisí na konkrétní odrůdě pepře. Nejvyšším obsahem kapsaicinu se může pochlubit nejpálivější pepř na světě. Jeho skóre na Scovilleho stupnici se pohybuje od 3,18 milionu do více než 5 milionů SHU.

Využitelné vlastnosti chilli papriček

Složky obsažené v chilli papričkách mají příznivý účinek na lidské tělo. Zejména mluvíme o kapsaicinu, který produkuje štiplavou chuť tím, že dráždí nervové buňky v ústech. Tato látka může přispět k zesílení účinků hubnutí. Pravidelná konzumace kořeněných produktů bohatých na kapsaicin zvyšuje termogenezi (uvolňování tepla tělem) a urychluje metabolismus, což vám umožní rychleji řešit redukci tuku. Z tohoto důvodu stojí za to zahrnout chilli papričky do vaší stravy a přidat je i v sušené formě do jídel. Samozřejmě byste to s nimi neměli přehánět, protože ne každý z nás dokáže konzumovat velmi ostré pokrmy. Buďte proto v tomto ohledu uvážliví, jistě sami znáte svoje chuťové preference.

Denní dávka vitamínu C

Kapsaicin má také velmi pozitivní vliv na fungování jater a podporuje působení jejich enzymů. Studie provedené na myších ukázaly, že kapsaicin může pomoci chránit tento orgán před fibrózou. V některých případech může také zlepšit stav již poškozených jater. Kromě kapsaicinu obsahují chilli papričky také řadu dalších složek s mnoha vlastnostmi podporujícími zdraví. Najdeme v nich například velké množství vitamínu C, který podporuje imunitní systém a urychluje hojení ran. Konzumace jednoho kusu chilli papričky může pokrýt denní potřebu tohoto vitamínu.

Náplasti proti bolesti

Spotřeba chilli papriček může významně přispět ke zlepšení celkového fungování oběhového systému a snížení hladiny cholesterolu. Právě tím, že kapsaicin prohřívá tělo, má pozitivní vliv na cirkulaci krve a prokrvování organismu. Navíc mnoho lidí ocení tuto pikantní pochoutku jako lék na bolesti hlavy a bolesti kloubů. Nejspíše jste se již setkali s kapsaicinovými náplastmi proti bolesti, které jsou běžně dostupné v lékárnách. Někteří z vás je třeba vyzkoušeli při bolestech páteře a přinesly jim kýženou úlevu.

Kdo nemůže jíst chilli papričky?

Chilli papričky jsou vynikající produkty plné zdraví prospěšných živin. Bohužel, někteří lidé je nemohou konzumovat. Jedná se zejména o osoby trpící onemocněními souvisejícími s trávicí soustavou (např. syndrom dráždivého tračníku nebo žaludeční vředy). Chilli může dráždit sliznice v gastrointestinálním traktu, což často vede ke zhoršení uváděných onemocnění. Na chilli papričky by měli zapomenout také lidé alergičtí na kapsaicin. Konzumace i malého množství paprik může mít za následek nepříjemná onemocnění (bolesti břicha, vyrážka nebo problémy s dýcháním). Chilli by také neměly jíst těhotné a kojící ženy. Nevhodný je kapsaicin také pro malé děti.